søndag, juni 27, 2010

Mitt kulturlandskap

Noen få skritt fra stuedøra ligger ett av landets vakreste kulturlandskap: Tanumplatået. Jeg bruker det mye. Som regel sammen med turkameraten min, Laban. Det er et perfekt sted å la tankene fare og hodet tømmes når multitaskingen blir for påtrengende. Her går man bokstavelig talt i historiens fotspor.

Fra Tanumplatået med Butterud Gård i bakgrunnen 

Kulturlandskapet strekker seg fra Stovivannet i nord og til Tanumåsen i Vest, med Ringiåsen som en naturlig vestvegg. Og i sentrum den vakre middelalderkirken vår, Tanum kirke som er fra sent 1100-tall.

Det unike er at landskapet er bevart slik våre forfedre opplevde det. Her finnes spor av bebyggelse fra 300 e. kr. I tillegg til en masse kulturminner av forskjellig art: Kalkovn, gravrøyser, kullmiler, gruvedrift for å nevne noen. Og ikke minst landbruket. Med bosetting som går mange hundre år tilbake. Derfor er da også landskapet foreslått vernet.

Her finner vi bl.a. Tanum-gårdene og Ringi-gårdene, der man på Øvre Ringi gård produserer en fantastisk eplemost. Den får du kjøpt i utvalgte butikker, på de mest kjente restauranter, eller aller best: Ved å ta turen innom Øvre Ringi. Da kan du samtidig ta deg en spasertur i området. Det kan trygt anbefales.

  Fra Stovi-vannets nordside


Ringiåsen i bakgrunnen

Alle bilder unntatt Tanum Kirke er tatt av undertegnede. Bildet av Tanum Kirke er hentet fra Bærum Kommunes photostream på Flicr, fotograf Marius Morstøl Jenssen

1 kommentar:

Fritt sa...

Flott landskap! Bra blogg du har også.