Derfor kom Dagsavisen ut med en meget spesiell førsteside på lørdag. At de tar opp kampen for sin eksistens er kanskje ikke så rart, men de balanserer på en meget tynn line og Håvard Narum i Aftenposten har et godt poeng når han fremhever at:
Det kan lett slå kontra om de som lever av pressestøtten blir dens fremste forsvarere.Det er en vanskelig balansegang mellom analyse og aktivisme og det er tvilsomt om Dagsavisen klarer denne balansegangen.
På sitt beste er Dagsavisen god. På sitt verste har den glemt at den har skiftet navn og er bare Arbeiderbladet.
Hvor dypt i ryggmargen støtten sitter, viser også det knallharde angrepet som Dagsavisen har på en lederartikkel i gårsdagens Dagens Næringsliv. Når Dagsavisen forsøker å fremstille det som om det er de meningsbærende avisene som står for den kritiske journalistikken, så er det en påstand jeg har vanskelig å finne dekning for.
Dagens Næringsliv er ikke noe dårligere enn Dagsavisen når det gjelder gravende, kritisk journalistikk. Spesielt ikke mot næringslivet. Og det unyanserte angrepet på markedsliberalismen virker bare umodent.
Det bør også være dårlige nyheter for Arbeiderpartiet at Dagsavisen går så hardt ut. Det er jo ingen nyhet at FrP mener dette. Det nye er at at Arne Strand tror at det er en mulighet for at FrP kan komme i posisjon til å gjennomføre sin politikk. Derfor stiger panikken i avisen.
Norske aviser er enfoldige, nasjonalistiske og navlebeskuende. Det rare er at de ikke har lykkes i å gjøre nordmenn til idioter.Sa kulturkritikeren Hans Magnus Enzenberger på et medieseminar i 2002. Og jeg er tilbøyelig til å gi ham rett. Men den kritikken er ikke betinget av om avisen mottar støtte eller ikke. Det er bare å lese Dagbladets ferieaviser.
Personlig har jeg problemer med det prinsipielle i å avvikle pressestøtten fullstendig. Og merker med interesse at det er heller ikke FrP. Det er vanskelig å tolke Ulf Erik Knudsen på annen måte enn at de vil beskytte lokalavisene:
– Jeg kan ikke skjønne hvorfor vi skal bruke statlige midler på partiavisene til Ap, KrF og Sp. Vi vil heller prioritere lokalavisene, sier Knudsen, som mener avisene må skjerpe seg og gjøre seg mer salgbare.I små lokalsamfunn kan det langt lettere oppstå bindinger og usunne forhold i politikk/næringsliv og man trenger en vaktbikkje som ikke er i lomma på verken eller politikere eller lokalt næringsliv. Og ennå er ikke tiden inne til å gravlegge papiravisen til fordel for nettet.
Så får vi se om Arne Strands redsel blir realitet. I så fall er ikke hans "syke mor" syk, men i ferd med å sovne inn. Om enn ikke stille.
4 kommentarer:
Godt sagt.
Dagsavisen på sitt beste er god og unik i den norske avisfloraen. Nationen, Vårt Land og Klassekampen er også viktige, ikke fordi de har fulle av solid stoff (tvertimot er de ganske tynne), men fordi de er anderledes enn mainstream Media-Norge aviser. Selv jeg leser jeg alle disse med jevne mellomrom for å bli minnet om at verden ser forskjellig ut fra forskjellige utsiktspunkt.
DN er langt bedre på gravende journalistikk, VG bruker også masse ressurser på graving men helst i stabbur, brygger og annet sladder.
Den viktigste kritiske journalistikken & kommentarikken i Norge er det faktisk DN som bedriver, problemet er selvsagt at DN kan bli en smule (OBS dette er et understatement) ensidige av og til.
Derfor trenger vi antakelig de meningsbærende avisene.
Veldig godt sagt!
Hvorfor kan ikke Strand gå til sine rike onkler (Ap & LO) og få pengene derfra hvis støtten er så absolutt nødvendig? Det er da bare rett og rimelig at det er DE som selv betaler for å få spredt propagandaen sin. (Det samme gjelder for Nationen/Sp og Vårt Land/Krf).
Hvorfor skal alle vi andre betale for DERES partiaviser?
"I små lokalsamfunn kan det langt lettere oppstå bindinger og usunne forhold i politikk/næringsliv og man trenger en vaktbikkje som ikke er i lomma på verken eller politikere eller lokalt næringsliv."
Det har du bare så alt for rett i! Lokalavisene er noen ganger så forsiktige at det nesten gjør vondt å observere det. Sikkert umulig å unngå, men nettopp derfor viktig at det finnes alternativer.
Det er interessant å observere at folk er mer engstelige for at en avis har et politisk ståsted enn at den havner i lomma på annonsører som utelukkende (la oss være enige om dét - noe annet er naivt og fullstendig meningsløst å tro) ønsker å generere treff og/eller selge.
Legg inn en kommentar