mandag, desember 11, 2006

Nei, nei, gutt - dette må bli slutt

Beklager den diskrimerende overskriften, men det er på tide å pusse støvet av Margrete Munthe. En foruroligende melding innløp i helgen. Våre høyt utdannede leger har ennå ikke lært seg å vaske hendene.

I motsetning til sykepleiere som får gjentatt opplæring i håndvaskens edle kunst, så inngår det ikke i universitetstudiene i medisin.

Det er mulig jeg er i overkant naiv når det gjelder kunnskapsnivået til de reddende engler i hvitt, men jeg trodde håndvask sto på pensum lenge før man ankom Domus Medica.

Jeg kan sitere fra Blindern Barnestuers reglement. Det er mulig legestudentenes barn kan lære mor og far noe:

"DAGSRYTME

Dagsrytmen og rutinene kan variere litt fra avdeling til avdeling ut fra ulik avdelingskultur og rammefaktorer. Vi forsøker å legge opp en dagsrytme der det er tid for barna til å klare seg selv: spise selv, finne sine klær, kle av og på seg og vaske hendene selv. Mestringsopplevelser er viktig for små og store barn."


Nu vel. Er det noe mer dere ikke har lært? Hardangersøm f. eks.?

6 kommentarer:

Tiqui sa...

Skremmende! Men verst er vel holdningen om at det ikke er så nøye om man vasker hendene. På besøk på kirurgisk avdeling på Aker sykehus overså jeg en lege fjerne bandasjen og trykke med fingrene - uten hansker - rundt et betent operasjonssår, før han - uten å vaske hendene i mellom, gikk videre til neste operasjons-pasient, fortsatt uten hansker. At det første såret var blitt betent er dermed ikke særlig overraskende, spør du meg..

Jeg tror nok legen vet hvordan han vasker hendene, og gjør dette etter pasient-besøkende før han inntar sin egen mat, men holdningen om at det ikke er så nøye med pasientene er kritikkverdig.

Anonym sa...

Jeg tror Hardangersøm og korssting inngår som del av pensum i kirurgi.

Vox populi sa...

Tiqui: Jeg håper (og tror) da inderlig at de vet det, men oppslaget i DN var vinklet på en slik måte at jeg ikke kunne dy meg.

Rambukk: Det var da godt, en stund trodde jeg det kun var diamantsting som gjaldt.

Genese sa...

Believe you me. Håndvask er et voldsomt rituale i medisinen, ikke som fag, men som praksis. Hendene skrubbes røde, og stakkars den som kommer i berøring med noe som ikke skal berøres. Jeg vet ikke hvor da har opplysningene fra, men du burde ha fulgt et kull medisinstudenter.

Vox populi sa...

Genese: Om du følger linken, så kan du se hvor kilden er. Det tyder på at noe av praksis blir borte etter legestudiet i så fall.

Milton Marx sa...

Uten at jeg gidder å google det opp, så leste jeg for noen år siden at det var gjort en undersøkelse av sykehusinfeksjoner i USA. Dersom tallene skulle overføres til Norge, ville dette bety at et sted mellom 1000 og 1500 mennesker dør årlig som følge av infeksjoner de ikke hadde da de kom. Det høres helt vilt ut, og alt skyldes selvfølgelig ikke manglende håndvask, men er det riktig, er det jo 4 ganger flere enn det som før i trafikken, for ikke å snakke om andelen av de trafikkdrepte som dør som følge av promillekjøring - hvor jo toleransen er relativt lav.

1 1/2 brutto månedslønn i bot, samt minst 21 dagers ubetinget fengsel forekommer å være riktig straff for leger som ikke vasker hendene f.eks. etter å ha håndhilst. Det synes nu jeg.