mandag, mars 30, 2009

Politisk tale ble superhit på You Tube

Daniel Hannan oppfatter seg selv som en backbencher i politisk sammenheng. Derfor var det få medier som ville refere hans meget kritiske tale mot Gordon Brown i EU-parlamentet.

Så la han talen ut på You Tube og den ble en hit. Noe så lite sexy som en politisk tale var faktisk mest sett forrige uke. Over 1,6 millioner hits.

Og Hannan tar et skikkelig oppgjør med politiske kommentatorer og journalister som er vel verdt å lytte til. I bloggen hans hos Telegraph (sic!) skriver han:

How did it happen, in the absence of any media coverage? The answer is that political reporters no longer get to decide what's news. The days when a minister gave briefings to a dozen lobby correspondents, and thereby dictated the next day's headlines, are over.

Now, a thousand bloggers decide for themselves what is interesting. If enough of them are tickled then, bingo, you're news. (Huge thanks to all those who linked: Guido, Iain Dale, Tim Montgomerie, James Delingpole, Donal Blaney, Dizzy, Devil, James Forsyth, PoliticalBetting, Gerald Warner and the rest. And jumbo thanks to all the American bloggers: you chaps are way ahead of us in this regard.)
Medias definisjonsmakt er over. Andre aktører ( i all beskjedenhet også bloggere) bestemmer selv hva som er viktig eller ikke. Vi så de første tegn til dette i blasfemidebatten. Og i takt med medias problemer både av økonomisk og distribusjonsmessig art, vil dette eskalere.

Hannans tale er ett eksempel. Av flere:

13 kommentarer:

Arnfinn Pettersen sa...

Hannans er bare en av etter hvert mange svært gode blogger hos Telegraph. James Delingpole, Damian Thompson, Ed West, Stephen Hough og Milo Yiannopoulos har alle svært lesverdige blogger der. Hannans tale ble svært flittig hypet på Twitter av disse og andre konservative kvitrere. Den er da også storslagen moro. Man blir bare så deppa av å høre Jan Tore Sanner etterpå.

Knut Johannessen sa...

@Arnfinn: Jeg må innrømme at jeg har vært veldig sporadisk innom Telegraph, men mye tyder på det bør bli mer permanent. Sanner? Nei, jeg tror jeg lar det ligge.

Arnfinn Pettersen sa...

Selve Telegraph er så som så, særlig på nett, men bloggene deres er absolutt verdt å følge. Tre av de nevnte, West, Delingpole og Hough er nesten helt nye, men alle svært lesverdige. Delingpole er også mangeårig skribent i Spectator. Damian Thompson er den som har holdt på lengst. Han er i tillegg redaktør for konservative (politisk og teologisk) Catholic Herald og profilert skeptiker.

Nedskrevet sa...

Bloggerne får mer makt, og det ser nesten ut som media nå prøver å kompensere for dette med å "forme" nyhetene selv og gjøre det mer interessant enn det det egentlig er.

Du har rett, nyheter og informasjonsfordeling blir ikke det samme som før. Gledelig, da man får høre synspunkter fra flere hold istedet for å bli påvirket fra en kilde.

Arnfinn Pettersen sa...

Vox: For å krangle litt. Du skriver:

"Medias definisjonsmakt er over. Andre aktører ( i all beskjedenhet også bloggere) bestemmer selv hva som er viktig eller ikke. Vi så de første tegn til dette i blasfemidebatten. Og i takt med medias problemer både av økonomisk og distribusjonsmessig art, vil dette eskalere."

Nå er vel ikke egentlig Hannan et godt eksempel på dette. Han er tross alt ikke primært en blogger. Han er politiker, med et sete i EU-parlamentet, hvofra han kunne holde sin tale. Som noen filmet. Slik at han kunne legge den ut på en blog hos en av Storbritanias største aviser. Noen typisk blogger er han knapt.

Han er et godt eksempel på den britiske tradisjonen med politikere som også er gode kommentarjournalister, hvorav Boris Johnson vel er det beste eksempelet.

Når det er sagt, tror jeg allikevel at du har et godt poeng hva Norge angår. Særlig nå som en god del eldre bloggere har begynt å dukke opp, bloggere som har noe vektig å formidle og har oppdaget bloggen som en god kanal.

Anonym sa...

Daniel Hannan bruker Youtube:

http://www.youtube.com/user/DanHannanMEP

s sa...

Jeg håper, håper, håper dette kan inspirere folk i Høyre.

Knut Johannessen sa...

Arnfinn: La oss ikke krangle. Jeg er bare litt stor i kjeften på bloggernes vegne. Og jeg er enig i at Hannan ikke er det beste eksemplet. Men Hannan vendte seg til en annen formidlingskanal da media ikke formidlet talen hans (bortsett fra Telegraph da). Og da skjøt det fart.

Men jeg ser en spire til at noe skjer og er helt enig i at nye bloggere som bla Thor Bjarne Bore bidrar til å utvikle blogg som et alternativ.

Fredrik Mellem sa...

God retorikk.

SMG sa...

Jeg så gjennom en del klipp som lå sammen med Hannan klippet du linket til, og det var virkelig skremmende å se hva EU er (sagt med deres ord).

Er er blitt et "Frankenstein" ut av kontroll? Hvem sitter egentlig å styrer i EU? Det er jo ingen EU valg!

Før var jeg EU tilhenger - i de siste årene har jeg vært i tvil - i dag ble jeg EU motstander!

Cassanders sa...

Det er ingen tvil om at EU er, om ikke en Frankenstein, i alle fall en mastodont.

Jeg har en gang hatt den tvilsomme "æren" av å snakke i en EU forsamling. Det var ikke noen av de store forsamlingene, men likevel en skjelsettende opplevlse.
Jeg snakket som forsker (angående forvaltning) på et fagfelt hvor all relevant informasjon finnes på engelsk. Alle relevante internasjonale møter skjer på engelsk osv.
Selvfølgelig var min presentasjon på engelsk, og jeg var forberedt på en diskusjon på engelsk.
Men neida: Hver gang noen tok ordet, grep ordstyrer inn og nærmest bønnfalt oss om å snakke morsmål. Rundt veggene satt det nemlig valget snaue sneset med tolker som tolket på kryss og tvers av de store EU-språkene.

Platon vite hvordan de nå gjør det etter utvidelsene.

EU-byråkrater og politikere er særdeles godt betalte, og er
svært ettertraktet BÅDE innen det allerede etablerte byråkratiet,
og i de "eksterne" politiker"kastene" i medlemslandene.
Det er vanskelig å tenke seg at BESLUTNINGSTAKERE frivillig vil fjerne slike deilige karriæremuligheter.

Cassanders
In COd we trust

SMG sa...

Cassanders skrev;

"Det er vanskelig å tenke seg at BESLUTNINGSTAKERE frivillig vil fjerne slike deilige karriæremuligheter."

>>>Dette er jo det største problemet med hele EU systemet. Den er jo ingen demokratiske prosesser!

Jeg fortsatte å se gjennom flere klipp på Youtube ut over kvelden, og jeg merket meg at det var svært mange briter som mildt sagt var forbannet på hele EU fordi EU har blitt noe helt annet nå enn når de gikk inn i EU på 70-tallet. EU var jo aldri ment for å bli en Stat - det var jo bare en handelsavtale!

Anonym sa...

just dropping by to say hi