Det er nå vitenskaplig fastslått. Et lite kort betyr at du forlenger livet med flere år. Særlig om du er mann. Til alt overmål er det gratis. Den finske hjerneforskeren, nevrolog og dosent dr. med Markku Hyypppä har i over 20 år fulgt 8000 menn gjennom livene deres. Resultatet er nå publisert:
"-Kjønn, alder, sosial og økonomisk status, utdanning, fedme og livsstil, som røyking, alkoholbruk og mosjon tok vi hensyn til. Vi kartla også deres helstilstand, medisinske diagnoser, kolestrol, blodtrykk og blodsukker, men ingen ting av dette kunne forklare hvorfor kulturaktivteter virker positivt på dødeligheten. Jeg vil presisere at vår undersøkelse er basert på harde fakta, vi talte de døde,"
sier Hyyppä til siste nummer av magasinet Bibliotekforum (artikkelen er ikke online).
Konklusjonen er krystallklar: Det er direkte sammenheng mellom å lese bøker og lytte til musikk og hvor lenge menn lever. Røykere som leste bøker, levde lenger enn røykere som ikke leste. Trimmere som leste bøker, levde lenger enn de som bare trimmet. Overvektige lesere levde lenger enn ”bare” overvektige. Bibliotekmenn levde rett og slett lengst.
(Kilde:Budstikka Pluss)
Takk og pris. For en svoren bibliotekbruker, født i løvens, men lever i overvektens tegn, var dette en ren vitamininnsprøytning. Selv med en relativt omfattende boksamling hjemme, er min ukentlige tur til biblioteket viktig. Det er alltid en ny bok om et nytt emne som må leses. Med formaninger fra min bedre halvdel om at bøkene nå er i ferd med å overta hjemmet, må innkjøp begrenses til de jeg absolutt bare må ha.
Jeg har vært en trofast bibliotekbruker helt fra det første besøk på skolebiblioteket på 60-tallet. En periode i etableringsfasen ble det litt sjeldnere, men nå i moden alder er lørdagens besøk blitt et rituale.
Som tilhenger av markedsliberalisme i de store økonomiske linjer, innser jeg imidlertid at alt ikke kan og skal lønne seg. Kultur og i særdeleshet bibliotek er et slikt område. Bibliotekenes eksistens er jeg villig til å slåss for. De kunnskapsrike medarbeiderne, som kan veillede meg frem til riktig bok når jeg ikke finner den selv, kan ikke roses nok.
Interessante mennesker som man treffer blant bokhyllene er det også. Et eksempel: For noen lørdager siden lette jeg etter og fant jeg en bok om Islam. En eldre mann som sto like i nærheten og så hvilken bok jeg tok, henvendte seg og sa: ”Jeg ser du er interessert i Islam, her er en annen bok du bør lese.” Anbefalingen ble fulgt og boken var god.
Bibliotekene har forlengst tatt teknologien i sin tjeneste. Gjennom ”MappaMi” har jeg full styring over mine utlån. Jeg kan forlenge lånene, jeg kan reservere bøker. I tillegg får jeg en e-post hver eneste gang det kommer nye bøker innen mine interessefelt. 3 dager før siste innleveringsfrist kommer en ny e-post med påminnelse. Glimrende. Det fungerer perfekt for meg.
Når man da i tillegg vet at dette kortet forlenger livet og kanskje reduserer helsebudsjettene, hva mer kan man forlange?
6 kommentarer:
Argh! Også jeg som brant lånekortet mitt i protest mot statsbudsjettet! ;)
Men er det så overraskende? Vi vet vel fra før at høyt utdannede lever lenger enn lavt utdannede - og jeg vil gjette at bliotekenes kundemasse ligger over gjennomsnittet i utdanning?
Når skal noen følge opp og foreta tilsvarende studie om lesende kvinner? Jeg kunne mer enn gjerne tenke meg en studie som fortalte at jeg er særdeles sunn og skal leve lenge i landet. Og hvis resultatene også kan overføres til oss hunkjønn - betyr det at jeg trygt kan ta med en sjokoladebit på lesesalen imorgen?
dunkman: teorien din er nok i utgangspunktet korrekt, men undersøkelsen viser at det gjelder i alle sosiale grupper og ikke isolert til at bibliotekbrukere har høyere utdannelsesnivå.
Eva: Ja, dersom den er mørk, så. Dere kvinner har jo allerede noen års forspran g på oss menn, så unn oss denne lille fordelen.
Ojoj, veldig interesant! Kanskje det er sant.
Og kortet finnes på samisk også, når det utstedes av Sametinget. Det finnes et bilde av det på Sametingets nettsider: www.sametinget.no
Legg inn en kommentar