tirsdag, februar 20, 2007

"Clash of civilizations" blir ikke noe av, ifølge global meningsmåling

Et flertall I 27 land mener at politikk, økonomi og intoleranse – ikke religion og kultur er roten til konflikter mellom vestlig kultur og islam.

I en meningsmåling utført blant 27 000 mennesker i 27 land for BBC World Service, fant meningsmålingsselskapet GlobeScan at flertallet av de spurte mener at problemene mellom Vesten og Islam ikke er basert på religiøse, men politiske og økonomiske faktorer.

Sydney Morning Herald mener studien er:

”bad news for radio shock jocks and clash of civilization theorists”.

Sjefen for GlobeScan, som utførte meningsmålingen for BBC sier til BBC at resultatene tilsier at at verden ikke går mot en

“ineviatable and wide ranging clash of civilizations”.

Andre kommentarer fra WorldPublicOpinion.org viser til at mens 28% av de spurte mente at en konflikt var uungåelig, mente dobbelt så mange, 56% at et felles grunnlag kan bli etablert mellom Vesten og Islam.

Til Voice of America sier Miller fra GlobeScan at undersøkelsen viser at mesteparten av de spurte vil støtte forsøk fra deres ledere på å finne praktiske løsninger basert på

”the values shared by all communities”.

En oppmuntrende nyhet for de ”dumme” av oss som har større tro på dialog og soft power fremfor hard power. Det skal bli interessant å lese kommentarene på document.no når Hans Rustad har fått tid til å fordøye resultatet. Det er kanskje ikke svarene, men spørsmålene det er noe galt med?

Ingen kommentarer: