onsdag, juli 09, 2008

Hjemmelekser

Det er èn ting ved Fremskrittspartiet som imponerer meg. Administrasjonen og sekreteriatet. Ledet av generalsekretæren, sogningen Geir Almåsvold Mo. De har møysommelig bygget opp en meget proff organisasjon som har skolert FrPs tillitsvalgte. Det minner litt om AP i Håkon Lies stormaktsdager. Det hevdes at "Tillitsmannen" av Einar Gerhardsen er obligatorisk lesning i org.

Man kan like eller ikke like politikken, men organisasjonsarbeidet er en vesentlig del av FrP-koden og grunnen til partiets suksess. Derfor kan det ikke være noen stor overraskelse år Geir Mo har forberedt partiet på regjeringsdannelse i 2009. Det synes jeg er å ta velgerne på alvor.

Det er tydeligvis vanskelig å få fatt i politikere til å kommentere saken, siden kirkevergen i Oslo, Valgerd Svarstad Haugland er det autorative 1.valget til "Politisk kvarter" i dag.

Valgerd Svarstad Haugland, som selv har forberedt seg på regjeringsmakt da hun var Krf-leder, mener Frp er useriøse og undergraver demokratiet.

- Å gå inn og tenke på hvor mye galskap vi kan gjøre før vi blir kasta er å spille hasard med demokratiet og en del ordninger som vi har her i Norge, og som er bygget opp over mange år, sier Svarstad Haugland.

Hun mener måten Frp nå går frem på vitner om det useriøse Fremskrittspartiet, som hun mener var mer synlig før.


Jeg vet ikke hvordan hun vurderer, men dersom hun tror at FrP vil sette tilliten fra ca. 30% på spill for noen dagers berømmelse i regjering, blir det for dumt.

Hvis jeg skulle gi et råd til andre politikere, så er det å ta FrP på aller største alvor. Selv om det er lite i dag som tyder på en ren FrP-regjering, så er de godt forberedt på å ta ansvar. De kommer til å gjøre hjemmeleksa grundig.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg har vært innom en del debatter omkring dette med Frps forberedelser til regjering. Det som slår meg er at det er frykt mange som tolker Frps forberedelser dit hen at det å forberede seg for regjering er uansvarlig, populistisk, udemokratisk osv. – akkurat slik Haugland hevder. Spesielt etter at enkelte Frp politikere har luftet tanken om at Frp vil legge frem et rent Frp budsjett i 2010 hvis de evt. kommer til makten.

Ærlig talt skjønner jeg ikke hvordan dette kan tolkes useriøst. Samtlige partier burde i grunn stille like forberedt! Alle burde ha på plass en 100 dagers plan. Alle burde tenke gjennom hvilke myndighter en regjering har. Alle burde tenke gjennom hvor streken går i et evt. samarbeid med andre partier. Det er jo det Frp gjør. Det handler jo ikke om at Frp har et ønske om å rasere eller ødelegge landet. Det handler om at Frp ønsker å forandre en del ting til det bedre – i deres øyne. Det burde alle forstå - uavhengig om de liker politikken til Frp eller ikke. Jeg skulle f.eks. ønske Høyre hadde samme "guts"

Er det virkelig slik at alle partier som går i regjering tenker – ”hmm... skal vi gjøre noe endringer her? Nei, vent litt, partiene i opposisjon liker det bedre slik det er i dag – de kommer sikkert til å forandre det tilbake slik det var med en gang – æsj – vi lar det være slik det alltid har vært”.

Er det virkelig udemokratisk å gjøre et forsøk på å gjennomføre mest mulig av den politkken de har fortalt velgerene de vil føre? Alle partier burde gjøre det. Hvis ikke har man ikke et reelt demokrati.

Knut Johannessen sa...

anonym:Vi er helt på linje. Får man en FrP-regjering må man forvente FrP-politikk. Vi må ikke glemme at det hele tiden vil være et flertall på Stortinget som kan avsette en mindretallsregjering, anytime. Men at det skulle være udemokratisk å gjennomføre politikken man har gått til valg på, er bare tøv.

Anonym sa...

Det som forundrer meg, er at andre partier tilsynelatende enda ikke har sjekket hva en regjering strengt tatt har myndighet til.

Er det mulig å tenke seg et storkonsern med en juridisk avdeling som ikke aner hvilke rettigheter og plikter konsernet har?

Men sånn blir det vel gjerne når folk "jobber" for lenge et sted hvor det ikke en gang kreves at de møter på jobb. Det er jo direkte ufint med folk som sprenger akkorden. Er det ikke en eller annen tariffavtale eller lignende som regulerer slikt?

Men for å snakke alvor tror jeg at andre partier undervurderer effekten av sin langsiktige FRP-hets. Det kan godt være at dette har gjort forberedelse og godt organisasjonsarbeid så innarbeidet at partiet trenger riktig mange år i posisjon før orgenisasjonen faller ned til enkelte andre partiers nivå.

Knut Johannessen sa...

Godt poeng, Milton. Jeg tror det bunner i man ikke bryr seg. Man har vært med så lenge at det "har bare blitt sånn". I tillegg finnes det en del Sir Humphrey-er som har tatt et solid grep om administrasjonen.

Jeg synes prof. dr. juris Eivind Smith er ganske treffende i sin kommentar:

"Eivind Smith er enig i at det kan være udemokratisk å gjøre det man kan for å unngå Stortinget, men det vil i så fall ikke være første gang partiene gjør det.

- Det kan sies å være et udemokratisk element i det, men vi har levd med det i mange år, og det er ikke mer udemokratisk for Fremskrittspartiet enn for eksempel Arbeiderpartiet, sier jusprofessoren."