Men noen av våre fremste eksperter på ytringsfrihet, lovtolkninger og politiske beslutninger har i følge vår statsminister, misforstått totalt. Det skal bli mer ytringsfrihet. Ikke mindre. Ædda bædda!
På en usedvanlig krystallklar måte holdt han først en pressekonferanse i dag og i Dagsnytt Atten ble han så klargjørende at de politiske kommentatorene Marie Simonsen, Arne Strand og Kyrre Nakkim var fra seg av beundring.
På pressekonferansen han holdt i dag, beviste statsministeren at han ikke har lest odelstingssproppen som er grunnlaget for bråket. Men det er det han sier nå som gjelder akkurat nå. På spørsmål fra VGs journalist om vi da kan se bort fra det som står i odelstingssproppen var han like krystallklar. "Nei, det har jeg ikke sagt".
Det som er mer utrolig er at statsministeren kan fastslå at Life of Brian og Muhammed-tegningene ikke blir forbudt med innskjerpingen i rasismeparagrafen. Spesielt siden han ikke har satt seg inn i proporsjonen. En som nok har satt seg inn i den, er statssekretær Marianne Aas-Hansen i Justisdept. . Hun er ikke like sikker på at Muhammedtegninger ikke blir forbudt:
– Hva med de mye omtalte Muhammed-karikaturene? Ville de ha blitt rammet, tror du?
– Det kan jeg ikke uttale meg om, for dette har ikke blitt prøvd rettslig etter dagens lovverk heller. Jeg kan ikke gi deg noen eksempler. Denne grenseoppgangen kommer som sagt senere.
Jeg har spilt klippet med statsministeren fra Dagsnytt Atten noen ganger. Jeg forstår at jeg har misforstått. Jeg forstår bare ikke hva jeg har misforstått.
Det jeg har forstått er at man skal fjerne en sovende blasfemiparagraf slik at denne bestemmelsen varetar behovet for et strafferettslig vern mot kvalifiserte angrep på religion eller livssyn. At det blir mer ytringsfrihet av det, er det nok bare vår statsminister som forstår.
Problemet er at Jens (og Kristin) har sovet i timen. Kanskje fordi han har jobbet mer med finanskrise enn ytringsfrihet. Men debatten har til de grader vekket ham. Med et brak. De fleste som har bråvåknet har opplevd det samme som statsministeren. Man er ikke helt sikker på hvor man er, eller hva man sier. Det så vi med all tydelighet i dag.
Til alt overmål et det nesten ikke mulig å finne noen som vil ha utvidelse av rasismeparagrafen. Selv i Senterpartiet er det snart bare Liv Signe Navarsete igjen.
I følge Marie Simonsen er det nettdebatter som har drevet saken. I den grad jeg har bidratt med mine mikroskopiske bidrag til å drive debatten, er jeg stolt. Det at vi kan drive en debatt som mer eller mindre skulle knebles gjennom et tvungent vedtak i Stortinget, er demokrati på sitt beste. Å la 11 stortingsrepresentanter med 6-7% av befolkningen bak seg bestemme, er det motsatte.
De som kjenner til Liv Signes temperament vil nok helst ikke være i nærheten når regjeringens underutvalg møtes neste gang. Hennes seier med Aps knefall på fredag, er blitt et ydmykende nederlag i dag.
Men aller pinligst er det for Jens Stoltenberg.
Oppdatert onsdag 04.02 kl. 0910: Det gikk som det måtte gå, forslaget trekkes
17 kommentarer:
Knut: Du må lære deg å gjenkjenne en seier når du får den servert.
Det er nå klart at INGEN ønsker en innstramming av ytringsfriheten i Norge. KrF har forholdt seg tause og INGEN i Senterpartiet forsvarer en innstramming. Tvert imot kommer det motstand også derfra. Aller minst ønsker Ap og SV en innstramming.
Mer enn det du fikk i dag får du ganske enkelt ikke nå. (Forventer du at sjefen skal sende deg et personlig telegram og be om unnskyldning?) Spørsmålet er: Hvorfor ikke slå seg på brystet å innkassere seieren. Det er det all grunn til.
Vedder feriepengene for 2011 på at alt dette koker ut i ingenting, bortsett fra at blasfemiparagrafen oppheves.
Det vi venter på, Fredrik, er at Jens Stoltenberg en gang for alle skrinlegger "presisering" og utvidelse av rasismeparagrafen i Straffeloven. Vi vil ikke vente til 2011.
Hvis, som du skriver, "mer enn det du fikk idag får du ganske enkelt ikke nå", så er ikke det nok.
Først når hele forslaget som regjeringen har kokt ihop blir skrinlagt en gang for alle, blir ihvertfall jeg fornøyd.
Fredrik: Jeg forventer at de trekker prop 22 - endringsforslaget til straffelovens § 185. Det er det saken dreier seg om. Som Pleym her også sier.
Vi inkasserer ikke seiere på gode intensjoner - det er kanskje forbeholdt sosialdemokrater....
Fredrik: Seier? Den feirer jeg når Odeltstingsprop 22 er død og begravet. Det jeg så og hørte av en forvirret statsminister i dag, overbeviste ikke.
Hvis det er så opp og avgjort at ingen vil ha innstramming, så er det jo bare for regjeringen å trekke proppen.
It ain´t over till the fat lady sings.
(Og jeg trenger ikke noe personlig telegram fra "sjefen". Hvis det hadde vært like forvirrende som det jeg har sett før i dag, så hadde jeg nok misforstått det også.)
Pleym: Det vi venter på er vel heller at de rød-brune amatørene kastes hodestups ut av de kontorene de aldri burde fått lov til å innta. Maken til klovneballett skal man vel lete lenge etter. Og la oss aldri få noen gjentagelse av denne oppskrytte flertallsregjeringen. For disse har det visst blitt en æressak å bedrive nedrig og foraktelig hestehandel, der ekstremister gis anledning til å eksperimenter på tvers av de politiske tyngdepunktene i befolkningen. En mindretallsregjering med respekt for det norske folk vil være et langt mer anstendig alternativ.
Til den siste her: Det er forunderlig i hvilken grad det i enkelte høyremiljøer er blitt populært å fremheve mindretallsregjering som ideal. Et ganske særnorsk fenomen, men man rasjonaliserer vel ut fra de mulighetene en har. Det gis altså en liten stjerne for en iboende om enn kuet rasjonalitet.
Knut: Seierherrene skriver historien og avgjør hvordan seieren skal tolkes. Derfor er det (mer i politisk enn militær forstand, riktignok) viktig å erklære seg som vinner når anledningen byr seg.
Alternativet kan fort bli å være den som forsvinner stille inn i den bortgjemte debatten for de uhyre spesielt interesserte.
Eksempel på forvirret telegram:
HENG HAM IKKE VENT TIL JEG KOMMER
Fredrik
Å foretrekke maktdeling er ikke et særnorsk fenomen, men det er mulig folk på høyresiden setter størst pris på det. Se på amerikansk politikk:
Carter med demokratisk senat og hus=katastrofe
Reagan med demokratisk senat og hus=suksess
Clinton med republikansk senat og hus=suksess
Bush med republikansk senat og hus=ingen suksess (men heller ingen katastrofe)
Jo mindre politikere får gjort, jo bedre for resten av oss som
må leve med resultatene av det de gjør.
Ellers helt enig med resten her. Det Stoltenberg serverte i dag holder simpelthen ikke.
Ja, Fredrik, vi bør vel juble over at vi har en dum/lat/arrogant statsminister?
Godt jobbet, Knut, jeg tviler ikke på at du har bidratt. Jeg, som er i landflyktighet, bruker heller bloggen din (samt andre) enn norsk msm til å holde meg oppdatert
Jeg liker det Vox har skrevet, og tror det er viktig at presset holdes oppe. Ytringsfriheten er for viktig til skyttergravskrig, politiske intriger og misforstått partilojalitet skal styre.
Fredrik: Jeg synes ikke KrF har vært så tause. Høybråten er klar på at KrF ikke støtter Sp.
Det var forresten pinlig å høre Stoltenberg si at Muhammed-karikaturene ikke ville bli straffet etter den nye loven. Da karikaturstriden pågikk brukte støre og stoltenberg tiden på å beklage og unnskylde at "et lite norsk magazin hadde trykket dem". (Selvfølgelig uten å nevne at Dagbladet og Aftenposten hadde gjort det samme.)
Gratulrer med Dagen Knut!
Fredrik: Nå kan seieren innkasseres på denne saken.
Carl Christian: Den returnerer jeg til alle som har stått på. Mitt bidrag er mikroskopisk, men jeg tror på at alt monner. Derfor har det vært viktig for meg å bruke tid på dette. Ytringsfriheten er for viktig til å bli redusert i et politisk spill.
Til han fra Ap: Hva "kuet om enn iboende rasjonalitet" har med dette å gjøre, får den prøve å tyde som gidder. Min forakt for den rød-brune regjeringen er heller ikke begrunnet i de siste dagers angrep på ytringsfriheten. Den har manglet ekte legitimitet fra første dag. Flertallet stemte borgerlig i 2005, men teknikaliteter ved valgsystemet gjorde at de rød-brune likevel fikk flertall. Det politiske tyngdepunktet lå altså litt til høyre for Ap. Det naturlige da ville vært at Ap alene hadde dannet en mindretallsregjering, og styrt med sak-til-sak støtte fra de andre. At politiske out-layers som SV og Sp skulle få innflytelse i den situasjonen, var en rå hån mot det norske folk, og demonstrerte forakt for demokratiets grunnleggende misjon. Særlig i forhold til SV blir dette makabert. Dette partiet ble jo nærmest massakrert ved valget, i stor grad fordi de var uten troverdighet i skolepolitikken, som var en av sakene de satset mest på. Likevel kommer de altså inn i regjeringen, og får ansvaret for nettopp skolepolitikken! En politisk konstellasjon som behandler folkeviljen så respektløst, har fradømt seg selv enhver legitimitet.
Fredrik:
Som Sondre skriver, så har da absolutt Krf (i et sjeldent anfall av klarsyn) tatt sterk avstand fra denne proppen. Og nå til slutt kommer til og med deler av Sp etter, så kanskje LSN blir stående alene? Hun har i det minste vært uvanlig klar på at "dette skal Sp (dvs. hun) ha igjennom".
Og jepp, seierherrene skriver historien. Derfor er det ganske dumt å ta seieren få forskudd...
For øvrig må selv du innrømme at stort mere uklar klarer selv ikke en profesjonell tåkeprater som Stoltenberg å uttrykke seg.
Vox har æren for seieren over Stoltenbergalliansen; diktaturet gikk rett i dass.
Leve demokratiet; måtte dets mange fiender få både magasjau og flass.
SKÅL!
Legg inn en kommentar