Erna Solberg og Høyre er i ferd med å gå i APs felle. Jens Stoltenberg vet veldig godt hvilke knapper han skal trykke på. Så når han i en kronikk i lørdagens DN, lister opp alle sosiale reformer Høyre har motsatt seg, så kan han forutse reaksjonsmønsteret. Erna blir sur og forurettet og lister på sin side opp forslag som går helt tilbake til før AP ble etablert. Så er vi i gang. Det blir som å danse med feieren. Helt ren blir man ikke.
Høyres strategi er feil. I stedet for å liste opp alt man har vært for fra 1890-tallet og til i dag, så bør man konsentrere seg om fremtiden. I stedet for å diskutere hvem som skitner til valgkampen mest og være med på Stoltenbergs spill, bør vi få vite hva Høyre vil med velferdstaten. Det er bl. a. den valget i 2009 dreier seg om.
Velgerne kommer ikke til å tro på Jens. Høyre har vært i regjering en rekke ganger og det er ikke mange tegn på at de har vært nærheten av å rasere velferdsstaten. Men jeg forstår at det er irriterende når landets statsminister kommer med antydninger om det.
Men jeg tror det er flere enn meg som lurer på hvordan et evt. samarbeide med FrP skal arte seg. Ett parti som har penger til alle formål er ikke helt troverdig. Vi har riktignok erfaring med at posisjon gir mer ansvarlighet. Kristin Halvorsen og SV var også et parti som hadde penger til alle gode og dårlige formål, men som for mange av sine velgere fremstår som i overkant ansvarlige. Men det er mange uavklarte spørsmål i et samboerskap med FrP.
Dersom Høyre har tenkt seg min stemme må jeg vite hvilke visjoner partiet har for samfunnet jeg skal være en del av. Hvilke saker skal prioriteres og hvordan skal de løses. Om de tenker på et samarbeide med FrP, hvordan skal det fungere? Hvilke saker vil bli frontet?
Er det noe velgere er drittlei, er det partiledere som kaster skitt på hverandre. Eller som slår hverandre i hodet med hva de har gjort og hva den andre part ikke har gjort. Det er like interessant som å se gress vokse. Så ikke gå i den fellen. Ikke drep oss med den type valggraut.
Jeg vil begeistres. Jeg vil ha visjonene. Jeg vil vite hvordan Høyres samfunn ser ut. Uten å måtte grave meg ned i partiprogrammet (selv om jeg har gjort det også). Jeg vil ikke ha dueller om hvem som gjorde hva for 5o år siden. Jeg tror ikke jeg er alene om det. Hvis det er slik valgkampstrategien er tenkt lagt opp, sier jeg takk, men nei takk. Glem det.
10 kommentarer:
Kan ikke være mer enig. Jeg "driter" i hva partiene har gjort/ikke gjort før, jeg vil vite hva de skal satse på fremover.
Så klart jeg ser litt på hva partiene har gjort før også, historien er en fin ting, men bare opp til et visst punkt.
Det blir nesten det samme som når fotballkommentatorer snakker om resultatet i en kamp som to lag spilte mot hverandre i 1937, som om det skulle ha noe å si for resultatet i en kamp mellom disse lagene nå.
Jeg er enig. La oss få visjonene! Hva er det vi kan vente oss i framtidssamfunnet med høyre og evn. framskrittspartiet? Det står nok i programmene, men vi vil høre det fra dere, høre hvordan dere med glød i blikket ser for dere dette samfunnet ,hva dere vil gjøre for å komme dit!
Godt oppsummert. Hvor er Ernas rådgivere? Kanskje du stiller opp :)
Frank og Boggen: Takk for tilbakemeldingene, jeg føler meg ikke så alene lenger :-)
Helge: Rådgivere skal være unge, fremadstormende og uten praktisk arbeidserfaring. Jeg stryker på alle punkter.
Betyr dette at Høyre har tatt plassen fra FrP som Aps hovedmotstander, og er det derfor Erna så villig biter på?
Spenn: Nei jeg tror ikke at "fiendebildet" er endret. Det var vel bare et behov for AP til å klistre Høyre veldig tett til FrPs politikk.
Jeg forstår at Erna reagerer, men jeg mener det er feil taktikk fordi man overlater regien til AP, istedet for å ha den selv. Det samme gjentok seg i Politisk kvarter i P2 i dag.
Det er fullt forståelig at du vil fraråde Høyre å inngå noen polemikk om deres fortid i sosiale spørsmål. Det er jo en polemikk partiet vil være dømt til å tape.
På den annen side er det en viktig debatt. Vi lever heldigvis i et land med relativt små forskjeller mellom de politiske partiene. En fireårsperiode er ofte ikke nok til å illustrere de avgjørende forskjellene. De politiske partiene vil imidlertid gå små skritt i forskjellige retninger, som over tid tegner et bilde av høyst ulike samfunnsmodeller.
Hadde Høyre fått det samme 20-årige hegemoniet som Arbeiderpartiet fikk under Gerhardsen, ville vi hatt et ganske annet samfunn i dag.
Jeg så du skrev: "Dersom Høyre har tenkt seg min stemme må jeg vite hvilke visjoner partiet har for samfunnet jeg skal være en del av..." og tenkte med en gang ...programarbeidet.
Deretter så jeg du skrev: "Jeg vil begeistres. Jeg vil ha visjonene. Jeg vil vite hvordan Høyres samfunn ser ut. Uten å måtte grave meg ned i partiprogrammet"
Akk, alt skal serveres ferdig tygget på sølvfat :-)
Spøk til side. Får jeg utfordre deg ørlite grann; ta en titt på talen Erna holdt på landsmøtet i april. Den var god, visjonær og svaret på alle spørsmålene dine tror jeg.
Så vi du sikkert ønske å høre slike ting i mange andre sammenhenger (et slikt ønsker deler jeg). Dessverre er det ikke så lett all den tid pressen ikke er spesielt opptatt av å slippe (noen) partiledere til med lange visjonære innlegg..sukk..
Fredrik Mellem: Det gjelder ikke bare sosiale spørsmål. Jeg tror folk flest finner dette usigelig kjedelig.
Men dersom denne debatten skal tas, så kan vi kanskje ta opp andre forhold ved APs regime som ikke er like vakre. Hva med overvåkningssamfunnet som bl. tidligere partisekretær Ronald Bye har beskrevet i flere bøker? Det er vel ikke en del av den stolte historien til AP?
Hva med den personlige friheten. Friheten til å kunne handle etter kl. 17 på hverdager og etter kl. 13 på lørdager. Jeg flyttet til Oslo i 1977 og da var gatene tomme for folk etter kl. 13 på en lørdag. Og de dukket ikke opp igjen før senere på kvelden. Jeg vil tro at den friheten som Høyre og Astrid Gjertsen innførte i 1981 er noe mange setter høyt i dag.
Hva med avmonopoliseringen av kringkastningen gjennomført under Høyre og Lars Roar Langslet?
Velferd er ikke bare penger og bevilgninger. Det er også frihetsfølelsen av å kunne styre mer av sitt eget liv uten at andre skal detaljregulere det.
Hva med innføringen av folketrygden. Det var det faktisk ikke AP som stod for,(slik mange later til å tro) men regjeringen Borten der Høyre var med.
Heldigvis tror jeg folk flest er oppvakte nok til ikke å tro på tøvet om at Høyre leder landet rett ut i fortapelsen. Det er ingen ting i historien som tilsier det. Men hvis ikke de rødgrønne har så mye å skryte av i nær fortid, så for all del, bruk historien for det den er verdt.
Legg inn en kommentar