lørdag, september 15, 2007

Stoltenberg stjal SVs klær mens de badet

Jan P. Syse ble berømt for sitatet:”De stjeler våre klær mens vi bader.” Som et hjertesukk til Aps moderniseringsprosess på 80-tallet. Der de rappet deler av Høyres ideologiske klær. Gros lakoniske: ”Bade? Så, det er det de har gjort”, var i følge Syse, en av de få gangene Gro viste antydning til å ha humoristisk sans. Nok om det.


Når SV har fått juling i lokalvalget, så skyldes det blant annet at Jens rappet klærne deres mens de badet. SVs viktigste bunad er miljø og skole.

"Jeg kan garantere at Regjeringen vil foreslå et CO2-mål som er minst like strengt som det EU-kommisjonen har foreslått. Vi skal ikke være dårligere enn EU".

Dette sa Bjørnøy til Aftenposten i januar i år. Noe som fikk Jens til å bli rødere i toppen enn han blir etter en dag med ozonfri solbading. Og Kristin Halvorsen måtte rykke ut og helle olje på bølgene. Slikt blir det ikke mye miljøvern av.

Helen Bjørnøy fikk en ørefik som siden har runget i hodet hennes. Og hun har blitt redd for nye. Klok av skade. Jens var kanskje enig med Bjørnøy. Problemet var at han skulle si det selv. Han skulle selv være klimaets lysfontene.

Derfor ble det en skikkelig månelanding på partiets landsmøte. Der Norge skulle bli mer katolsk enn paven når det gjaldt CO2-håndtering.

Så kom miljømeldingen og alle kunne se at Bjørnøy hadde rett. Men da var det for seint. Slik er politikk.

Noe av det samme gjelder skole. Man kan si mye om Øystein Djupedal. Jeg vet, fordi jeg har gjort det. Men han gjennomfører ikke sin eller SVs politikk, men regjeringens. Derfor har han også kommet på kant med akademika og forskningsmiljøene.

Han gjør så godt han kan, noe som i hans tilfelle ikke er et kompliment. Men mens Djupedal har mer enn nok med å takle illsinte professorer, universitetsrektorer, forskere og andre som føler seg lurt, så stjeler Jens buksene hans.

”Vi vil ha verdens beste skole”, sa landets statsminister på Bøler Skole 21. august. Men det var ikke de rødgrønnes skole han snakket om. Ellers SVs skole. Det var Arbeiderpartiets skole.

På denne måten fikk Jens stjålet oppmerksomheten på to av SVs kjerneområder. Han klarte også å tenne en brann i SVs leir og presumtivt sindige personer som Ballo og Reikvam ropte korsfest, korsfest og luktet statsråders blod. Sine egne statsråder.

Denne stjelingen av de fineste festklærne til SV var selvsagt ikke hele årsaken til tilbakegangen for SV. Så enkel er ikke den politiske verden. Men den bidro sterkt. En annen er også at SV i regjering har bidratt til å radikalisere AP. Statsminister Stoltenberg av 2000 og i dag, er ikke samme person. Forvandlingen er enorm og har fått de AP-velgerne som søkte nødhavn hos SV til å komme hjem igjen.

Etterpå flørtet Jens hemningsløst med Venstre og KrF på selveste valgnatten. De måtte gjerne komme til AP dersom de ikke følte seg komfortable som sengekamerater med FrP. At han satt sammen med sine politiske ektefeller Kristin og Åslaug sjenerte ikke maktpolitikeren ett sekund.

Om noe skulle klare å punktere den oppblåste Sponheimen, så måtte det være at han utfører utenomekteskaplige eksesser med AP. Et AP av i dag som står lengre til venstre enn på mange år, må være oppskriften på å radere ut Venstre og KrF fra det politiske kartet. Noen taburetter i Bergen og Oslo kan ikke være verdt det. Eller vil han stjele deres klær også?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det er jo mindre partiers dilemma: Enten går man til sengs med den store i håp om innflytelse, for så å spises som en døgnfluehann, eller man stiller seg utenfor og vandrer ensom i skyggenes dal. Et kyss fra den store kan lett bli et dødskyss.

Knut Johannessen sa...

Du har rett, men dersom man er pragmatisk nok, som f.eks. Senterpartiet, så er det mulig å flyte oppå og skumme fløten. Det er verre for partier med en klar ideologi som SV.

Andreas sa...

En digresjon angående uttrykket "mer katolsk enn paven": Den spanske kongens offisielle tittel er faktisk "hans mest katolske majestet"...