tirsdag, september 15, 2009

Sølv er nederlag

Uttrykket "Sølv er nederlag" forbindes med min navnebror, skøyteløperen Knut "Kuppern" Johannesen. Klar tale. Kun seier er og var godt nok.

I gårsdagens valg var det kun én seierherre. Jens Stoltenberg. . De andre seirene som ble feiret, er best egnet til innvortes bruk. Men det er viktig nok i alle fall i politisk sammenheng. Men det gir liten uttelling i maktens korridorer. The winner takes it all. Ap gjorde en god valgkamp og Jens som statsminister er et lett budskap å selge.

Kveldens taper ble uten tvil Lars Sponheim. Jeg synes det var en trist sorti. Selv om jeg mislikte garantiene hans, så tror jeg ikke det var den eneste og viktigste grunnen til at Venstre kom under sperregrensa. Det ser ut til at de fleste ikke har fått med seg eller husker den spesielle situasjonen i 2005. Da selv høyre-folk gikk ut og ba velgere stemme taktisk på Venstre. At de da fikk 5,9% var historisk høyt. Og vi må tilbake til 1969 for å finne et bedre resultat.

Ett eks. på hvordan dette slo ut, finner vi i Asker og Bærum. I Asker tapte partiet 1161 stemmer (-4,2%), mens det i Bærum var 3018 færre V-velgere i år (-4,9%).

3912 av disse velgerne hadde snudd opp ned på situasjonen for Venstre i år. Men de fleste kom hjem igjen til Høyre. Inkludert meg. Andre steder i landet forsvant noen av de til Arbeiderpartiet. Det viser litt av et sentrumspartis dilemma. I miljøsaken fikk ikke Venstre uttelling. Velgerne var ikke så opptatt av miljø som man kan få inntrykk av. Noe som også straffet SV.

Så det resultatet som Venstre fikk i år, er nok nærmere et naturlig nivå. 2005 var unntaket.

Jeg vil savne Sponheim. En politiker som ikke alltid fulgte rådgiveres spinskjema, men var seg selv. På godt og ondt. Og med en god replikk. Det er ikke mange av dem på Stortinget. Og hva jeg synes om Carl Ivars gammelmannsbitterhet i går, gidder jeg ikke skrive noe om.

SV fikk heller ingen god valgvake. 6,2% er tilbake til 1997-nivå og en halvering siden 2001. Og man hadde knapt fått noen timers søvn, før partiets "småstein i skoen", Rolf Reikvam, var på banen med sine "ultimatum" og mer eller mindre gode grunner for ikke å sitte i regjering. SV er helt avhengig av at Jens innser nødvendigheten av å ha med SV i sitt regjeringsprosjekt. Det kan innebære at LoVe forsvinner over i neste stortingsperiode. SV kan risikere å måtte avgi ett departement. Heidi Grande Røys kan fort bli barnehageleder igjen.

SP gjorde heller ikke noe godt valg, men tilbakegangen var ikke stor. Sp er regjeringens beste hestehandlere og de skal ha uttelling for det. Så blir det spennende å se om Ola Borten Moes flørting mot sentrum har rot i partiet. Valgresultatene viser at Liv Signe har større oppslutning om sin linje enn Borten Moe. I tillegg er det en meget tøff dame som ikke er redd for å ta en fight.

FrP gjorde sitt beste valg ever med 22,9%. Men ikke uten malurt i begeret. Meningsmålingene har nok skapt forventninger om mer. Men Siv har bestått prøven som leder. Problemet til Frp ble veldig tydelig i valgkampen. Så snart Siv forsøkte å vise ansvarlige statsministertakter, falt oppslutningen på målingene. Da måtte Per Sandberg eller Per Willy Amundsen slå til med noen utspill i kategorien: fri fart, fri børst og null asylsøkere. Og slik gikk no dagan.

Men Siv vet hvordan de borgerlige skal vinne neste valg og har oppskriften klar: "For å vinne neste valg må de andre slutte å vingle" Ingen grunn til selvransakelse der i gården.

Høyre var tilsynelatende også en vinner. Men bare tilsynelatende. 17,2% var bedre enn katastrofen i 2001 og sørget for 7 nye representanter. Men i motsetning til Frp har Høyre hatt dårlige meningsmålinger. Helt nede på 10-tallet. Da feirer man 17,2% som en triumf. Men det er selvsagt ikke godt nok for et parti som har ambisjoner om å danne regjering.

Høyre har i likhet med Frp også drevet med vingling. I dilemmaet mellom tekkes velgere som ser på Frp som pest og kolera og de som ikke ser mulighet for regjeringsdeltagelse uten Frp, har Erna ridd to hester. I den sammenheng var kanskje ikke dette stuntet det smarteste.

Høyresidens to partier ble styrket, men deres seire er null verdt. De er dømt til 4 års skyggeboksing i Stortinget. Hvordan Frp og Høyre skal klare å meisle ut en samarbeidsplattform for 2013 som skal inkludere Venstre og Krf er ikke lett å se, dessverre. Selv om de to største stort sett henter velgere fra hverandre så er et sterkt Høyre det viktigste premisset. Det kan bidra til at Krf og Venstre kan vurdere en ny runde.

Men sentrum i norsk politikk har flyttet seg og viser ingen stor entusiasme for en allianse. Vi har fått en polarisering med et sterkt Ap og en sterkere høyreside. Det interessante kan skje i regjering, dersom en eller flere av partene vurderer å bryte ut. Det er lite trolig. Jens forstår hva som står på spill og gir tøyler nok. Er min spådom. Men vi kan ikke ha en valgkamp til der ikke de borgerliges alternativer er avklart på forhånd. En repetisjon av denne valgkampen er en avsporing.

Men i skuffelsen over de borgerliges tap er det et lite lyspunkt at det er Ap som er styrket på bekostning av SV. Det er det minste av to onder. Spesielt for de av oss som er opptatt av næringspolitikk. For det norske næringsliv er ikke skremt av Jens. Syretesten på det, fikk vi fra børsen i dag. Oppgang på 2,62 poeng til årsbeste 317,91 viser at ingen ble skremt av valgresultatet.

Vi som hadde ønsket en endring hadde en dårlig dag. Jeg er ikke sint, bare veldig, veldig skuffet.

I tillegg til de taperne som er nevnt her, vil jeg også ta med noen meningsmålingsinstitutter og "ekspert"kommentatorer. Synovate bommet voldsomt på SV i valgdagsmålingen for NRK. Ekspertkommentatorene bommet på mye, men spesielt på Venstre.

16 kommentarer:

Mikkel sa...

Må si jeg syns du skriver utrolig bra, og dette er nok en blogg jeg vil fortsette å lese! Jeg hadde, i motsetning til deg, en veldig bra i dag i dag. Og er godt fornøyd med resultatet, selvom det var en liten skuffelse at SV gikk så mye tilbake!

Vingle-Mari sa...

Jeg stemte SV i 2005 og Høyre i år. Tenk dét. Ble glad forrige valg, skuffet i år.

Petter sa...

Leste at vi har en av de laveste ledighetene i Europa, rekordmye penger på bok og lav rente. Attpåtil topper vi de fleste kåringer som er for å være verdens beste land å bo i og 7 av 10 nordmenn mener også at Norge er et bra land å være i. Norge er ikke lytefritt, men sjøl om valgkampen heller ikke gikk helt min vei klarer jeg ikke å bli så altfor skuffa over valgresultatet.

Milton Marx sa...

Jeg tror ikke Høyre har det som kreves for å kunne bli annet enn et problem i neste valgkamp heller. Så lenge Høyre fortsetter å gi næring til ideen om at stemmer til sentrum også er stemmer for regjeringsskifte, er dette konklusjonen.

Jens og venstresida forstår hva splitt-og-hersk-strategien går ut på - mens Høyre er tidenes mest lettlurte offer.

Det blir ikke noe regjeringsskifte etter neste valg heller, med mindre Høyre svimeslår enhver som antyder at et samarbeid med FrP er utenkelig.

Om dette samtidig betyr at man i praksis tar avstand fra sentrumspartiene, avhenger om det der i gården finnes folk som krever at FrP ikke inngår i regjering. Høyre kommer ikke i regjering med mindre FrP er med, hvis ikke dagens politiske styrkeforhold skulle endre seg drastisk.

Jeg trodde Høyre hadde mange skoleflinke folk. Hvorfor i alle dager har partiet så tungt for å lære i denne sammenhengen?

stario sa...

H, Frp, V og Krf kunne lage seg en "anti Soria Moria II" for denne perioden, der de ble enige om hva de skulle samarbeid om i opposisjon. Burde gi dem litt trening frem til 2013.

Milton Marx sa...

Stario: veldig bra forslag. Kan man ikke samarbeide i oposisjon, kan man heller ikke greie det i regjering.

Konrad sa...

Glimrende analyse.

17 % er en seier i forhold til meningsmålingene, men Høyre ligger jo 10 prosentpoeng under pari. Et ansvarlig og liberal-moderat parti som Høyre burde få langt større uttelling sammenlignet med populistene i Frp. Høyres problem blir nå at Solberg er styrket som leder, og den nødvendige fornyelsen av partiet blir igjen utsatt.

Er situasjonen omtrent den samme ved neste stortingsvalg må jeg igjen stemme på Venstre.

Admin sa...

Godt skrevet, enig i det meste.

Blir spennende å se et Høyre som endelig må forholde seg til Frp. I denne valgkampen har man kunnet vende ansiktet mot Dagfinn og Lars de gangene Sandberg og Per Willy har dundret på stortromma - men de neste fire årene vil ikke dette lenger være en mulighet.

Per Kristian Foss har praktisk talt ikke vært å se siden han, feilaktig, ble beskyldt for å sammenligne Siv Jensen med Adolf Hitler etter å ha, helt korrekt, reagert på hennes ekle snikislamiseringstale.


http://frpkoden.blogspot.com/2009/02/oppspinn-fra-ende-til-anna.html

Dette virket å være et vendepunkt for Høyre: man hadde SÅ mye å tape på å konfrontere Frp at man overlot denslags til Lars Sponheim og Dagfinn alene.

Feigt.

Og de neste 4 år er man, etter valgresultatet, alene om denne jobben. Dette vil ende med at man tar i mot Siv Jensens omfavnelse - en omfavnelse som forutsetter blind lydighet og godtagelse av alt.

For, som vi så, ansvarlighet fører til velgerras for partiet Frp. Så da er det en uaktuell oppførsel.

Koseliberalere får fire tøffe år. Man har ingen dansepartner. Og ved veggen står kun Siv Jensen.

Konrad sa...

Enig med Brumle.

Et minimert sentrum (inkl Sp på Stoltenbergs fang) gir ikke H noe annet alternativ enn Frp, Solbergs flørt med Frp må nå byttes ut med en fornufts-forlovelse og et mulig fornufts-ekteskap en gang. Ved neste korsvei må det bli H+Frp, ellers har vi fått ett-partisystem i Norge.

Fredrik Mellem sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Fredrik Mellem sa...

Dersom noen hadde klart å sannsynliggjøre hva som skulle skje med Venstre - så ville det ikke ha skjedd. Tipper Venstre er tilbake igjen over 4% ved neste korsvei. Problemet er bare da at Høyre må betale for det, som i 2005.

For Høyres det er det all grunn til optimisme. Partiet har en historisk sjanse til å bygge opp igjen partiet i de deler av landet der det har vært helt marginalisert i flere år. Høyre er nå plutselig representert fra alle fylker - for første gang siden 1985.

Spørsmålene er:
1. Vil de klare å utrette noe med sin partiorganisasjon som følge av dette?
2. Vil dette få noen konsekvenser for partiets politiske profil?

Enten er svaret Ja på begge spørsmålene eller så er svaret nei på begge spørsmålene.

Konrad sa...

Mellem:
Partiorganisasjonen i H kan bli styrket etter dette, men partiet vil ikke få den nødvendige fornyelsen fra toppen, fornyelsen vil komme sammen med de unge i bånn.

Ellers er blokkene i følge professor Bjørklund svært stabile. H+Frp har alltid vaket rundt 36,9 %, i dette valget karret de seg opp til 39 % i sum, altså en klar høyredreining av politikken.

Konrad Vømmølbakken sa...

"Heidi Grande Røys kan bli barnehagestyrer kan fort bli barnehageleder igjen."

Denne setningen bør redigeres.

Konrad Vømmølbakken sa...

"Heidi Grande Røys kan bli barnehagestyrer kan fort bli barnehageleder igjen."

Denne setningen bør redigeres.

Terje sa...

Hei!

For meg er det ukjent at Frp går inn for "fri fart"? Jeg vet at de gjerne vil øke fartsgrensene på enkelte motorveier (som er bygget og dimensjonert for det). Fri fart er imidlertid noe upresist.

Like upresist blir det når enkelte sier at Frp vil ha "billig sprit". For hva jeg vet er det kun avgiftene de vil til livs. Kjøpmannen må gjerne ta den prisen han vil for den alkoholen han selger.

Presisjon er det dessverre for lite av i politiske analyser...

Politikk.biz sa...

Det var synd ikke Venstre fikk 0,1% til av stemmene.