onsdag, juni 04, 2008

Når datalagreren blir overvåker

I Tyskland har man fått sin overvåkningsskandale. Deutsche Telecom som har en historie og struktur som ligner på Telenors, har iverksatt en massiv overvåkning av styremedlemmer, ansatte og journalister. I en paranoid jakt på "muldvarper" i organisasjonen har man drevet en storstilt overvåkning, der hundretusenvis av telefonsamtaler er blitt avlyttet.

I følge Spiegel Online er dette en av de største skandalene i tysk næringsliv på lang tid og som overskygger korrupsjonssakene i Siemens og VW.

Handelsblatt skriver:


"The spying on members of its own board and supervisory board … should cause an outcry. But in Telekom's case it seems to also concern a massive attack on the freedom of the press, one that has no precedent in the history of the Federal Republic of Germany."

"If these accusations turn out to be true, and at the moment this seems to be the case, then one can only speak of a quagmire."


Andre snakker om å bryte tillitsforholdet mellom kunde og selskap på det groveste:

The center-left Süddeutsche Zeitung writes:

"Regardless of who was responsible, the damage to the company is immense. The affair shakes the very foundations of the principle of secrecy of telecommunications. The fundamental business of a telecommunications company is based on its customers' trust in the confidential handling of their telephone calls. This secrecy should only be broken by state investigators if there are serious suspicions that a crime has been committed."

"If Telekom has electronically compared hundreds of thousands of detailed call records then it will have not only seriously infringed upon this secrecy, but it will also have undermined customers' trust. Telekom must realize that this trust is essential to its business."


Saken viser med tydelighet at vi som har en betydlig skepsis til faren ved misbruk av trafikkdata i relevans til datalagringsdirektivet, kanskje ikke er så paranoide som våre meningsmotstandere vil ha det til. Denne saken bør være en alvorlig vekker for mange. Ikke minst hos våre myndigheter.

Når en av aktørene som er tiltrodd å lagre trafikkdata viser en slik forbrytersk holdning til bruken av data, er det all grunn til å stille spørsmålstegn ved hele ordningen. Om dette har skjedd i Tyskland og ikke i Norge, er ikke så sentralt i denne sammenheng.

Andre artikler som følger saken:
Deutsche Telekom Spy Scandal: Testimony by Ex-Security Chief Piles Pressure on Former Managers

Spy Scandal Grows: Telekom Accused of Tracking Journalists' Mobile Phone Signals

Hidden Cameras?: Spying Scandal Widens at Deutsche Telekom

7 kommentarer:

Anonym sa...

Der mulighetene finnes, vil jeg vel tro at noen vil bli fristet til misbruk. Og det er det politikere i slike saker ikke tar inn over seg

Knut Johannessen sa...

frr: Ja, "leilighet gjør tyv" passer tydeligvis godt til denne saken. Jeg undres også over hva som skal til før politikere (det finnes hederlige unntak) skjønner det.

Anonym sa...

De skjønner det.
Saken er vel ikke at de ikke skjønner, men heller at de ønsker seg muligheten til å kunne overvåke selv.

Kynisk? Ja.
Politikerforakt? Ja.
Har jeg rett? Forhåpentlig ikke, men dessverre ganske sansynlig.

Anonym sa...

Forferdelig ekkel sak som viser hvor reell grunnen til engstelse er.

Anonym sa...

Hvordan går arbeidet mot datalagringsdirektivet? Står Datatilsynet alene mot de kontrollfikserte i Justisdept og Politidirektorat?

Knut Johannessen sa...

ivare: Dessverre tror jeg det er flik av sannhet i det. At du har rett, mener jeg.

Milton: Ja, det er en meget stygg sak. Og det er i overkant naivt å tro at ikke noe lignende kan skje her. En telekomaktør som blir hardt presset i media kan jo på en relativt enkel måte overvåke mye av kommunikasjonen til politikere og journalister. Når aktører som er tiltrodd den tilliten det er å ta vare på kundenes trafikkdata, på en så grov måte utnytter denne tilliten, rokker det ved hele grunntanken i datalagringsdirektivet.

Konrad: Om jeg ikke er feilinformert, så forberedes nå høringsrunden. Det blir nok flere aktører som er mot direktivet enn Datatilsynet, men foreløbig virker det som om de kjemper en ensom kamp. Jeg er meget glad for at vi har Georg Apenes i sjefsstolen. Han har gjort en glimrende jobb som vaktbikkje.

Anonym sa...

Når det gjelder datalagringsdirektivet deler jeg ikke Datatilsynets skepsis. Saken du referer til underbygger det jeg har mistenkt lenge, nemlig at 1) dataene som det blir diskutert allikvel vil (pga tekniske løsninger) være lagret på servere osv rundt omkring (det er naivt å tro at du kan lovpålegge et program til å ikke legge igjen spor på servere osv)og 2)der muligheten for å finne disse dataene fins (hos teleselskap, av kriminelle osv) vil noen benytte seg av den. Jeg er på ingen måte en ekspert på dette, men hva om den eneste pratiske effekten av et slikt direktiv blir at politiet blir avskåret muligheten for å undersøke elektroniske sport, mens kriminelle sitter igjen men mange muligheter til å benytte seg av data som, på tross av forbud, allikvel fins? Trenger vi virkelig å løpe de kriminelles ærend mens vi er fornøyde med at i det minste kan ikke politiet følge sporene våre