torsdag, februar 12, 2009

Nå er det bare 79 målinger igjen

Meningsmålingstyranniet fortsetter for fullt. Vi har fått den første for februar og som vanlig kommenteres det i vilden sky. Nå er det bare å vente på "partibloggene". De som går frem skriver bloggposter. De som går tilbake, holder kjeft. Sånn er livet i politikken.

Både hos meg og hos Mandag Morgen har meningsmålinger fått gjennomgå. Det er rett og slett for store sprik til at de kan taes helt seriøst. Som enkeltmålinger. Derfor er Bernt Aardals oversikt over månedlig snitt, eneste fornuftige sammenligningsgrunnlag. I alle fall om man har tenkt å gjøre en fornuftig analyse. Se også hans oversikt over hvordan instituttene favoriserer partier.

I januar var spriket mellom laveste og høyeste måling for Frp på hele 9,1 prosentpoeng og for Ap på 7,8 prosentpoeng. Det sier vel det meste.

Trenden er klar nok. Ap går frem og det skyldes nok i stor grad finanskrisen. Selv Frps forhold til bruk av oljepenger virker jo som ansvarlig politikk i forhold til det vi ser nå. Men det er kanskje nødvendig medisin?

Når man bruker så mye penger, handlingsregelen ikke gjelder og de borgerlige partiene har gitt opp, så kan ikke dette gå galt.

Ikke før man oppdager at krisepakkene kanskje ikke hjelper eller at de kom litt for sent. Da kan det jo hende at man får noe motvind på oppløpssiden.

Men god underholdning er det og vi har minst 79 målinger igjen før valget. Og vi får høre politikere som med stort gravalvor sier noe sånt som: "Målinger svinger" (oversatt: vi har gått tilbake på målingene) eller "Målinger går opp og ned" (oversatt: det samme som over). "I den grad dette er et uttrykk for at velgerne setter pris på vår politikk, så er dette gledelig" (da har man gått frem)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Kanskje en statistiker kunne regnet på sannsynligheten for å bomme så mye som noen av disse målingene gjør? Det forundrer meg at man bommer såpass mye på store partier.

Admin sa...

Om Frp og Høyre hadde ledet landet under en finanskrise med basis i for mye marked tipper jeg de to partier samlet hadde falt akkurat like mye som de har gjort det siste halve året.

Og det er, som kjent, ikke så rent lite.

Så når man sier at "finanskrisen" er årsaken så er jo det direkte feil om det man egentlig forsøker å si er at "uansett hvem som hadde styrt så hadde partiene gått fram".

Jeg tror velgerne er noe mer oppegående enn det bloggeren her impliserer.

Men er det ikke merkelig at Siv Jensen ikke tjente noe på Dommedag i Oslo og dets "nå kommer muslima og tar oss"-budskap? Er dette allerede glemt der ute?

Before the Flood sa...

"Kanskje en statistiker kunne regnet på sannsynligheten for å bomme så mye som noen av disse målingene gjør? Det forundrer meg at man bommer såpass mye på store partier"

Statistikere har regnet mye og lenge på akkurat dette - det er faktisk det de driver med......

Til målingen hører (som Vox har påpekt ad nauseam) usikkerhetsmarginer som ALDRI ALDRI ALDRI må oppgis av media (står på baksiden av den såkalte redaktørplakaten).

Siden jeg nå anser Høyre for å være en lost cause, så er jeg litt rådvill mht partivalg. Jeg kan tenkes å være villig til å selge stemmen min til den politiker som konfrontert med en måling kontrer med "Hvor stor er usikkerheten?"

Strengt tatt er det jo også valget som avgjør hvor mye man har "bommet" og valget er langt unna. Slik sett vet man ikke hvor mye man bommer, bortsett fra at man vet konfidensintervallet for den aktuelle målingen.

Svein Tore Marthinsen sa...

Hovedsynspunktet her tiltredes!

I beskjedenhetens navn så vil jeg føye til mine månedlige snittanalyser på www.minerva.as.
Den siste her:
www.minerva.as/?vis=artikkel&fid=3016&id=0202200908270415863&magasin=ja&t=VALG-'09:-Ap-viser-styrke

Prognoser og analyser av den enkelte valgkrets er også underveis og vil fortløpende bli lagt ut.