tirsdag, mai 09, 2006

Dobbelmoral er også en form for moral

Dick Cheney har vært på utenlandsbesøk. Han har blant annet besøkt Kasakstan og hilst på sin gode venn president, Nursultan A. Nazarbayev. Nazarbayev ble i desember 2005 gjenvalgt for 6 nye år med imponerende 91,5% av stemmene. At internasjonale valgobservatører anså valget som arrangert, sjenerer verken Cheney eller Nazabayev.

Heller ikke at to av opposisjonspolitikerene har blitt myrdet bare noen måneder før valget. Cheney har de siste dagene lekset opp for Putin om Russland og manglende demokrati samt at de bruker olje og gass som utpressingsmiddel. Vel, det siste kan Cheney og USA en del om. Cheney har også kritisert Europas siste diktator i Hvite-Russland, Lukashenko for hans manglende demokratiske sinnelag.

Hva er så forskjellen mellom regimet i Hvite-Russland og Kasakstan? I praksis ikke så veldig stor. Politisk og styringsmessig er det mange likheter. Valgfusk og overveldende seier for sittende president. Drap og arrestasjon av opposisjonelle, en god del flekker på rullebladet hos Human Rights Watch. Derfor skulle man tro at Cheney også ville ta et oppgjør med Kasakstans president. Men nei da. Etter en privat middag med president Nazarbayev uttalte Cheney:

"I have previously expressed my admiration for what has transpired here in Kazakhstan over the past 15 years," he said, "both in terms of economic development as well as political development."


What`s the big difference:
Olje er svaret.
Hviterussland har bare noen små forekomster av olje. Kasakstan derimot har masse olje. Reservene er anslått til 10 milliarder fat. I dag pumper Kasakstan opp 1,2 millioner fat pr. dag og forventer å nå 3 millioner fat i 2015.

Kasakstan har en beliggenhet som gjør dem meget interessante for amerikansk påvirkning. De har grenser mot Russland og China og deler det Kaspiske hav med Iran. Olje og gass kan bli levert gjennom Russland, Tyrkia, Iran, China, Pakistan og Afganistan. USA forsøker febrilsk å finne stabile leverandører av olje og gass og hva er mer stabilt enn et godt gammeldags diktatur der man er personlig venn med presidenten? At Halliburton er en viktig aktør i Kasakstan er for stygg til at jeg vil gjøre noe poeng ut av det.


Kasakstanske myndigheter taler imidlertid med to tunger. Energiministeren sa at de er interesserert i å bygge en rørledning vestover gjennom Aserbadjan til Tyrkia og dermed gå utenom Russland. Samme dag så ga operatøren av Kasakstans rørledningsoperatør en garanti til Russland om å sende russisk olje til Kina gjennom den nye Atsau-Alashankou-rørledningen.

Det handler også om militærbaser og tilstedeværelse i sentral-asia. Usbekistan ble forbannet på kritikken fra USA om undertrykkelse av demokratiske rettigheter og kastet amerikanerene ut fra flybasen som støttet operasjoner i Afganistan. Den andre basen i Kirgistan er også usikker. Leien er skrudd i været og Russland og Kina ønsker USA ut derfra. Da passer det med en tilnærming til Kasakstan og da må ikke USA støte dem på mansjettene

Om jeg er overrasket. Nei, selvsagt ikke. Realpolitikk fungerer slik. At demokratiske rettigheter er mindre verdt i et land som man kan ha nytte av er jo ikke noe nytt. Men det er ikke alltid det vises så opplagt som her. Dobbeltmoral er også en form for moral.

1 kommentar:

Anonym sa...

Et meget godt innleg som jeg har anbefalt i min blogg...