Nå har Konkurransetilsynet presentert en ny undersøkelse og konklusjonen er klar. Boksalget øker. Prisene har gått ned og antallet titler har økt. Du kan lese hele rapporten her.
Det var ikke måte på hvor ille det ville gå dersom man de foraktelige markedsliberale kreftene fikk styre. Noen av dommedagsprofetiene kan du lese her, her, og her . I følge bokbransjens "Don Corleone", Willam Nygaard, ville en stor ulykke vederfares bokbransjen om Minister Meyer fikk bestemme.
GJENNOM MER ENN tretti år i bokfaget har jeg neppe opplevd en minister med makt over kulturlivet uttale så mange innsiktsløse synspunkter som det vi får høre fra moderniseringsminister Morten A. Meyer, siste gang i DN, 23.02.05. La det være advart fra bokens folk med erfaring fra den norske og den internasjonale arena - det han prøver å gjennomføre av «modernisering» innebærer i virkeligheten en systematisk og lynrask nedmontering av det allmenne bokmarkedet i Norge - et av verdens beste bokland - og er trolig stikk i strid med det han selv egentlig ønsker. Hvor er norske kulturpolitikere?
I motsetning til Meyer skulle altså Nygaard ha "innsikt" nok til å fastslå den systematiske og lynraske nedmontering av bokmarkedet. Det ser ut til at hans "innsikt" mer bar preg av en redsel for å ta fra ham og Aschehoug styringen av bokmarkedet. Meyer hadde rett, Nygaard tok feil. Så mye for "innsikten" hans.
Så nå gjør vel bokbransjen og forfatterne som Jehovas Vitner når Armageddon ikke inntreffer. Flytter bare datoen litt fremover?
3 kommentarer:
Nygaard var ikke så dum, han!
Han beskyttet (som forventet) egne interresser.
Selvfølgelig trodde han ikke selv på det han sa.
Ser du på de store forlagenes regnskaper for de siste årene, så ser du at det ikke er forlagsvirksomheten de tjener penger på. De taper på forlagsvirksomheten, mens de tjener på bokklubbene og kontrollen over bokhandlerkjedene.
Selvfølgelig vinner både forfattere, småforlag og lesere på et liberalisert marked. Mens de store forlagene totalt sett taper. Ganske enkelt fordi selve forlagsvirksomheten hittil har vært et nødvendig onde for dem for å kunne kontrollere markedet.
Så får vi se hvordan det går med Dagsavisen den dagen FrP fjerner pressestøtten.
Jeg vet ikke helt hva jeg synes om pressestøtten... men jeg må si at dagens nivå har plassert seg slik at jeg tviler på det kan bli så mye verre. Men man vet jo aldri. Norge er vel for lite til at man klarer å ha skikkelige "verstinger" som de britiske tabloidene, og likedan får man ikke nok marked for "seriøse" aviser/tidsskrifter heller.
Legg inn en kommentar