torsdag, januar 27, 2011

Debattstrømmen

Jeg tror debatt om høye strømpriser er en norsk oppfinnelse. Jeg tror ikke de store seriøse tvselskapene rundt om i Europa inviterer de politiske partiene til tunge debatter om strømprisen. Årsaken kan jo være at politikerne ikke gidder å vise at strømpriser ikke er noe de kan gjøre noe med. Men ikke sånn i Norge. Her stiller de. Alle som én.

Litt avhengig av om hvor kaldt det er og hvor langvarig kulden er, har vi en eller to debatter. I vinter har vi to. En 2. desember og en i kveld.

Repetisjonsøvelse er ordet som dekker denne seansen. Og jeg tror jeg vet sånn nogenlunde hva som kommer til skje:

Etter at Erik Wold har introdusert deltagerne og med inntrengende stemme fortalt om alle de triste skjebnene som sitter hjemme og fryser i verdens rikeste land fordi strømprisen er så høy, gir han ordet til politikerene:

Arbeiderpartiet: De er opptatt av at politikerene ikke kan blande seg inn i enkeltpriser på strøm. Politikerne har overlatt dette til markedet fordi man ikke skal bli fristet til på påvirke strømprisen i enkelttilfeller. Men de er opptatt av at strømprisloven skal være lik for alle. Og vil derfor bygge kraftlinjer slik at alle blir med.

Kristelig Folkeparti: Er opptatt av at de eldre kjernevelgerne ikke kommer dårlig ut og ber til høyere markeder om at prisen må gå ned. Vi må passe på å finne løsninger til de som ikke klarer å betale.

Venstre: Er opptatt av at strømmen skal være grønn og gjerne komme fra småkraftverk. Eller være blowing in the wind.

Senterpartiet: Er mest opptatt av at det er strøm over alt i landet slik at det kan bo folk i husan og ha lys i lampa. Det er livredd for at noen skal minne dem på at det var Sp-statsråd Reiten som gjorde strøm til en kjøp-og-salg-vare. Så de sier så lite som mulig.

Fremskrittspartiet: Siden partiet har et liberalistisk grunnsyn er det naturlig at de roper på at staten må gripe inn og senke priser/avgifter. Markedet er bra, men bare når prisene er lave. De er også opptatt av at strømmen ikke må sendes ut av landet som en hvilken som helst papirløs.  Vi kan godt slippe inn noe asylstrøm, siden vi nå har fått sertifikat på den. Hvis debatten blir het nok, kan det godt hende de gir innvandrerene skylden for økt strømforbruk og økte priser. Og så må de pirke litt i de vonde gass-sårene som Jens fikk etter månelandingskrasjen.

SV: Hvis SV er med i debatten, (det er ikke sikkert) så er det fornybart og energiøkonomisering for alle penga. Gjerne dusje litt mindre. 5 minutter gjør store utslag på strømregninga. Ta på deg en islender og palestinaskjerf og gå tidlig til sengs. Og antyder forsiktig at kanskje ikke prisen ikke er så verst. Og at vi får hjelpe de som ikke klarer regninga. Eller noe sånt.

Høyre: Sitter veldig rolig i båten midt i strømelva og sier ikke så mye, men gjentar noe av det Ap sier og at alternativet til markedspris er så mye verre og at prisene ofte er lave om sommeren.

Og så får vi en historie eller to fra virkeligheten fra salen og spørsmål om hva politikerene har tenkt å gjøre med prisene. Og så starter politikerene på nytt og sier det samme med andre ord. Og sier at dette må vi se på for å finne noen smarte løsninger. Og så oppsummerer Erik Wold og sier at vi er blitt litt klokere. Hele sirkuset minner meg om situasjonen i gamle Sovjetunionen der en arbeider sa: Staten later som om de betaler oss og vi later som om vi jobber.

Er vi heldig får vi kommentar av Arne Strand som bonus. Som sikkert sier at Jens må lytte til folket og la strømmen bli i Norge og der må den bli billig. Hvis ikke har vi ikke hatt makan til statsminister siden den som sendte Maria Amelie ut av landet. 

Og siden ingenting skjer kan vi ta den samme debatten neste vinter. Og vinterene som kommer.

Dessverre er det ingen barn i salen som sier at strømmen ikke har klær på. At strømmen i Norge kanskje ikke er så dyr. (Bortsett fra i noen perioder) Og at dersom vi setter ned prisen når alle bruker mye strøm så blir det mørkt som i helv.... Og at fordi strømprisen i store deler av året er lav, så sløser vi noe vanvittig.Vi bruker 70% mer strøm enn Medel-Svensson og 4 ganger så mye som danske snitt-Preben

Hadde vi invitert en svenske, danske eller tysker til debatten, hadde de trodd vi var stein gærne. Så det gjør vi ikke.

Jeg tar meg i å savne Holmgang. Der Oddvar Stenstrøm ville avsluttet med en strak pekefinger: Hva mener du? Er det riktig at strømmen skal være så dyr i verdens rikeste land. Mener du ja, ringer du xxx, mener du nei, ringer du yyy. Takk for i kveld.

Oppdatert 31.01.2011. kl. 1035
Aller morsomt blir det jo hvis skrekkhistorien fra salen også viser seg å komme fra en politiker. Men hun representerte jo "folk flest" da.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Mangler profil på de alternativene som du tilbyr, men det kan være like greit når jeg erfarer at du sletter kommentarer som ikke støtter deg.

Knut Johannessen sa...

Anonym: Du bløffer. Jeg har aldri slettet en kommentar som ikke støtter meg. Ta deg en tur i kommentarfeltene. Jeg sletter kommentarer som strider mot norsk lov eller som er usaklige personangrep.

Så din kommentar kommer til å stå.

Galskapisystem sa...

"Hele sirkuset minner meg om situasjonen i gamle Sovjetunionen"

Det er da nøyaktig hva det er. Et sirkus. Et spill for galleriet. Jeg har lenge hevdet at politikken er et spill for galleriet ment å gi oss en illusjon om at vi har valgfrihet og noe vi skulle ha sagt. Jeg tror den praktiske politikken til de siste 6 regjeringene kan bevise en slik påstand.

SV's oppførsel i regjering underbygger den også. Det faktum at Per-Kristian Foss roste Kristin Halvorsen som Finansminister sier også sitt om hvor lite som skiller våre politiske profiler.

Og media spiller gladelig med på laget og nærmest forsterker illusjonen og gjør den virkelig.

Mange nordmenn ser på USA og ler og sier "Haha, begge partiene er jo klin like" og glemmer helt at det er samme ulla her til lands (og de fleste andre land)

Vi, borgerne, har nok mye vi skulle ha sagt og vår stemme teller. Det nytter bare ikke bruke stemmeseddelen for å bli hørt.

Anonym sa...

Det stemmer ikke at politikere ikke kan gjøre noe med strømpriser.
Det mangler politisk vilje til å bygge ut atomkraftverk - noe som ville føre til både billigere og renere strøm.

Knut Johannessen sa...

@anonym: Den manglende politiske viljen til å bygge atomkraftverk kommer jo av at en slik idé ikke har legitimitet i folket. Selvsagt er det mye politikerne kunne gjøre, men poenget er at flertallet ønsker systemet slik det er i dag. Da blir slike debatter bare skuebrød.

Dessuten fokuserer man ikke på at det er mulig å "forsikre" seg mot de mest ekstreme prisutslagene ved å inngå fastprisavtaler. I det lange løp kanskje ikke det gunstigste, men en måte å redusere usikkerheten om man har trang økonomi.

Håkon sa...

Som en sint romeriking kommenterte på dagsrevyen i går: det blir ikke tatt hensyn til dem som bor i hus hvor det kun er elektrisk oppvarming. På tonefallet kunne det høres ut som dette var noe han ikke hadde tenkt på den gang han kjøpte eller bygget bolig. :-)

Milton Marx sa...

Det blir jo galt uansett. Er prisene lave, syter man fordi man bruker for mye strøm, og er de høye er det prisnivået man syter for.

Det er ting man kan angripe, og det er strømprodusentenes fortjeneste - gitt at de er oligopolister. Ser vi til USA har vel utility-selskapene en noe striktere kontroll mht. prising enn de norske selskapene.

Det er videre linjeleverandørenes priser, gitt at de er monopolister.

Særlig kunne man spørre om det ikke er ett eller annet med magasinfylling og bruk av linjekapasitet som man burde se nærmere på.

Når dette er sagt, kan det være på sin plass å minne om at det finnes mange steder hvor energikostnadene er betydelig lavere enn i Norge.

Selv hadde jeg en pris alt inklusive (skatter, avgifter, linjeleie, moms) på kroner 1,10 per kWh på siste strømregning.

Eivind fra Ålesund sa...

Politikerene i Norge er samma skiten i forskjellig innpakning.
Vi har gasskraftverk stående klare til bruk, men dem forurensa for mye til att vi kan bruke dei. Da er det mykje bedre å pumpe gassen til England så dei kan bruke den.
(forurensa vel mindre der borte).
Så vi bruker en masse strøm på å pumpe gassen til England for så å kjøpe igjen *skitten' kraft fra våre naboland.
Alt dette subsidiert av mannen i gata, for att Norske utslipp skal se finere ut på papiret. Gassen blir jo sluppet ut på samme kloden, eneste forskjellen er att det er England/Tyskland som tjener på det istedenfor. Det virker på meg som att miljøet har blitt en fin inntektskilde for Norge A/S, eneste att det er ikkje så nøye med miljøet bare pengane tikka inn.

Torbjørn Sølsnæs sa...

Apropos SVere og dette med å dusje mindre:

"Enkelte vaner er imidlertid så godt innarbeidet at de er vanskeligere å gi slipp på. For SVs Lena Jensen går det på komforten ved å dusje.

- Selvfølgelig er vi vant til et bekvemmelig liv. Det å dusje mindre er en vane som er ganske vanskelig å endre. Det er likevel viktig å ta små steg i riktig retning, sier Jensen."

Her var da Lena Jensen forbilledlig uklar? Selv til henne å være??

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/klimatrusselen/artikkel.php?artid=528108

Simon Furnes sa...

Takk for credits til Venstre. Strøm er strøm, og marked er marked. Når det er stor etterspørsel stiger prisene. Hva er positivt med dette? Jo, vi har et godt utbygd strømnett som leverer akkurat det vi trenger for en rimelig penge. Samtidig som den er ganske ren. Ren strøm er ofte billigst :)

galskapisystem sa...

Alvorlig talt Simon Furnes, mener du at strømnettet i Norge er godt utbygd? Overføringsnettet innenlands er en vits, en VITS.

Det eneste som er godt utbygd er kraftlinjer til utlandet beregnet på eksport/import.

Vennligst ikke skryt av ting som ikke burde skrytes over

RagnhildS sa...

Presis betraktning.:)

Skuebrød er ordet. Og en medium europerer hadde forstått lite av de årvisse tilbakevendende diskusjonene om strømprisen, der de samme argumenter stadig gjentas.


Jeg savner dog ikke Holmgang.
Det orket jeg rett og slett ikke å se på.



Litt på siden av artikkelen din:

Så er det dessuten slik at alle vil ha nok strøm og billigere strøm, men ta belatningen med utbygging av kraft eller overføring av kraft er vanskeligere.

Og det bør være vanskeligere.

Jeg synes vi skal satse mye mer på vindkraft, solkraft og biomasse.
Tenk så mye spennende forskning det vil innebære og hvor mange arbeidsplasser det vil gi!

Derimot er jeg livredd oljeboring utenfor Lofoten, og for sikkerhets skyld: Jeg er nordlending, bor nært Vestfjorden og kjenner Lofoten veldig godt, så jeg er ingen Oslo-turist som kommer hit til nord for å demonstrere.

Vi trenger ikke oljen fra Lofoten, men vi trenger fisken, og vi trenger nye tanker i energipoltikken.