lørdag, oktober 21, 2006

Hvorfor drikker Jeppe?

Media kappes i å "avsløre" svartbetalende politikere. Det tok en uke før man oppdaget at svenske media stilte dette spørsmålet. Man kom sent, men godt. Den ene etter den andre av folkets utvalgte har stått frem med krokodilletårer og bedyret at det var dumt gjort og at de angrer dypt og inderlig. Dem om det.

Bare man fikk tenkt seg om litt så dukket det opp en svart barnepasser her og en rørlegger der. 43 av stortingsrepresentantene var ærlige og innrømmet sin brøde. Hvor mange som bløffet vites ikke. De 43 utgjør 26% av representantene og er i takt med resten av folket. I 2005 viste VG til en spørreundersøkelse som viste til at hver tredje nordmann hadde betalt svart for varer og tjenester. I en mer uvitenskaplig måling som VG har på nettet, sier over 70% at de har kjøpt tjenester svart. Jeg tror det riktige svaret ligger et sted mellom 30 og 70%.

Det som forundrer meg er at når så mange av folkets utkårne innrømmer at de har snytt felleskapet ved å betale svart, så kommer ikke det opplagte spørmålet. Hvorfor drikker Jeppe?Eller hvorfor betaler Børge Brende, Øystein Djupedal eller Morten Høglund svart for tjenester?

Når selv de folkevalgte som pålegger rikets øvrige borgere disse reglene ikke klarer å holde sin sti ren, kunne det være interessant å stille seg det spørsmålet. Eller er man redd for svaret?

Jeg tror det norske folk har en rettferdighetssans som tilsier at de er villig til å betale til felleskapet. Men når folket inklusive deres folkevalgte synes reglene blir for kompliserte eller skatte- og avgiftstrykket blir for høyt, så protesterer man. Ikke gjennom å demonstrere på plenen slik SV gjør, men ved å betale tjenester svart. Det oppleves ikke som mer umoralsk enn at Staten stadig kan endre sine regler eller pålegge folk å betale mer skatt.

En slik utvikling burde skremme. Spesielt de skattekåte i den rødgrønne regjeringen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg klarer ikke å mane opp det største engasjementet for det her....

Anonym sa...

Heisann,

Jeg har, som du ser, selv gjort meg en del tanker i den anledning.
Det er dessuten umulig for den enkelte oppdragsgiver med sikkerhet å vite om han betaler "svart" eller ikke. det beror i høy grad på hvordan innbetaling posteres av den som leverer tjeneste/vare.
En kvittering er i seg selv ingen garanti for legitimitet.

Og,- dersom folk føler at skatterykket og/eller regler virker urettferdig, vil det lett kunne uthule respekten for lovverket og for myndighetene. Da har regjeringen pådradd seg et stort problem!

Anonym sa...

Det siste var fra Argus-37 da!