mandag, april 04, 2011

Takk for følget, Høyre

Det er en merkelig dag. 1. omgang av en kamp som for min del har vart i 3 år, nærmer seg slutten. I dag skal det stemmes over datalagringsdirektivet i Stortinget. Og det kommer til å bli vedtatt. Men kommer kanskje ikke til å bli implimentert?

Forrige mandag var jeg i Stortinget og overrakte de politiske partier 19000 underskrifter mot DLD, sammen med formannen i Stopp DLD, Anders Brenna. Nesten samtidig kallte Høyre og Ap inn til pressekonferanse i kinosalen. Og det var en dårlig film vi ble vist. Tenke seg til Høyre, partiet som i sitt prinsipp-program har nedfelt:

«For å sikre personvern og ytringsfrihet vil Høyre stille seg kritisk til innføringen av nye lover som øker adgangen til, eller omfanget av, overvåking i samfunnet».

satt der, tett sammenslynget med Arbeiderpartiet. Partiet som har gitt overvåkning et ansikt. Partiet der overvåkning bokstavelig talt har sittet i veggene. Og de var blitt rørende enig om at ved å innføre DLD så styrket man personvernet. Fordi DLD i seg selv var så ille, hadde man kastet på en rekke andre forslag også.

Og så viste man til Datatilsynet som nå skulle få masse ressurser til å passe på at bløffen til Høyre og Ap skulle bli sann. Det skulle bli mer personvern. Datatilsynet syntes det var en dårlig ide. DLD styrker ikke personvernet. Tvert i mot.

Hele seansen minnet om et par som prinsipielt var enige om ikke å ha sex før ekteskapet, men som nå forhandlet om hvor mange ganger man kunne ha det og fortsatt kalle seg jomfru.

Direktivet blir vedtatt innført i dag i et usedvanlig hastverk. Man har ikke tid til å vente på EUs evalueringsresultat som etter sigende skal foreligge 12. april. Det kan jo  skyldes at man har fått så sterke signaler om at den evalueringen ikke akkurat styrker ja-sidens argumenter.

Høyre ser ut til å holde seg med akkurat nok dissidenter til at kan hevde at liberalismen fortsatt lever i partiet, om dog på sparebluss. Jeg tror Michael Tetzschner er oppriktig og ærlig i sin motstand.  Oslo-Høyre har jo vært kritisk til Erna Solberg tidligere. Men jeg er litt usikker på hvor dypt det stikker hos en del andre.

Jeg tror Høyre snart skal få møte realitetene når man skal forberede implementeringen. Et paradoks er at det strenge lagringsregimet de legger opp til, vil tvinge mange tele/ekom-tilbydere til å lagre ute av landet. Hvordan Datatilsynet da skal kunne følge opp at reglementet overholdes er en gåte. Men Høyre vet kanskje svaret.

Kostnadene er for meg underordnet, fordi prinsippene teller mest. Men at et såkalt ansvarlig parti kan iverksette noe de ikke kjenner prislappen på, er jo utrolig. Men det har kanskje sammenheng med at det er vi forbrukere som skal betale gildet til slutt.

Etter hvert som man ser hvor tungvint det blir å hente ut data, vil kravet fra politiet bli at man må lette på denne delen. Svakheten ved implementeringen er at mye er overlatt til forskrifter og enkeltvedtak. Som man ikke trenger gå til Stortinget med. Høyre kan fort sitte som Aps personverngissel. Bastet og bundet.

Som sagt, 3 års kamp nærmer seg avblåsning for 1. omgang. Det første innlegget mot DLD skrev jeg i januar 2008. Siden har det blitt mange. Og jeg har fått godt selskap i kampen. Jeg tror at motstanden mot DLD har fått mange til å se på individets rettigheter i en rettstat. Hvilken plass får det nå mot hvilken plass det bør da. Kanskje kan motstanden mot DLD være kimen til en mer borgerrettighetslignende organisasjon. Who knows?

I neste omgang vil dette bli en sak for rettsapparatet. Allerede nå har 5 forfatningsdomstoler i Europa dømt i direktivets disfavør. Den siste dommen kom på torsdag og den tjekkiske forfatningsdomstolen var rimelig klar i sin tale:

The court said Thursday the practice is unconstitutional. It says the provisions ordering data on all calls, faxes, text messages and e-mail exchanges to be retained for six months enabled a "massive" invasion into citizens' rights and were not in line with the rule of law.

Så når man i Norge har implementert om et års tid, vil den neste kampen foregå i rettsalene. Og da vil forhåpentligvis politikernes feilgrep, rettes opp.

Så vi gir ikke opp.  Winston Churchill har sagt dette bedre enn jeg klarer:

Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning.

Jeg har gitt min stemme til Høyre siden jeg fikk stemmerett (selv om det ikke alltid har vært like opplagt) og forsøkt å forklare hvorfor.  Det slutter i dag. Det får ikke hjelpe at man har mange andre gode saker, når man har et så prinsippløst forhold til personvernet. Og et parti som sier at vi har så lite tillit til deg at vi for sikkerhets skyld må lagre alle dine trafikkdata og lokasjoner, er heller ikke min tillit verdig.

Så takk for følget, Høyre.

Jeg vil avslutte med Torbjørn Røe Isaksens flammende appell fra april i fjor. Synd han ikke fikk gjennomslag i partiet.

27 kommentarer:

Marian Rui Slettebakken sa...

Godt innlegg. Sterk beslutning. Heldigvis finnes det et liberalt parti som fokuserer på at det er mulig å få både bedre politi og rettsvern UTEN DLD: http://www.venstre.no/artikkel/32614

Magne D. Antonsen sa...

Hei Knut, Magne fra VG Nett her. Nå har jeg lagt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG.

Konrad sa...

Glitrende som alltid.

Anonym sa...

Hei, takk for godt innlegg som belyser hvordan mange av oss føler det!

Måtte vel stemme blankt en gang - trodde bare ikke det kom til å være så snart! Nye-Høyre er ikke et parti for meg.

Anonym sa...

Ja, etter 11 trofaste valg som høyrevelger er jeg blitt partiløs. Et problem for meg, da jeg mener man skal bruke sin stemmerett. Så nå er det i gang med å finlese Venstres partiprogram for å se om det ligger skjulte feller der.

Pleym sa...

Glad jeg ikke meldte meg inn i Høyre, så slapp jeg å bytte parti igjen..

Unknown sa...

Hei, og Takk for et glitrende innlegg, som også beskriver min følelse for Høyre akkurat nå.

Det er en trist dag for meg som Høyre-velger, og en skammens dag for Høyre.

I alle år har jeg stemt Høyre fordi det har vært den eneste partiet som troverdig har stått opp mot Sosialistenes avgiftstyrani, overvåkningsparanoia og formynderi. Nå når Høyre har sveket sine velgere, er det dessverre ingen igjen til å forsvare den individuelle frihet igjen i det politisket Norge.

En uttalelse fra Troms Høyre gir likevel en ørliten grunn til optimisme for fremtiden. Jeg har gjengitt uttalelsen ordrett her:

http://www.facebook.com/home.php#!/note.php?note_id=209423009073024

MVH
Karl Karlsen

Anonym sa...

I alle adre direktiver selv med svært stor motstand i befolkningen i Norge så blir disse utenlandske direktivene innført selv om det ikke blir det i utlandet.
Selvfølgelig vil det skje også med dette direktivet. Mye rabalder og regjeringen bruker sin ulovlige makt til å tvinge det innfør i Norges lover.
Sånn er det.

Pål M. Lykkja sa...

Arbeiderpartiet og Høyre har lovt dyrt og hellig at innholdslagring ikke kommer på tale, men det skal bli spennende å se hva de kommer til å gjøre neste gang disse overvåkningskameratene ser muligheten for å få flertall for eventuelle utvidelser av Datalagringsdirektivet. Dersom dette blir gjennomført i EU så kommer nok neppe Arbeiderpartiet og Høyre til å stille seg i veien for dette. Det skal bli spennende å se hvor mange som tar sjansen på å ta opp denne kampen innad i Høyre.

Anonym sa...

Meget godt innlegg og en flott arbeidsinnsats du har gjort disse årene!! All ros til deg!

Jeg tror det er på tide å se på den skjulte agendaen som utspiller seg bak partiene. Høyre eller arbeiderpartiet renner ut i den samme sjøen selv om de kommer fra forskjellige bekker. Hva foregår bak kulissene mon tro? Skulle ønske de ville vedta overvåkning av de som stemmer for DLD og overvåkerne, slik at folket kunne ha mer oversikt på hva som skjer under teppet. Kontroll og mistenksomhet bør gå begge veier hvis DLD først skal vedtas :)

Frank Eivind sa...

Godt innlegg. Selv om det blei et forventet tap i dag, er ikke kampen over. Har fulgt med på mye av det du har skrevet de siste årene og du har gjort en god innsats i kampen mot DLD.

---
Forresten hyggelig at du har brukt videoen jeg filmet fra demonstrasjonen i fjor.

Anonym sa...

Utrolig bra innlegg. Trist dag dette her.

Sentrumskonservativ sa...

Jeg vil i det følgende bringe et argument for at et søksmål i forbindelse med datalagringsdirektivet bør finne sted allerede når Stortinget har foretatt sin beslutning (dvs. etter annen gangs behandling.) Forskjellen mellom norsk og tysk domstolsprøvning i forbindelse med datalagringsdirektivet består i landets relasjon med EU. Se http://bit.ly/dF9dvH. Innlemmelse av DLD i EØS-avtalen blir å regne som traktatendring; derfor tenker jeg at min sammenligning med Tysklands behandling av Lisboa-traktaten (der ratifikasjonen ikke var komplett før preisdenten skrev under, etter at parlamentet hadde vedtatt endringer som tilfredsstilte forfatningsdomstolens krav) er mer treffende enn en sammenligning med samme forfatningsdomstols avvisning av implementeringen av datalagringsdirektivet. Som prof. Seiersted sier, blir det vanskelig å ta DLD ut av EØS-avtalen om det først innlemmes. (Dog sier Seiersted kun noe om et scenario der et fremtidig stortingsflertall avskaffer en DLD-lovgivning, men man kan tenke seg at Norge ved en høyesteretts- eller EMK-dom blir tvunget til å finne en alternativ implementering som tilfredsstiller direktivet.) Dette er et argument (det finnes sikkert mange motargumenter) for at søksmålet bør skje før Kongens sanksjon eller vedtak i EØS-komiteen (førstnevnte må trolig skje først). I så tilfelle kan det hende at kongelig sanksjon eller kontrasignatur av statsminister utsettes (med henvisning til rettslig prøving av (noe som innebærer) traktatendring). For en fremstilling vedrørende ratifikasjonsprosessen og president Köhlers forsinkede sanksjon av Lisboa-traktaten i Tyskland: http://bit.ly/h2adl0.

Anonym sa...

håper noen følger opp det sentrumskonservativ skriver...

Forresten takk for alt du har gjort så langt, Vox, håper du er med videre! Ikke bare i kampen mot DLD, men kampen mot overvåkningssamfunnet generelt.

eCall er blant annet et tema som det har vært lite fokus på. Kanskje vi bør presse politikerene litt mer på dette samtidig som vi presser på mot overvåkning generelt?

Anonym sa...

Marian: det er nok mange år siden Venstre kunne anklages for å være et snev av Liberalistisk. Sosialismen har vært enerådende etter mange års utrenskning og fokus på å være PK. Nei takk, den må du nok lengre ut på landet med.

Einar Kr. Steffenak sa...

En utmerket kommentar. Jeg har stort sett stemt Høyre, alternativt Venstre i hele mitt liv. (Det passerte 60 dette år). Jeg stemmer etter gårsdagens vedtak i Stortinger ikke Høyre lenger. Etter i tillegg å ha lest,, Solbergs kronikk i VG i går, ble mitt nei fylt med kvalme. DLD bygger på en politistatslogikk - vi vil se deg for sikkerhets skyld, for vår - statens skyld. Solberg fikk dette til å bli et vedtak som utvidet personvernet. Det lød nesten en smule DDR over det.
Jeg er svært skuffet. Heldigvis ble ikke dagen helt ødelagt - jeg var på tribunen og så at min kjære Brann dunket LSK. I full åpenhet

Anonym sa...

Vi må ikke glemme!!! Datalagring er bra for flinke hackere + systemansvarlige som trenger info om borgere i landet vår

Anonym sa...

Me lyt alle vere takksame andsynes dei kloke og vise politikarane som veit betre kva som er bra for oss enn me veit det sjølve. At nokre få einskildmenneskje er mot det naudsynte datalagringsdirektivet er ikkje noko argument mot at det vert innførd. Staten treng fullt innsyn i liva våre viss me ynskjer at han skal taka vare på oss til det beste for oss alle. Så at Staten sjår oss i ein kvar samanhang lyt me berre vere glade for.

Anonym sa...

... og Venstre blir mitt nye parti ved alle kommende valg. Er en voksen mann, så det blir kanskje ikke alt for mange, men nå er nok er nok... Jeg liker individets frihet og rett til anonymitet. Å bli ansett som kriminelle inntil det motsatte er bevist - er for meg totalt absurd!
Opplever Datatilsynet som en vits, et supperåd!

Hansemainn

Anonym sa...

Til alle som nå melder "overgang" fra Høyre...

sjekk ut stemdlf.no

Det eneste liberale partiet i Norge.

jodleboy sa...

Flott at flere mener at DLD er crap, men jeg må si at som "trofast" Høyre-velger er det fremdeles så mye bra at jeg ikke bytter parti ved neste valg, men pass opp... DLD legger meg på grensen.
FY! Høyre

Ole-Asbjørn Fauske sa...

Et meget godt blogginnlegg. Jeg er nå spent på om Høyre tar konsekvensen av hvordan de har stemt og faktisk endrer sitt prinsipprogram. Det ville være anstendig - og samtidig vise hvor uanstendig beslutningen om DLD er. Men jeg tror ikke de kommer til å gjøre det.
http://ofauske.blogspot.com/2011/03/prinsippene-faller-eller-er-det-vi-som.html

Anonym sa...

Jeg har også stemt Høyre siden jeg fikk stemmerett, og gjør nå som mange andre. Om det blir Venstre som får min stemme fremover er jeg usikker på, men det er takk og farvel til Høyre.

Når det gjelder Torbjørn Røe Isaksens "flammende appell", viser hans seneste oppførsel hvor prinsippløs han er.

Anonym sa...

vox skriver ikke like godt denne gangen som han pleier.. jeg tilskriver det hans rettmessige dirrende harme!

det blir nok en god del av oss som havner hos venstre ved neste valg :)

og til deg som foreslo å stemme dlf..
det er jo like sannsynlig som om at kongen kom frivillig på landsmøtet deres ;)

venstre du liksom sa...

"Så nå er det i gang med å finlese Venstres partiprogram for å se om det ligger skjulte feller der."

Fellen med Venstre er at de ønsker å åpne dørene på vidt gap for ikke-vestlig innvandring, noe som vil føre til kulturkollisjoner.

En fastlege med innvandringsbakgrunn påpekte jo nettopp at grunnen til at ikke-vestlige innvandrere er overrepresentert når det gjelder overfallsvoldtekter, er at de ikke har satt seg inn i hvilke normer vi har i dette landet.

Venstre vil oversvømme landet med enda flere med en kulturell bakgrunn som ikke er kompatibel med vår egen.

Anti-fascist sa...

Høyre må ta konsekvensene av dette. Når jeg leser brevet fra Tromsø Høyre, står det tydelig for meg at ledelsen i Høyre må kastes snarest, og et mindre fascistisk styre må innsettes!

Sus Scrofa sa...

Partioppsummering:

- Ap: henfalt til Haakon Lie-nivå

- H: som Ap, og har i tillegg en partileder som kjører Norsk Front-argumentet om at det blir en million niggere i Trondheim hvis man ikke sulter dem ut.

- Feilskrittspartiet er selvsagt uaktuelt selv om tilfeldighetene bragte dem ned på rett side i én sak.

- V: markedsfører seg som anstendig, men er støtteparti for FrP dagen etter valgdagen (og i hvert fall etter at Sponheim ble avløst av Grande). Gikk dessuten inn for grunnlovsstridig romovervåkning av ikke-kriminelle - skal dette liksom være Norges liberale parti?

- Partiene på S: fører bare til Ap.


... ehm ... Rødt eller KrF? Heldigvis er det ikke stemmeplikt.