mandag, juni 16, 2008

Bloggere leder an i kampen mot FRA-loven

Temperaturen i den svenske bloggsfæren er over kokepunktet. Det er bloggere som har ledet an kampen mot den meget omstridte FRA-loven som det skal stemmes over i Riksdagen 18. juni. Det jobbes intensivt med å overbevise minst 4 avhoppere fra Alliansen. Det er det som skal til for å velte loven. Men partipisken er knallhard. 2860 blogginnlegg er allerede registrert på knuff.se

FRA-loven, Lex Orwell, signalspaningsforslaget. Kjært barn har mange navn. Forslaget går i korthet ut på at Försvarets Radioanstalt skal overvåke all kabeloverført kommunikasjon mellom Sverige og andre land. Det vil si all telefon, e-post og fax som passerer grensen. Du kan lese mer om hva det innebærer her. En grafisk fremstilling om hvorledes søkebegrepene brukes for å finne relevant informasjon, er illustrert her. Proposisjonen fra regjeringen kan du finne på denne linken. Og Dagens Nyheter har en samleside om elektronisk overvåkning som gir en god oversikt.

Det ble opprettet en egen nettside for å samle støtte mot loven. StoppaFRA-lagen.nu. Siden som ble opprettet 9. juni, hadde i går 350 000 unike besøkere. Det forteller mye om engasjementet.

Men spørsmålet som naturlig melder seg er om ikke dette skjer i Norge allerede? Når vi leser at FRA har drevet overvåkning i over 10 år allerede, er det vel i overkant naivt å tro at detikke har foregått i Norge? Eller er jeg i overkant paranoid nå? Det er over 8 år siden digi.no skrev om Etteretningstjenestens system for overvåkning av internett og epost. De hadde også en artikkel om den hemmelige overvåkningen som allerede var igangsatt.

Kanskje det bør graves litt mer om hva som skjer i ly av diskusjonen rundt Datalagringsdirektivet.

6 kommentarer:

Amos Keppler sa...

vi blir overvåket fra høyre og venstre, ovenfra og ned, gul og blå.

Den store skandalen på nittitallet om avsløringen av omfattende politisk overvåkning er nå et blekt minne og ingen forbedringer har blitt gjort. Det har, tvert om bare blitt verre og verre og verre.

Anonym sa...

Amos:
Dette er to vidt forskjellige ting.

"Skandalen" på 90-tallet var ikke at de da angjeldende personer ble overvåket. Hadde de ikke blitt det hadde overvåkningspolitiet simpelthen ikke gjort jobben sin!
Skandalen var at politikerne ikke ville vedkjenne seg hva de hadde gitt føringer for, og derfor skjøv ansvaret nedover!
Den potensielle "skandalen" nå er at de faktisk *vet* hva de gir føringer for, og prøver å forankre overvåkningen i folket som de tror *ikke* vet.
Det er vanskelig å si hvilken av de to vinklingene som er værst...

Anonym sa...

Internett var vel opprinnelig et kommunikasjonsnett for forsvaret i USA, så det er vel overveiende sannsynlig at forsvaret, også i Norge, har mulighet til å overvåke både det og øvrig telekommunikasjon.

Amos Keppler sa...

Slevsagt var skandalen at folk ble overvåket. Har du lest Lund-rapporten? Jeg har den her og ha rlest den ganske mange ganger siden jeg kjøpte den da den kom i handelen. Hvis jobben var å isolere folk fra sine lokalsamfunn og mistenkeliggjøre dem i folks øyne, å hindre dem å få jobber osv så gjorde bestemt overvåkningspolitiet jobben?

Din reaksjon, IvarE er grunnen til at de får en så lett jobb i dag. Folk godtar alt så lenge det ikke skjer dem, og de kommer med tåpelige unnskyldninger på overvåkernes vegne. "De som ikke har noe å skjule bør ikke være redd for å bli overvåket". Slikt sludder.

Anonym sa...

Amos:
Jeg har også lest Lund-rapporten. Og mitt poeng er nettopp at det er denne rapporten som først og fremst er en skandale.
En værre "bend over and spread'em" for den politiske ledelse skal du lete lenge etter. Rapporten var "bestilt".

Når det er sagt, så kan jeg ikke se annet enn at vi i denne saken egentlig er enige.

Nemo sa...

Dette "nye" er selvsagt ikke nytt. Alt av digital og telefonisk kommunikasjon blir elektronisk avlyttet og sortert gjennom automatiske ordgjennkjennelsesalgoritmer allerede gjennom flere prosjekter, for eksempel Echelon gjennom Silkworth og Sire, Onyx og Anchory SIGINT, som noen eksempler.