søndag, desember 02, 2007

Gi oss din stemme, men ikke din mening

I min nabokommune, Asker, er det tent en brann i den borgerlige leir. De nyvalgte politikerne fra Høyre, FrP og KrF er meget fornærmet fordi velgerne har vært så frekke at de har protestert mot budsjettet for 2008.

Både Asker og Bærum er i utgangspunktet rike kommuner, men de nye skatteutjevningsreglene gjør at det ikke blir så mye igjen. I tillegg har Asker gjort noen særdeles klønete investeringer i et kulturhus, så nå må man kutte i budsjettene. Ikke uten kamp.

I dette bakteppet hører det med at kommunen har skiftet rådmenn en rekke ganger de siste årene, noe som har kostet en del både penger og omorganisering. Dagens rådmann Einar Gaustad er også en omstridt mann. Som sist fikk fyken i Larvik, men som skulle være rett børste for Asker.

I budsjettbehandlingen, leide han inn konsulenter fra Ernst & Young, som selvsagt hadde laget en haug med Powerpointpresentasjoner. Som de toppet med å presentere Askers budsjett med E & Y logo på. Privatiseringsfiendtlige har man aldri vært i Asker.

I Asker har Høyre hatt ordfører så lenge at man nesten ikke husker sist det var en fra et annet parti. Selv om oppslutningen har falt noe, så er det definitivt en kommune for de møblerte hjem. En kommune der borgerskapet ikke går i demonstrasjonstog i tide og utide. Men da budsjettforslaget ble lagt frem i forrige uke var det på tide for en del hundre foreldre.

Politikerne valgte den ultimate feige vei. De kutter etter ostehøvelprinsippet. På denne måten kan de enkelt og greitt si at dette går ut over alle grupper og ingen er spart. I stedet for å gjøre det de er valgt til, prioritere midlene.

Høyre gikk forresten til valg for noen få måneder siden med en klar prioritering av skolen. Fra deres valgprogram kan vi sakse følgende:
"Askerskolen skal være best" og: "Skole er et av de viktigste satsingsområdene våre, og vi mener det er riktig å øke ressursene til skolen i perioden 2007-2011."
Det valgløftet er nå ca. 3 måneder gammelt og og gått ut på dato. Høyre skal redusere ressursene til skolen i perioden 2007-2011. Sammen med FrP og KrF. Hørte jeg noen mumle noe om politikerforakt, eller rettere sagt, politikerens forakt for velgerne?

Men som sagt, mandag kveld hadde mange foreldre fått nok av Høyres valgbløff og gikk i fakkeltog mot budsjettkuttet. Det skulle de ikke gjort. Den borgerlige opposisjonen med KrFs Hildur Horn Øien i spissen ble dødelig fornærmet. Tenke seg til at noen våget å kritisere politikerne for deres ostehøveldemokrati. Til Budstikka sier hun:

– Det går ikke an å holde på slik i rike Asker, sier Hildur Horn Øien i KrF. Hun mener aksjonistene viser liten forståelse for at kommunen må ta et felles dugnadsløft for å få økonomien på rett kjøl. 90 millioner skal kuttes, alle deler av kommunen må kutte like mye.

Også Høyre og FrP istemte denne kritikken. Det var rett og slett utidig at man skjøv barna foran seg i en slik aksjon. Fordi politikere blir feige og ikke tør å prioritere.

Jeg antar at mange av de som gikk i toget hadde stemt på ett av disse tre partiene. De fikk tilsammen 58,7 av stemmene. (Høyre alene 39,6%) I den tro at de virkelig skulle satse på skolen og ikke snu etter 3 måneder. Kanskje det var noe av grunnen til deres engasjement. I tillegg til barnas beste.

Dette viser en maktarroganse overfor sine velgere som man bør straffe partiene for. Når man har sittet med makten i generasjoner, så korrumperer denne makten tydeligvis. Man kan selvsagt ønske seg et annet folk, men det nytter sjelden.

For 3 måneder siden ville man ha og fikk deres stemme. Mandag ønsket man ikke å høre deres mening. Jeg håper skamrødmen brer seg hos Høyre, KrF og FrP når de forstår hva de holder på med. Dette er pinlig. Meget pinlig.

Oppdatert: Etter ønske fra Budstikka, er bildet som tidligere var brukt i denne posten, fjernet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Budstikka så bare etter en skandale i denne saken, selv om de borglige partiene kunne løst saken bedre, mener jeg ikke at den var så klandreverdig som det fremgår av avisen.

Det er også greit å vite at Asker har blant de nyeste og beste skolene i landet, og at det ikke kutter penger per elev, for elevtallet har gått ned de siste årene.

Knut Johannessen sa...

Anonym:Budstikka har gjort jobben sin, som er å holde politikere i ørene når de begår dumheter som det de borgerlige har gjort i Asker. Jeg er fundamentalt uenig i at det ikke er klanderverdig når man kritiserer foreldre som slåss for barnas beste.

Det må jo være en grunn til at både Hildur Horn Øien og Lene Conradi føler behov for å beklage sine utspill i gårsdagens Budstikke.

Det er vel og bra at man har nye skolebygg, men det har mindre betydning dersom innholdet blir dårligere.

Det er feil at man ikke kutter pr. elev. Dersom man leser rådmannens forslag så reduserer man med 3,5 millioner pga av svakere elev-vekst. Den totale reduksjonen på grunnskolebudsjettet er 22,2 mill. så dette er en reell nedgang.

Det står også eksplisitt i forslaget at man skal redusere lærertettheten i Asker, en lærertetthet som er dårligere enn snittet i Akershus. Det kan ikke være å styrke skoletilbudet.

Dette har foreldrene forstått, derfor protesterte de. Det hadde jeg også gjort om noe lignende hadde skjedd i min kommune, Bærum.