Man kan jo undres over hva som har skjedd. Fra søppelbøttas dyp til medienes klamme favntak. Bloggere er in. Spesielt journalistutgaven: Borgerjournalist. Man lurer på om de tidligere mer eller foraktfulle kommentatorer nå faktisk har lest noen blogger, i stedet for å synse om dem.
Siste skudd på stammen er ABC Nyheter. De skal ha kred for å ha hanket inn Vampus til Borgerjournalistdelen. Det jeg har sett så langt, tyder på at hun kanskje bør gi noen en hjelpende hånd. Det er langt mellom de gode drammene, men det er litt tidlig å avsi den endelige dom.
For meg skurrer borgerjournalistkonseptet og ABC Nyheter aldri så lite. En av landets største mediebedrifter, Telenor, ønsker selvsagt trafikk. Det får man dersom man lykkes med kvantitet. Det har VG vist med sitt konsept der blandingen av blogg og lesernes sider. Kvalitet er bort i mot fraværende. Det gjør at frafallet blir stort.
Men hvorfor i alle dager skulle jeg bruke av min dyrebar tid til å markedsføre trafikk for Telenor og samtidig jobbe gratis? Er det den norske dugnadsånden som skal forføres? Er en artikkel god nok til å havne i ABCnyheter bør den honoreres på samme måte som de fast ansattes. I hvert fall når det er et kommersielt foretak som står bak.
Er det muligheten til å få noen minutters fame på forsiden av ABC Nyheter som skal kompensere? Er det håpet om å nå frem til flere lesere enn på en vanlig blogg. How knows.
Et annet forhold jeg misliker, er at borgerjournalistene i ABC Nyheter kan være anonyme. Det er en uting i en slik setting. En ting er hva man gjør på egen blogg, men i et nyhetsmedium bør ikke det aksepteres. Man vet ikke hvem som skjuler seg bak pseudonymet. Det er ikke journalistikk.
Personlig er jeg er ikke fristet. Skal jeg bruke tid på noe, så blir det Borgerjournalistene. Det er drevet av idealister for idealister. Dessuten beholder jeg integriteten. Det er jeg ikke så komfortabel med på andre løsninger. Håpet er at vi kan få med de inn flere av de beste ”tastaturene". At borgerjournalister kan få inn et mangfold og en spennvidde som ikke passer inn i MSM. Men det er et stykke vei å gå.
Det gleder meg at medieverden begynner å få øynene opp for at det finnes kvalitet i bloggsfæren. At å lese en bloggpost fra
Mihoe eller
Hjorthen har bedre kvaliteter enn mangt man kan lese i MSM. Kanskje bloggere kan få den seriøsiteten som fortjenes. For de som har gjort seg fortjent til det. Borgerjournalist eller ei.
6 kommentarer:
Hei Knut.
Jeg er hjertens enig med deg i at anonymitet ikke er den beste veien fremover for borgerjournalistikk. Anonymitet passer best for varslere hvis liv og helse står på spill hvis deres identitet blir kjent.
Samtidig er det klart som du sier at det for noen spesielt oppmerksomhetssyke bloggere kan være stas å få hjelp til å gi sine fabuleringer et noe bredere publikum enn de selv er i stand til, stakkar. :-)
Heldigvis er det slik at det ene ikke utelukker det andre, særlig ikke når man jobber gratis. Man kan publisere for ABC Nyheter når man ønsker det, og Borgerjournalistene når man ønsker det, alt etter hva en føler passer best.
For eksempel ville kanskje en gravesak som resulterer i slakt av norsk medielovgivning passe best på Borgerjournalistene, mens en featuresak om fem av kompisene dine som er ledende i Norge på YouTubing av hallingkast kanskje passer bedre på ABC Nyheter.
Jeg deler fullt ut din glede over at mediene virkelig begynner å få øynene opp for at bloggere kan tilføre verdi, etter noe tids håpefull forventning. Også i utlandet er dette på full vei inn mange steder, i flere ulike former.
Takk for en meget interessant blogg, forøvrig.
Selv om ABC Nyheter har ambisjon om å være annerledes, så tror jeg det er litt misforstått å ha et elitistisk forhold til "borgerjournalistikk". Når vi sier at vi skal slippe til leserne, så må vi også gjøre det. Jeg unnskylder jo ikke at vi har et bredere lesergrunnlagg - og derfor også skribentgrunnlag - enn andre initiativer. Jeg finner det sjarmerende at en 6. klassing skriver om læreren sin og interessant at en over 50 skriver sårt og ettertenksomt over næringslivet.
Når det gjelder anonymitet så er dette kun etter avtale med redaksjonen. Vi har kun en borgerjournalist (i Kosovo) som er anonym og jeg anonymiserer gjerne nordmenn som jobber andre steder der sikkerhetssituasjonen er på "code orange" eller høyere for å få ut de historiene fra vanlige folk i spesielle arbeidssituasjoner.
Og så er det kanskje greit å ikke forveksle bloggere med borgerjournalister...
Slik jeg vurderer det er blogging en naturlig del av borgerjournalistikken. Dette er også i tråd med de ulike typer borgerjournalistikk som det vises til i Wikipedia-referansen ABC Nyheter har lenket til.
Blant annet er kommentarjournalistikk en sentral journalistisk sjanger, også i de profesjonelle redaksjonene, hvor mange bloggere oppnår gode prestasjoner.
Et skarpt skille mellom blogger og borgerjournalist synes derfor i utgangspunktet noe kunstig for meg, særlig tatt i betraktning at det er mange bloggere blant de ivrige borgerjournalistene.
Andreas: Jeg forsåvidt ikke ute etter å konstruere noen motsetninger mellom de ulike "borgerjournalist-alternativene". De har sikkert en berettigelse hver for seg.
Men personlig har jeg både hjerne og hjerte plassert i Borgerjournalistene.
Jeg synes forøvrig det er hyggelig at du finner bloggen interessant. Ros lytter jeg ukritisk til.
Heidi: Nå var ikke mine refleksjoner noen etterlysning av det elitistiske. Det finnes noen nyanser i mellom ytterpunktene. Selv om jeg mener på generelt grunnlag at vi dyrker eliten for lite i Norge.
Det er kun i idrett at det er comme il faut å snakke om elite. I andre sammenhenger er det merkelig nok et fyord. Synd.
Men dersom ambisjonene er å la alle slippe til, så er jeg litt usikker på redaksjonsfunksjonen i et slikt konsept. Da blir faktisk Lesernes VG mer redigert enn dette og det høres ikke ut som en god idè for meg. Men jeg kan ta feil.
Jeg tror man gjør begrepet borgerjournalist urett dersom prinsippet er at alle skal slippe til med alt. Det har vel ikke mye med journalisme å gjøre.
Jeg oppfatter behovet for borgerjournalister som en motvekt mot det mange opplever som enretting i MSM. At alternative synspunkter kommer frem og blir satt under debatt.
Om det har noen vekt så vil mitt råd for din rolle være å invitere til kommentarer som du vet vil skape debatt og som gjerne er et motpunkt mot vedtatte sannheter.
Punktet med anonymitet kan jeg ha misforstått og har ingen problemer med at noen i kraft av den situasjonen de er i, trenger et vern. Men jeg synes at selv om redaksjonen kjenner identiteten til "journalistene" så bør byline være under fullt navn.
Ellers er jeg enig med Andreas at jeg ikke helt ser dette skillet som også du gjør deg til talskvinne for at det er forskjell mellom bloggere og borgerjournalister. Jeg har ikke helt klart å se den i praksis, selv om teorien sier noe annet. Heller klarer jeg å se de distinkte skillene hos ABC Nyheter.
Jeg ønsker deg/dere absolutt lykke til. Men jeg håper som sagt at du bruker din redaksjonelle kraft til å utvikle produktet.
Knut: At borgerjournalistikk først og fremst har sin verdi som motvekt mot mainstream media er jeg hjertens enig i. Det har alltid vært viktig å få alternative synspunkter frem i lyset, og sette dem under debatt. Nå har vi også svært gode muligheter til å gjøre det, uten å være avhengig av pressens "velvilje" i leserbrevspalter etc. for å få det til.
Dessuten ser jeg at du nok har rett i at det er nyanser mellom begrepene borgerjournalist og blogger som er verdt å merke seg, men uten at det trenger å være noe skarpt skille.
Legg inn en kommentar