Så da Terra Securities lurte på hvor de skulle bli kvitt noen råtne amerikanske kommuneobligasjoner, var det viktig finne noen kommuner med følgende kriterier: Stor fremtidig kraftinntekt, sløve politikere og enda sløvere rådmenn. Og så startet salgsshowet.
Vik og Bremanger(Sogn og Fjordane), Hemnes, Narvik, Rana og Hattfjeldal slo til. Mer enn 800 millioner ble lånt 100% med sikkerhet i fremtidige kraftinntekter. Her skulle det bli andre boller enn kjedelige norske statsobligasjoner eller bankkonto med 4-5% rente. Litt spenning i hverdagen må man kunne unne seg.
Så gikk det meste galt. Verdien av fondene sank dramatisk. Og med liten skrift, så liten at ikke våre folkevalgte klarte å lese den, sto det at når verdien falt under 55% måtte man inn med garantier. Så når har Terra bedt sine kunder prompte betale inn 100 mill. Ellers taper man alt.
Så nå er det bare å bygge om sykehjemmet til lagerhotell der man stable de eldre på paller, legge ned noen skoler og tappe noen svømmebasseng. For så å sende noen flere millioner til Terra.
Det hele er ganske enkelt. Risiko stiger i takt med avkastning. Men det skal norske kommuner ikke tenke på en gang. De skal ikke gamble med innbyggernes penger. Norske kommuner skal investere i kjedelige, sikre norske statsobligasjoner eller la pengene stå i banken. Det er så enkelt at selv en folkevalgt bør kunne forstå det.
Oppdatert: Det ser verre ut enn først antatt. Fordi investeringene er gearet opp 8-10 ganger, kan kommunene i verste fall være eksponert for tap i størrelsesorden 3-4 milliarder. Jeg synes ordføreren i Hemnes illustrerer dette godt:
Presentasjonen fra Citigroup advarer allerede på første side mot at investorene kan tape alt, men Hemnesordføreren leste ikke presentasjonen fra Citigroup.
– Jeg orienterte meg kun ut ifra det Terras rådgiver fortalte, og det tror jeg resten av kommunestyret gjorde også, forteller Juvik.
Hvorfor kaste bort tiden med å lese kjedelige prospekter. Jeg håper han og kommunestyret er like nøye i andre forretninger. Synd at det er 4 år til man kan si takk og farvel.
6 kommentarer:
Jeg håper at Terra må ta sin del av tapet, og reagerer jo litt på fremstillingen på papiret fra Narvik som snakker om lav risiko. Hvem er det som skrev dette? Terra eller kommuneadministrasjonen?
Milton: Ut fra det jeg forstår er det Terra, men med forbehold om at jeg har misforstått. Men prospektet inneholder også informasjon om risiko som nok har oversett.
Problemet er at i utgangspunktet er dette et lavrisikoprodukt med dertil lav avkastning. Men Citibank har gearet opp investeringen 8-10 ganger, slik at når Hattfjelldal har investert 100 millioner, så kan de være eksponert for inntil 1 milliard. Det tror jeg ikke de har fostått.
En milliard er mye, spesielt for en kommune med 1500 innbyggere.
De har ikke forstått, og det kan jo være at heller ikke megleren i Terra har forstått fullt ut hva dette dreier seg om. Dette er av de mer komplekse derivate instrumentene som vel er presentert.
Men når skal kommunepolitikere lære at det ikke er noe som heter gratislunsj? Hva er det som gjør at de tror de kan tjene risikofrie penger? Selv om en megler sier det.
Iskwew: Det kan være en liten mulighet for at Terra ikke forsto risikobildet, spesielt med gearingen til Citibank og hva det gjør med risikoeksponeringen.
Til det siste: Det er ikke uten grunn at grådighet er en av dødssyndene. Kommunepolitikere er gjennomsnittet av folket. Når mer enn 50 000 nordmenn kunne la seg lure til pyramidespill i WGI eller T5PC, så kan også en kommunepolitiker tro på en aksjemegler med velsmurt tunge.
Det kan også være verdt å minne om at Henning Holstad, kjent FrP-politiker i Oslo, gikk på en Nigeria-bløff og ble lurt med juggel og glassperler i 2000. Så det er lett å la seg blinde av utsiktene til en "free lunch"
Legg inn en kommentar