tirsdag, juli 22, 2008

Pensjonistbløffen

Noen ganger lurer jeg på om våre politikere tror velgerne er noen idioter. Vel, ved nærmere ettertanke, så har de kanskje god grunn til det. Trygdeoppgjøret er et godt eksempel.

Jens sendte brev til minstepensjonistene for å fortelle hvor godt oppgjør regjeringen hadde gitt dem. Problemet var at det var feil brevark som lå i printeren. Derfor ble det sendt i regi av Arbeiderpartiet. Ikke fra regjeringen. Da ble Senterpartiet sure. Det var jo regjeringen som hadde forhandlet frem oppgjøret. Men ikke nok med det. Høyre ble også lettere indignerte (man blir ikke sure i de kretser). De hadde jo vært med å vedta det i Stortinget. Så da så.

Problemet er at ingen av de nevnte partier har noe av æren for den store økningen som ble minstepensjonistene til del. Det er de øvrige pensjonistene som har bladd opp. Nesten 1 milliard. Ikke èn krone ble bevilget over statsbudsjettet til minstepensjonistene. I tillegg følte pensjonistforhandlerne seg bondefanget.

Dette poenget har omtrent ikke kommet frem i all støyen fra de forurettede politikerne. Heller ikke om man leste MSM etter oppgjøret er dette særlig vektlagt. Men det skyldes sannsynligvis at dette er for komplisert for journalistene i VG eller Dagbladet. Oppslagene var avskrift av NTB.
Dessuten har pensjonistene for lite sex og da gidder i alle fall ikke Dagbladet bry seg.

Arbeiderpartiet har vært flinke til å markedsføre oppgjøret de ikke har bidratt til. "Et solid trygdeoppgjør", kaller Gunn Karin Gjul det i en artikkel på dna.no:

De som har minst fra før, har fått mest med årets trygdeoppgjør, skriver Gunn Karin Gjul i denne kommentaren. Dette er et historisk løft for enslige minstepensjonister og unge uføre, og det viser at denne regjeringen prioriterer gode pensjoner fremfor skattelettelser.

Vel siden oppgjøret var tilnærmet uten utgifter for staten, så var det vel ingen skattepenger som ble brukt heller?

På fredag, da trygdeoppgjøret ble utbetalt, hadde Lise Christoffersen en oppfølger: "Glad dag for pensjonistene". Også hun hadde lært hjemmeleksen:

- Årets rekordoppgjør for eldre og uføre gir minste- pensjonistene 14 104 kr på kontoen i dag, inkludert etterbetaling for mai og juni. -Dette er et historisk løft, som viser at regjeringen prioriterer gode pensjoner fremfor skattelettelser, sier stortingsrepresentant Lise Christoffersen.
Ikke med ett ord nevner verken Gjul eller Christoffersen, hvem som har bidratt til det gode oppgjøret. Pensjonistene.

Regjeringens pressetalsmann er sur på SP for at de er sutrer over Stoltenberg. Arne Strand mener at de burde holdt kjeft. SP fikk jo æren for det gode landbruksoppgjøret. Som nesten i sin helhet skal betales av forbrukerne.

Heldigvis finnes det journalister som er en smule mer oppegående enn de øvrige nevnte. Kjetil B. Alstadheim i DN, som etter min mening, er landets beste politiske kommentator. (derfor er han sjelden å se blant klippekortkommentatorene). Alstadheim skjønner ikke bare hvem som betaler, men også at trygdeoppgjøret også har som konsekvens at antallet minstepensjonister øker. Fordi dagens pensjonister betaler for moroa. Det tror jeg ikke alle har fått med seg.

Verden og velgere vil bedras og vi får de politikere vi fortjener. Dessverre.

6 kommentarer:

frr sa...

Og det hadde heller ikke jeg fått med meg, før nå.

Vox populi sa...

Om det er noen trøst, så er du i godt selskap. Dersom man gjennomførte en meningsmåling om hvem som bevilget pengene til årets minstepensjonister, så ville 60-70% svart: Regjeringen.

Det er ikke uten grunn AP sender brev som når minstepensjonistene samtidig som de mottar pengene.

Jeg hadde egentlig først tenkt å kommentere dette da jeg gikk gjennom presentasjonen fra Arbeids- og inkluderingsdept. kom, men av ulike grunner ble det ikke noe av.

Debatten i går derimot, provoserte meg tilstrekkelig.

Sigrun sa...

Ja, her er det en til som ikke har fått ting med seg, før jeg leste om dette i Klassekampen i dag morges.

IvarE sa...

"Dessuten har pensjonistene for lite sex og da gidder i alle fall ikke Dagbladet bry seg."
Strålende! ;D

Hadde fått med meg at Jens prøvde å ta "æren" alene, ja, men ikke at det ikke fantes noe å ta ære for...

Men det føyer seg jo inn i rekken:
- Regningen for AFP sendes tilbake til alle de som ikke får muligheten.
- Regningen for landbruksoppgjøret sendes tilbake til forbrukerne via høyere matvarepriser.
- Og regningen for økte minstepensjoner sendes tilbake til de øvrige pensjonistene.

Man kan jo begynne å lure på hva i all verden Jens og Kristin gjør med skatteinntektene. :-)

Viktor Viktorsen sa...

Herregud, noe så barnslig som å krangle om dette fordi man innerst inne er misunnelig på Jens som grep sjansen!

De andre partiene kan da vel for pokkern sende skrytebrev til pensjonistene de og, i stedet for å klage på Jens!

Vox populi sa...

ivare: Jens og Kristin samler penger på kistebunnen for å kunne komme med et statsbudsjett som skal redde valget.

Viktor: Jeg synes det er aller mest barnslig å ta æren for noe man ikke har bidratt til. Uansett parti.