søndag, september 05, 2010

Regelrett

"Jeg fulgte bare reglene". Denne setningen er blitt et mantra for våre folkevalgte tillitsmenn- og kvinner. Selv når de blir tatt med buksa på vei ned, på et av de vakre teppene.

Bjarne Håkon Hanssen fulgte bare reglene. Til punkt og prikke. Men når han gjorde det, kom det et hyl fra politikerstammen: "Vi må endre reglene" Ingen hadde tenkt på muligheten av at han skulle glemme sin sosialdemokratiske morsmelkerstatning og jobbe mot regjeringens standpunkt. Fysj!

Jens Stoltenberg, Jonas Gahr Støre og Anne Grethe Strøm-Erichsen fulgte også bare reglene. Reglene om at det er ikke noe i veien for at statsråder kan ta i mot gaver. Deres embetsverk derimot, er ikke helt til å "stole" på, så der må man ha så strenge regler at de ikke får ta i mot gaver. Det er da forskjell på folk.

Merkelig egentlig. Det norske embetsverket med sine stolte tradisjoner. I hine hårde dager da man skrev brev med penn og blekk, sørget alltid den gode embestsmann for å ha to stykker på pulten. Ett til embedet og ett til private brev. Statsminister og statsråder i dag skiller tydeligvis ikke mellom offisielle og private gaver. Og gavene er mange. Noe som fremgår av gavelista til Jens.

Men Jonas og de andre fulgte bare reglene og ble derfor rimelig forbannet da TV2s Geir Solaas Moen stilte spørsmål om det var slik at embetsmennene hans var mer korrupt enn han siden de måtte ha strengere regler. Et relativt logisk spørsmål gitt forskjellen i reglement.

Som i saken til Bjarne Håkon Hanssen så tålte ikke dagens regelverk en forside i VG. En ikke ueffen syretest på om man har opptrådt sånn nogenlunde fornuftig. (Nå finnes det mange unntak fra denne regelen, men la det ligge). Derfor måtte regjeringens hjulvisp, minister uten portefølje: Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, vispe i gang regelendringer umiddelbart. Nå antar man at politikere er like "korrupte" som embetsverket. Reglene blir like. Og er på plass i Håndbok for politisk ledelse

Nettopp den plutselige regelendringen tyder på at det ikke alltid er godt nok å unnskylde seg med "jeg fulgte bare reglene" Det er ikke mulig å lage vanntette regler for alt mulig eller som dekker alle hvis, hva, hvem etc.

Derfor stiller vi krav til våre topp-politikere om at de kan utøve et sunt skjønn i sin regelbruk. Hadde de gjort det, hadde ikke Schjøtt-Pedersen fått det så travelt. Selv om noe skal vel han også fylle dagen sin med. Dessverre sviktet omdømmet i gavesakene.

Det blir for enkelt å avfeie kritikk mot våre topp-politikere som småligheter. Det er ikke nødvendigvis verdien som setter grenser. Vi må og skal stille strenge krav til våre tillitsmenn og kvinner. Og når regelverket må endres "aber plötslich", er det i seg en innrømmelse av at dette er kritikkverdig og dårlig politisk håndtverk. Ikke minst fra klassens duks, Jonas,  var det nok ventet en bedre håndtering.

Først når politikerne kan forsvare sine handlinger uten å vise til at "vi fulgte reglene", fungerer reglene som de skal.

Nei, jeg har ikke glemt Liv Signe Navarsete. Men i motsetning til de andre fulgte hun ikke reglene.  Det er enda verre.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Og så skal det ikke minst bli spennende å se om og evt hvem som betaler mva for innførselen av alle disse gavene. Jensemann & Co kommer til å bli satt litt økonomisk tilbake hvis de ikke får statskassen til å betale eller Tollvesenet til å frafalle mva. Gleder meg også til takseringen - den kan ikke bli for høy for da koster det mer i mva, men heller ikke for lav for da blir giver fornærmet. HA!

Anonym sa...

Altså - dette er gaver Jens får pga. sitt yrke.
Ergo bør det etter min mening sees på som inntekt/frynsegode på lik linje med feks. dekket mobiltelefon etc.

Ser man på gavelisten til feks. Jens, så ser man raskt at det er snakk om store summer.

Vi er opplært til at det skal være likhet for loven.

Da må Jens & alle andre som får gaver ifbm. sin stilling SNAREST betale riktig skatt for disse.
En "takst" holder ikke - det må være markedsverdi.

Anonym sa...

Ja. Røkke har allerede dame. Det er nok ikke "beiling" av Liv Signe som er formålet når han gir henne gullarmbånd.

Jeg skulle likt å se hvordan den overrekkelsen fant sted. Hearts and minds, er det ikke det Røkke er opptatt av.

Anonym sa...

Navarsete er ei søt jente. Men jeg tror ikke det hadde vært nok til at jeg hadde fått lyst å gi henne et håndsmykke.

Og hun selv har vært såpass lenge i politikken at hun burde forstå at det er meget betenkelig, spesielt når giveren er den han er.

Jeg mener det eneste rette for Liv Signe nå er å gi tilbake gullarmbåndet. Hvis hun beholder den 26500 kroner-dyre pyntetingen, så bør hun erklære seg innhabil i saker hvor han er involvert.

Anonym sa...

Jeg tror det som er avdekket om "gaver" bare viser forholdene. Noen blir politikere av idealisme og for å gjøre en jobb for samfunnet. Men fler og fler søker posisjoner for å skaffe seg fordeler personlig.Det gjelder sikkert like mye i kommunepolitikken.

Anonym sa...

For sammenlikningens skyld, ta en titt på denne: "En mann i ledende stilling i en industribedrift på Sunnmøre er dømt for korrupsjon etter at han fikk en flatskjerm verdt 30 000 kroner fra en forbindelse."
http://www.adressa.no/nyheter/moreromsdal/article1011503.ece?index=0

Reaksjonene på gavene kommer nok først og fremst av at regelverket (for alt) er ekstremt strengt og rigid for alle oss andre.

Anonym sa...

Relevant om bruk av skjønn vs. å følge reglene:
http://www.ted.com/talks/view/id/462