Det er allerede sterk debatt i gang i Sverige. Etter at bloggeren Henrik Alexandersson skrev om dette for 2 dager siden, har debatten blitt løftet opp i MSM i Sverige. Og på lederplass tar Svenska Dagbladet skarpt avstand til forslaget samtidig som de gir kred til bloggerne som tok opp saken. "Tacka nej til EU:s städhjälp i cyberrymden" er headingen.
Det er ikke fritt for at man kan bli skremt av de tankene som ligger bak forslaget fra Estlands Marianne Mikko (Sosialdemokrat) og som kan illustreres av ett av forslagene som senere ble strøket:
I den ursprungliga texten fanns också en formulering om att bloggare frivilligt ska uppge vilka intressen som ligger bakom bloggen – en formulering som nu strukits.
Marianne Mikkos betenkning ble vedtatt i Kulturkomitèen 2. juni og skal opp i plenum i EU-parlamentet 22. september. Det kan altså bli et nytt EU-direktiv som således kan bli gjeldende i Norge også.
I rapporten, som skrivits av den estländska Europaparlamentarikern Marianne Mikko (s), föreslås det att bloggares legala status ska klargöras. Det finns ett "behov av att upprätta ett legalt skydd" som visar vem som är ansvarig "vid en eventuell stämning", skriver utskottet i den formulering som efter diskussioner antogs.
Fra Europaparlamentets hjemmesider finner vi følgende utsagn fra Mikko:
– Vi har redan alldeles för mycket spam, felinformation och ont uppsåt i cyberrymden. Jag tror att allmänheten fortfarande väldigt mycket litar på bloggar, de ses fortfarande som ärliga. Och de ska fortsätta att vara ärliga. För det behöver vi en kvalitetsstämpel, upplysning och vem som verkligen skriver och varför.
Det er jo hyggelig å bli slått i hartkorn med spam og annen dritt fra cyberworld. Andre parlamentarikere har også kommet med innspill:
Inte heller Jorgo Chatzimarkakis (Gruppen Alliansen liberaler och demokrater för Europa, Tyskland) ser bloggarna som ett direkt hot, men "föreställ er påtryckningsgrupper, yrkesmässiga intressen eller andra grupper som använder bloggar för att få fram sina budskap", säger han. Och tillägger att bloggar är starka verktyg, som kan vara en utvecklad form av lobbyism, som i sin tur kan ses som ett hot. Han ansåg att betänkandet bör gälla "alla bloggare som representerar eller ger uttryck för mer en sin personliga åsikt.
Blir det gjennomført, så er det over og ut for anonym blogging, noe som er et tankekors i forhold til varslingsproblemet og ytringsfrihet. Men forslaget gjelder ikke bare blogger, det omtaler også øvrige media, så det kan få ganske vidtrekkende konsekvenser.
Jeg anbefaler alle som er opptatt av blogging som ytringsform å se nærmere på dette, så jeg poster aktuelle linker her:
Bloggar en ny utmaning
Betenkning om medienes konsentrasjon og mangfold i EU
Pressemelding
EUWiki
6 kommentarer:
Men ennå har du ikke endret syn på EU?
Hm, interessant at de sier at resten av media tydeligvis er helt strøkne og uten feil.
Hva f.eks. med disse "faktaene" om Scientologi som Nettavisen presenterte om dagen: (se et stykke ned på siden)
http://www.side2.no/musikk/article2027746.ece
Estlendere har ikke alltid hatt muligheten til å tenke eller skrive fritt...
Nasjonalkonservativ: Nja... Det blir vel litt som krangling i ekteskapet. Jeg vurderer ikke skilsmisse av den grunn, men mord derimot...
Spøk til side. Nei, jeg har ikke det. Ennå.
Spoo: Jeg oppfatter at de mener at øvrige mediakanaler er identifiserbare slik at de ved feil og overgrep kan forfølge saken, mens man ikke har den muligheten hos bloggere.
Viktor Viktorsen: Du mener det er gammelt tankegods som henger igjen? Det burde jo vært motsatt.
Igjen tar du opp en meget viktig sak. Burde tatt den opp selv, men er på ferie...
Her ser vi nok et eksempel på hvordan den sosialistiske statsmakt lever for kontroll og statsdefinerte "konsesjoner" for all virksomhet. Og da mener jeg ALL virksomhet.
Således er ikke forslaget unikt, det følger en mal for oppbyggelse av statsmakt på bekostning av det frie mennesket.
Slike politikere er en større trussel enn anonyme bloggere.
Legg også merke til sosialistenes strategi med å avgiftsbelegge alt og alle for å underbygge videre kontroll.
Her synes jeg tittelen din er litt tabloid. Det er fortsatt langt igjen før "EU vil registrere og kontrollere blogger".
Legg inn en kommentar