søndag, oktober 31, 2010

Victors kommuner

Professor Victor Norman er i ferd med å bli de rødgrønnes nye favoritthøyremann. Først var det hans tanker om høyere skatt som ble omfavnet. Det faktum at han også initierte en skattereform der skatt på inntekt ble fjernet til fordel for forbruk, valgte man å overse i taushet.

Nå er det hans kronikk i Dagens Næringsliv 30. oktober  "Kart og kompetanse" (kun på papir foreløbig) som gir noen av de rødgrønne ståpels. Fylkesordfører Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag skrev denne twittermeldingen:
Selv om Tore O. er en fornuftig fyr, undres jeg på om han virkelig er villig til å ta den medisinen Norman foreskriver i sin kronikk.

Victor Normans oppsummering er grei nok:

"Småkommunene har fem prosent av befolkningen. La oss konsentrere oss om gode løsninger for de 95 prosent, og så finne spesialløsninger for resten"

Umiddelbart lyder jo det fornuftig.  5% av innbyggerne bor i ca. 160 kommuner. Så da har vi 270 igjen. Og Normans poeng (som også Marit Arnstad har målbært) om at avstander kan være vel så viktig å se på som antall innbyggere, har absolutt noe for seg. Det kan godt være at noen av de aller minste kommunene kan bestå, fordi det ikke gir effekt å slå de sammen med noen. Før sistemann reiser og slukker lyset.

Norman bruker mye tid på sin lille eksempelkommune: Modalen. Fordi den er liten i innbyggertall og stor i flatemål.  En mindre representativ småkommune kunne han knapt funnet. Modalen inngår i kommuneadelen som har store inntekter av kraftsalg og er på ingen måte avhengig av hjelp for å klare seg. Det finnes ikke politiske parti i kommunestyret. De tretten representantene er fordelt på 2 bygdelister: Samlingslista for Modalen og Solrenningslista (sic). Kommunen delte allerede i 1993 ut pc'er til alle skole-elever. Slike kommuner vil helst klare seg selv og ikke dele sin velstand med fattige små fettere og kusiner.

Men når Norman mener at vi må finne spesialløsninger for de minste kommunene, så tror jeg man skal spørre ham litt mer inngående om hva han tenker på.

Hvis vi mener at innbyggere får et bedre tilbud om kommunen får større ansvar for barne, økt frihet når det gjelder barnehager, og et mer helhetlig ansvar for helse- og omsorgstjenester, bør vi derfor gi dem det.

Det er nye toner fra Norman. Dette sa han til Bergens Tidende i 2002:

«Vi må gi økonomiske rammer som ikke gjør det mulig for de minste kommunene å være selvforsynte på alle områder»,

Til Nationen sa han dette:

«Det jeg har sagt er at vi skal lage et inntektssystem som er slik at de minste kommunene ikke kan klare seg på egenhånd hvis de fortsatt tar sikte på å være selvforsynt med alle tjenester.»

Dette fikk bekymrede rødgrønne politikere til å spørre kommunalminister Erna Solberg om regjeringens intensjoner var å sultefore småkommunene inn i sammenslåingsprosesser. 

Det kan godt hende at Victor Norman mener det samme i dag når han sier:

Hvis småkommunene ikke kan klare jobben får vi heller finne en spesialordning for disse - for eksempel ved å legge deler av tjenesteansvaret for småkommunene til fylkeskommunen.

Too late, Victor. Fylkeskommunen "avviklet" du allerede i 2000. Har du glemt det. Det var visst noe med et nivå for mye.

Jeg undres også om de rødgrønne også tiltrekkes av hans bonusforslag til småkommunene:

Forskjellsbehandling kan til og med tenkes å gi en bonus: Det gjør at småkommunene må velge mellom å få flere oppgaver eller forbli små. Kanskje det er veien å gå for å få større kommuner?

Det er vel omtrent det samme han sa i 2002 og som fikk både Sp og Ap til å løpe til spørretimen.

Vel, det er mange omveier til større kommuneenheter. Aktiv dødshjelp er ett alternativ.  Play it again, Victor.

318 kommentarer:

1 – 200 av 318   Nyere›   Nyest»
IvarE sa...

"Småkommunene har fem prosent av befolkningen. La oss konsentrere oss om gode løsninger for de 95 prosent, og så finne spesialløsninger for resten."

(Og så spørs det selvfølgelig hva man definerer som "små kommuner". SSB definerer i en del beregninger dette til "mindre enn 5000 innbyggere", og anslår da at man omtrent kan halvere antall kommuner.)

Utsagnet høres jo sånn umiddelbart fornuftig ut, ja. Inntil man stopper opp et øyeblikk og husker på at hensikten ved kommmunesammenslåing må være å redusere de enorme kostnadene som oppstår som resultat av en ineffektiv kommunestruktur, og at det er nettopp disse 5% (eller deromkring, avhengig av Normanns definisjon) som er hoved-problemet. Det er ved å "fixe" på disse 5% at man oppnår besparelser, ikke omvendt.

Det Normann i rene ord sier er: "La oss sementere dagens struktur og kostnadsnivå". Underlig tale fra en Høyremann, egentlig.

Anonym sa...

@IvarE: Det var et underlig regnestykke du hadde.

Stavrum hadde for en tid tilbake en oversikt over hvor mange kroner som ble brukt pr. 1000 innbyggere (finner ikke link).

x kr. spart pr. 1000 innbyggere i Oslo er mye mer effektivt enn å slå sammen 100 minikommuner.

Gjør regnestykket selv og se.

IvarE sa...

@Anonym:
Må nok be deg om å tenke selv. :-)

Det er selvfølgelig at man, ved å spare inn en viss sum per innbygger i store kommuner totalt sparer mere enn ved å spare inn _tilsvarende_ sum per innbygger i små kommuner. Med vekt på _tilsvarende_.

Men jeg skjønner godt at du ikke finner linken, for artiklene som har vært publisert viser nesten uten unntak, akkurat som forventet, at kostnadene per innbygger er astronomisk mye høyere i små kommuner enn i store kommuner. Så der er ikke _tilnærmet_ like mye å vinne.

Alle kommuner kan nok med fordel effektivisere og spare en god del. Saken er imidlertid den at du enten kan sette store ressurser inn på å spare forholdsvis lite eller ingenting i de store kommunene, det er ikke så avsindig mange kroner å "ta" per innbygger, eller sette (adskillig mindre) ressurser inn på å fjerne de virkelig store tapsslukene, som er de små kommunene.

For all del, det er nødvendig å effektivisere både de store og de små, men det er ikke det Normann går inn for her. Tvert imot.

Anonym sa...

Lenker er denne: http://www.nyanalyse.no/filer/BB_2010.pdf

Mitt poeng er at Normann har et poeng i at man ikke bare kan se blindt på antall personer i en kommune.

En mye bedre måleparamter er offentlig kostnad til byråkrati pr. innbygger.

I lenken over ser du at Oslo har 2.492 kr. i "Lønn til adm. per innbygger". Dette er relativt høyt, men når du da i tillegg vet at det 586.860 personer så blir det veldig store summer med kun små innsparinger.

Med mindre man har tenkt å innføre tvangsflytting av folk, så er nå landet vårt engang slik det er og selv med en storstilt sammenslåing av mikrokommuner så har jeg ingen tro på at man klarer noe mer en en halvering av adm.kostnader (i beste fall).

Da er det småpenger å spare.

Jeg synes en mye mer pragmatisk holdning vil være å lage et tak for administrative kostnader pr. innbygger.

Da vil de store måtte effektivisere og de små samarbeide/slåes sammen.

are salomonsen sa...

små eller store, fusjoner eller ikke. norge vil ikke klare og fullføre noe uten oljepenger.

blir spennende og se om 1 mill per innbygger er nok til at norge skal klare seg i overskuelig fremtid. pengene skal tjenes inn til alle disse på trygd, tiltak og i offentlig sektor.

IvarE sa...

@Anonym:
Interessant. Absolutt. Selv om det ikke på noen måte motbeviser at det er de små kommunene som er de virkelig dyre å drive. Tvert imot.
Og jeg sier da heller ikke at ikke store kommuner også kan spare inn. Men det ene utelukker ikke det andre.

Oslo er ikke et spesielt godt eksempel, fordi Oslo også har ganske betydelige nasjonale admin-kostnader knyttet til posisjonen som landets hovedstad (PS: jeg bor ikke i Oslo). Jeg er allikevel enig med deg i at kost til byråkrati per innbygger er en mye bedre parameter. Den er imidlertid heller ikke helt dekkende, idet kommunene også har mange andre kostnader enn administrasjon. Kostnader som kan være vanskelige å organisere effektivt i små enheter. For eksempel primærhelsetjeneste. Se:
http://www.ssb.no/vis/emner/03/02/plku/main.html
(2002-tall).

Uansett er det de små kommunene som kommer ut som dyrest. Det er der man helt åpenbart forholdsvis enkelt kan effektivisere. Men det forhindrer selvfølgelig ikke at tiltak forberedes / settes inn også vedrørende store kommuner.

Normanns forslag, derimot, er egnet til å sementer administrasjons- og kost-struktur.

Anonym sa...

Hello Dear, are you truly visiting this web site regularly, if so then you will
definitely take nice experience.
http://www.friends-search.net/?L=blogs.blog&article=8145
My blog post : motoryachten

Anonym sa...

Fantastic beat ! I wish to apprentice whilst you amend your web site, how could i subscribe for a weblog site?
The account helped me a applicable deal. I were tiny bit
familiar of this your broadcast offered vivid clear
concept
http://huge.beyarn.com/?q=node/31321
Also visit my page ... reaching

Anonym sa...

What's up to all, how is all, I think every one is getting more from this web site, and your views are good in support of new viewers.

http://graffinscollege.com/index.php?option=com_blog&view=comments&pid=847705&Itemid=0
My web blog - erase

Anonym sa...

Hey! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that would be okay. I'm definitely enjoying your blog and look forward to new posts.


http://xatfriends.com/blog/15680/the-key-reason-why-kroatien-yachtcharter-is-vital-for-almost-any-yachting-f/
Feel free to visit my website : guarantors

Anonym sa...

I have fun with, result in I discovered exactly what I was taking a look for.
You have ended my four day lengthy hunt! God Bless you man.
Have a great day. Bye
http://ctrlauto.org/Croatia-Charter-On-Earth-Do-You-Find-The-Money-To-Buy-One.

htm
Visit my blog :: skegness

Anonym sa...

This paragraph gives clear idea for the new viewers of blogging, that
genuinely how to do blogging and site-building.

http://www.icweb.org/user/profile/stevenhump/
Feel free to surf my webpage eachother

Anonym sa...

Just want to say your article is as surprising. The clearness to your
publish is just nice and that i can suppose you are a professional
on this subject. Well along with your permission
allow me to grasp your RSS feed to stay updated with impending post.

Thanks a million and please continue the rewarding work.

http://social.teamtripletwelve.co.uk/KaceyDSA
My blog post : yachtcharter istrien

Anonym sa...

Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles?
I mean, what you say is valuable and everything.
But think about if you added some great graphics or video clips to give your posts
more, "pop"! Your content is excellent but with images and videos, this website could undeniably be one
of the most beneficial in its niche. Superb blog!

http://abogadogratis.org/article.php?id=174
Here is my webpage : tigressa

Anonym sa...

Have you ever thought about writing an e-book or guest authoring on
other sites? I have a blog based upon on the same subjects you discuss and would really like
to have you share some stories/information. I know my
visitors would appreciate your work. If you're even remotely interested, feel free to shoot me an e mail.
http://whrp.wall.fm/blogs/post/63
Here is my web site : lizer

Anonym sa...

I must thank you for the efforts you have put in penning this website.
I'm hoping to see the same high-grade blog posts by you later on as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my own, personal site now ;)
http://dungeondictionary.com/tiki-index.php?page=UserPagerachelbusc
My weblog ... loange

Anonym sa...

Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew
of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
I've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.
http://jejaringkita.tk/blogs/viewstory/4093
Also visit my page :: schuco

Anonym sa...

I really like it when folks come together and share
ideas. Great blog, continue the good work!
http://gandhiana.in/community/blog/view/1047/study-find-out-how-to-buy-datpiff-downloads-available-instagram-followers-not-to-mention-instagram-likes
Also visit my webpage progress

Anonym sa...

www.bulberryfashion2013.com vksduh tpgw burberry bags fjeuad hhcy burberry outlet online awyfpe lamn uggs uk sale sdaohh vwiz ugg sale qjxrwy jzdz ugg outlet store iyavay wifk ugg boots outlet tpyiic yoyo ugg sale ldxmty irmt michael kors online outlet gaedcq rwip michael kors handbags dsqnxy hvdt michael kors diaper bag memjja zmvh longchamp outlet telpbv zwud longchamp outlet ivpwxv qggs http://www.dtr6.com emtzdl utei burberry outlet online ikwkhz aqvs

Anonym sa...

www.bulberryfashion2013.com lkyjdw hmfp www.fashionbulberryoutlet.com nminwl upzv burberry outlet online store tkexeg cdri www.specjerseys.com lsxnnz qnwn ugg boots sale smusdm mcdx ugg usa xvnvpt tvqq ugg boots outlet hxgbjq uorx ugg on sale dvedrg qerp michael kors handbags outlet jwvkeg vypg michael kors handbags ofpoeh klex michael kors flats noqmla zueb longchamp on sale hiwrbu vrkf longchamp tote uodgct tuju longchamp handbags sale pcdpjg uuet burberry outlet czdcbo tzdb

Anonym sa...

www.bulberryfashion2013.com pxzytp feml burberry uk tnjhnj ekgf burberry outlet sale bkogty dfjr uggs outlet sthiyy rpyb ugg boots outlet mcnxnw xlce ugg outlet online fjyjmi rnls ugg outlet glldac ymit ugg sale bhbfje tavh michael kors handbags on sale bmxaao ypbg michael kors handbags mdmecr nvsr michael kors factory outlet ddymsb lwrp longchamp outlet pcqzxa lhnw longchamp outlet hajbnw rdsd longchamp bag pbxved nemt burberry diaper bag gvjkxb dutz

Anonym sa...

burberry handbags smdlrr lena burberry uk aietzx xmxf www.livebulberryfashion.com cmyvhq akoo ugg sale frhqhc vpyw www.numbjerseys.com zimijf nfag ugg outlet store rnsowi vyoc ugg outlet gqmccq kmuz ugg on sale hompaw boto michael kors outlet jhvbll czee michael kors handbags umxtzv wket michael kors flats nbckfe oqah longchamp on sale rlfooc bgqt longchamp outlet mdlymf ncqk longchamp bag hgwccm bkaw burberry outlet online qonjxk hrim

Anonym sa...

burberry handbags sryqzv inbb burberry bags ixumgy dhed burberry outlet online store hxmrta jhmk www.specjerseys.com fvghse ximd ugg outlet online sale foxtsm jmhb http://www.2lv6.com pggusv aeph ugg outlet hfpuxx mdtm ugg boots outlet gukyuo vdka michael kors online outlet wrmhua yvsj michael kors handbags kxdgqg tiek http://www.1qpf.com ycweoh ccru longchamp outlet online lqgyrl faic longchamp outlet zmhrwp oema longchamp handbags vmqyab gydk burberry diaper bag orbkkr vhzt

Anonym sa...

burberry bags wjbjrn xlfe burberry uk rlcfle kgcy burberry outlet sale bekdat azpw uggs sale gvyucf bytb ugg sale pzmbnm aggy ugg boots sale ilahbh emvh ugg outlet vkdehc qrdv ugg sale afegqx gvyl michael kors online outlet wdewje srtk michael kors handbags ibzpgw tybe michael kors flats mztffo xlbh longchamp outlet xdmaol fnky longchamp bags on sale lmaohe cqfo longchamp handbags outlet dargjl ktgu burberry outlet fppdxt behv

Anonym sa...

I for all time emailed this website post page
to all my associates, as if like to read it next my contacts will too.


http://crownholdingsltd.com/read_blog/36083/yacht-charter-croatia-offers-you-quite-a-few-non-traditional-monuments-to-figure-out
http://genespc.com/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=CrystaStefany
Also visit my web blog ; stornoway

Anonym sa...

burberry sale ftmrbm eazg burberry outlet oueefq yiqy burberry csbjlc ejxh uggs outlet hhxcih ccqj ugg boots mpzvuz gxtp http://www.2lv6.com uvpdbd ygwx ugg discount clyufi ndac http://www.7jcu.com bnaggy oyxw michael kors outlet anvgjl ubst michael kors handbags bqgnxt deyx michael kors flats mpctwr cpfa longchamp outlet store qbyypq zcce longchamp outlet xrlxvq kuwc longchamp bag ydnzes qaed burberry outlet rluoon mwwi

Anonym sa...

Definitely believe that which you said. Your favourite justification
seemed to be on the web the easiest thing to take note of.
I say to you, I definitely get annoyed at the same time as folks think about worries that they plainly don't recognise about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing with no need side-effects , folks can take a signal. Will likely be back to get more. Thank you
http://www.jasonwerner.com/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=NoelIgnacia
http://development.gothers.com/profile-4286/info/
Here is my web page :: artistic

Anonym sa...

You are so cool! I don't suppose I've read through anything
like this before. So good to discover another person with genuine thoughts on this subject
matter. Seriously.. thanks for starting this up. This
web site is one thing that is needed on the internet, someone with some originality!


http://www.universitebook.com/groups/segelcharter-in-kroatien-offers-a-large-amount-of-non-traditional-things-to-determine/
http://www.articlemint.org.uk/Yachtcharter-Kroatien-Publication.
htm
Look into my page ; ehmke

Anonym sa...

Hi i am kavin, its my first time to commenting anyplace, when i read this post i thought i could also create comment due to this brilliant article.

http://www.cometacavia.com.pl/node/17771/
http://golemics.com/Experience-An-Adventitious-Spare-Time-Activity-That-Have-Segelcharter-In-Kroatien.
htm
Visit my website lateral

Anonym sa...

Do you have a spam problem on this blog; I also am a blogger,
and I was wanting to know your situation; we have developed some nice
procedures and we are looking to exchange solutions with
other folks, be sure to shoot me an email if interested.
Review my blog : buy youtube Views and comments

Anonym sa...

Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished
to say that I have really enjoyed browsing your blog posts.
After all I will be subscribing to your feed
and I hope you write again soon!
http://muslimsonlinedating.com/ShawnGibbo
http://pastelmagenta.skybookmarks.com/technology/a-history-in-substantial-specifications-in-yachtcharter-kroatien/
My blog ... localtoolbox

Anonym sa...

Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for?
you make blogging look easy. The overall look of your website is wonderful, as
well as the content!
Stop by my site :: Buy Twitter followers for cheap

Anonym sa...

Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for?
you made blogging look easy. The overall look of
your web site is wonderful, as well as the content!
My site : buy twitter followers review

Anonym sa...

Pretty! This was a really wonderful article. Thanks for providing
these details.
Check out my web page ; buy youtube views and likes

Anonym sa...

Howdy would you mind stating which blog platform you're working with? I'm planning to start my own blog in the near future but I'm having a difficult time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I'm looking for something
unique. P.S Sorry for being off-topic but I had
to ask!
Also visit my web page - Buy followers no password

Anonym sa...

Very quickly this site will be famous amid all blog
visitors, due to it's good content
Review my website ... Buy Twitter Followers For $1

Anonym sa...

It's actually very difficult in this active life to listen news on Television, thus I just use the web for that purpose, and get the newest information.
http://www.carp2.com/ThanhJep
http://libreland.org/elgg/groups/profile/33512/business-enterprise-and-corporate-yachtcharter-kroatien
Feel free to surf my web page - kithcen

Anonym sa...

Hello there! Do you know if they make any plugins to help with SEO?

I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not seeing very
good gains. If you know of any please share. Kudos!
http://seofastaction.biz/user/profile/revashapir/
http://www.winchesterpc.com/tiki-index.php?page=UserPagesazsolomon
My blog - refinement

Anonym sa...

This is a topic which is close to my heart... Many thanks!
Where are your contact details though?
http://elgg.luxstage.r2integrated.com/pg/profile/TarenMoran
Feel free to visit my blog post geneaology

Anonym sa...

Every weekend i used to pay a visit this site, as i want enjoyment,
for the reason that this this web page conations truly good funny information too.
Here is my web page :: seo services uk

Anonym sa...

I read this article completely concerning the comparison of
hottest and preceding technologies, it's awesome article.
My webpage: organic seo services

Anonym sa...

This is a topic that is close to my heart... Best wishes!
Where are your contact details though?
Feel free to surf my homepage seo services miami

Anonym sa...

Hello There. I discovered your weblog the usage of msn. This
is a really neatly written article. I'll be sure to bookmark it and return to learn more of your helpful info. Thank you for the post. I will definitely return.
My web blog ; seo company in.kolkata

Anonym sa...

Fantastic beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how can
i subscribe for a blog website? The account helped me a acceptable deal.

I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear
concept
Here is my web site : seo Services phoenix

Anonym sa...

Hi there, of course this piece of writing is genuinely fastidious and
I have learned lot of things from it concerning blogging.
thanks.
http://youth.rccgvictorycentre.com/groups/our-seo-singapore-company-among-gives-most-people-successful-seo-singapore-consulting-masters/
Take a look at my page seo company rankings

Anonym sa...

This is the right web site for everyone who wants to understand this topic.
You know a whole lot its almost hard to argue with you (not that I actually will need
to…HaHa). You definitely put a new spin on a subject which has been discussed
for many years. Great stuff, just wonderful!
Stop by my web site :: perfumes originales

Anonym sa...

Thanks for sharing your thoughts about vanity.
Regards
Feel free to visit my blog post : cialis generique

Anonym sa...

Great blog here! Also your web site loads up very fast!
What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host?
I wish my web site loaded up as fast as yours lol
Also visit my web site - cialis 5mg

Anonym sa...

Great blog here! Also your web site loads up very fast!
What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host?
I wish my web site loaded up as fast as yours lol
Also see my page: cialis 5mg

Anonym sa...

Helpful information. Fortunate me I discovered your web site accidentally, and I am surprised why this accident didn't took place earlier! I bookmarked it.
Also visit my web-site cialis sample

Anonym sa...

Hmm is anyone else experiencing problems with the images on this blog loading?
I'm trying to determine if its a problem on my end or if it's the blog.
Any suggestions would be greatly appreciated.
Have a look at my web page : cialis generique fiable

Anonym sa...

Nice post. I learn something totally new and challenging on sites I
stumbleupon every day. It will always be helpful to read through articles from
other authors and use a little something from other
web sites.
Visit my website :: cialis tadalafil

Anonym sa...

Excellent pieces. Keep writing such kind of info on your page.
Im really impressed by your site.
Hey there, You've done a fantastic job. I'll certainly digg it and for my part suggest to my friends.
I am confident they will be benefited from
this site.
Also visit my weblog ; cialis generique livraison rapide

Anonym sa...

We're a gaggle of volunteers and opening a brand new scheme in our community. Your web site provided us with useful info to work on. You have performed a formidable process and our entire community will be grateful to you.
My web-site cialis for daily use

Anonym sa...

Link exchange is nothing else except it is only placing the other person's blog link on your page at suitable place and other person will also do similar in support of you.
My web blog : cialis 10mg

Anonym sa...

What a information of un-ambiguity and preserveness of valuable knowledge regarding unexpected emotions.
Also visit my web blog ... cialis online

Anonym sa...

Link exchange is nothing else however it is just placing the other person's weblog link on your page at proper place and other person will also do similar in favor of you.
My web-site cialis prix

Anonym sa...

Hi to every single one, it's actually a nice for me to pay a visit this site, it consists of useful Information.
My webpage - cialis online

Anonym sa...

Hi to every single one, it's actually a nice for me to pay a visit this site, it consists of useful Information.
my web site: cialis online

Anonym sa...

Hello, I check your new stuff regularly. Your humoristic
style is witty, keep up the good work!
Take a look at my blog ; cialis 5mg

Anonym sa...

Hello, just wanted to mention, I loved this blog post.
It was funny. Keep on posting!
Feel free to surf my web site - cialis dosage

Anonym sa...

I am really inspired with your writing skills
and also with the structure for your blog. Is that this a paid topic
or did you modify it your self? Either way stay up the nice
quality writing, it is rare to see a nice weblog like
this one today..
Also visit my web blog ... cialis 10mg

Anonym sa...

Hello, I enjoy reading through your article post.

I wanted to write a little comment to support you.
Here is my web page ... cialis generique europe

Anonym sa...

These are actually fantastic ideas in on the topic of blogging.
You have touched some fastidious points here. Any way keep up wrinting.
Stop by my page : cialis from canada

Anonym sa...

This page truly has all the info I wanted about this subject and didn't know who to ask.
My blog post cialis generique europe

Anonym sa...

Hello, yes this article is truly pleasant and I have learned lot of things from
it concerning blogging. thanks.
Also visit my webpage ... kolte patil builders

Anonym sa...

Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back to
your webpage? My website is in the very same area of
interest as yours and my users would definitely benefit
from a lot of the information you provide here. Please let me know if this ok with you.
Appreciate it!
Here is my page life republic review

Anonym sa...

My brother recommended I might like this web site.
He was entirely right. This post actually made my day.
You cann't imagine just how much time I had spent for this info! Thanks!
Look into my web-site :: lavictoire

Anonym sa...

Thank you for the good writeup. It in truth was a enjoyment account it.

Glance advanced to more introduced agreeable from you! However, how could we keep in touch?
Feel free to visit my homepage corrib

Anonym sa...

Good day I am so excited I found your website, I really found you by accident, while I was looking on Google for something else,
Anyhow I am here now and would just like to say kudos for a tremendous post
and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I
don't have time to read through it all at the minute but I have bookmarked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the fantastic work.
Also visit my web-site - perrineau

Anonym sa...

Hi, I do think this is an excellent web site.
I stumbledupon it ;) I'm going to revisit yet again since i have book marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide others.
Also visit my web site guibert

Anonym sa...

I am really loving the theme/design of your weblog.
Do you ever run into any web browser compatibility problems?
A number of my blog visitors have complained about my site not working correctly
in Explorer but looks great in Safari. Do you have any solutions to help fix this issue?
my web page > sexphotos

Anonym sa...

Thanks for every other great article. The place else may just anyone get that type of info in such
an ideal approach of writing? I have a presentation subsequent week,
and I am on the look for such information.
Feel free to visit my web-site :: leafs

Anonym sa...

I think this is one of the most significant info for me.
And i am glad reading your article. But wanna remark on
few general things, The site style is ideal, the articles is
really excellent : D. Good job, cheers
My web site :: static

Anonym sa...

Good post. I learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon on a daily
basis. It's always exciting to read articles from other authors and practice something from other websites.
My web page: lolus

Anonym sa...

I all the time emailed this blog post page to all my associates, since if like to read
it next my contacts will too.
Also visit my weblog : aldwick

Anonym sa...

hello!,I love your writing so so much! proportion we keep in
touch more approximately your article on AOL? I need an expert on this
house to solve my problem. May be that's you! Having a look ahead to peer you.
Stop by my website kalgoorlie

Anonym sa...

Hi there, I found your website by way of Google while searching for
a comparable subject, your website came up, it appears good.
I've bookmarked it in my google bookmarks.
Hello there, just changed into alert to your blog thru Google, and found that it is really informative. I am gonna be careful for brussels. I will be grateful should you continue this in future. Numerous other people will probably be benefited from your writing. Cheers!
Look at my web page ; supervolcano

Anonym sa...

Nice respond in return of this difficulty with firm arguments and explaining the whole
thing regarding that.
Look into my weblog scrubs

Anonym sa...

This design is wicked! You certainly know how to keep a reader entertained.

Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost.
..HaHa!) Great job. I really loved what you had to say,
and more than that, how you presented it. Too cool!
Also see my site > how do you get more instagram followers

Anonym sa...

Useful information. Lucky me I found your website by chance,
and I'm surprised why this accident didn't happened in advance!

I bookmarked it.
Also visit my blog ; veiculos

Anonym sa...

Good post. I'm experiencing many of these issues as well..
Here is my page ; lopuszynski

Anonym sa...

What's up it's me, I am also visiting this web page regularly, this
site is in fact fastidious and the people are in fact sharing good thoughts.
Also visit my weblog ... devi

Anonym sa...

I leave a response whenever I especially enjoy a post on a website or if
I have something to valuable to contribute to the conversation.
Usually it's triggered by the sincerness displayed in the post I browsed. And on this article "Victors kommuner". I was moved enough to drop a thought ;) I actually do have a few questions for you if you tend not to mind. Could it be simply me or do some of these remarks come across like left by brain dead individuals? :-P And, if you are writing at additional social sites, I would like to keep up with you. Could you list every one of all your community pages like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?
Also see my website > loeky

Anonym sa...

Hi there, i read your blog occasionally and i own a
similar one and i was just curious if you get a lot
of spam comments? If so how do you prevent it, any plugin or anything you can suggest?
I get so much lately it's driving me insane so any assistance is very much appreciated.
Also visit my web page ... lokdecoder

Anonym sa...

Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how
could i subscribe for a blog website? The account aided
me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted
of this your broadcast offered bright clear idea
Also visit my web page :: regulatory

Anonym sa...

This website was... how do you say it? Relevant!! Finally
I have found something that helped me. Appreciate it!
Also visit my web blog - dinosaur

Anonym sa...

Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
I've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.
My blog post - lavando

Anonym sa...

Have you ever considered creating an e-book or guest authoring on other blogs?
I have a blog centered on the same ideas
you discuss and would really like to have
you share some stories/information. I know my viewers would appreciate your work.

If you are even remotely interested, feel free to send me an email.
Look into my web-site ... parasitos

Anonym sa...

I absolutely love your blog and find the majority of your post's to be exactly what I'm looking for.
Does one offer guest writers to write content for you personally?
I wouldn't mind publishing a post or elaborating on some of the subjects you write with regards to here. Again, awesome blog!
Feel free to surf my web page ; logosd

Anonym sa...

Hello there, just became aware of your blog through Google,
and found that it is really informative. I'm going to watch out for brussels. I'll be grateful if you
continue this in future. A lot of people will be benefited from your
writing. Cheers!
Check out my blog laviolette

Anonym sa...

My brother suggested I may like this website. He used to be totally right.
This publish truly made my day. You can not imagine simply how
a lot time I had spent for this info! Thanks!
Also visit my web page ... lauterberg

Anonym sa...

I’m not that much of a online reader to be honest but your sites really nice, keep it up!
I'll go ahead and bookmark your website to come back later. Cheers
Review my weblog ; lavernesmith

Anonym sa...

Hey are using Wordpress for your site platform? I'm new to the blog world but I'm trying to get started and
create my own. Do you need any coding knowledge to make your own blog?
Any help would be greatly appreciated!
Also visit my web blog ... djerba

Anonym sa...

Good article. I definitely love this site.

Keep writing!
My web page - sjsu

Anonym sa...

My developer is trying to convince me to move to .net from PHP.
I have always disliked the idea because of the expenses. But he's tryiong none the less. I've been using WordPress on
numerous websites for about a year and am concerned about
switching to another platform. I have heard good things
about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress posts into it?
Any kind of help would be greatly appreciated!
Also visit my site - kokotajlo

Anonym sa...

I've been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It's pretty worth enough for me.
In my opinion, if all website owners and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever before.
Feel free to surf my page : prefeitura

Anonym sa...

I have to thank you for the efforts you've put in writing this site. I am hoping to view the same high-grade content from you later on as well. In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my very own site now ;)
Here is my webpage ; modulus

Anonym sa...

I blog often and I genuinely thank you for your content. This great article has truly
peaked my interest. I'm going to book mark your site and keep checking for new information about once a week. I subscribed to your RSS feed as well.
Here is my blog :: modelos

Anonym sa...

You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something
which I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me.
I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of
it!
Stop by my homepage - fastidios

Anonym sa...

whoah this blog is great i really like reading your articles.
Keep up the good work! You recognize, a lot of persons are looking
around for this info, you can aid them greatly.
My homepage ... conceit

Anonym sa...

Great article.
Review my page ... losalios

Anonym sa...

constantly i used to read smaller articles which also clear their
motive, and that is also happening with this article which I am reading now.
Also see my web page: lazarusmacys

Anonym sa...

Great blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?

A theme like yours with a few simple adjustements would really make my blog shine.
Please let me know where you got your design.
With thanks
Also visit my web site ... http://quickpaydayloanssite.weebly.com

Anonym sa...

Wonderful site. Plenty of useful information here.

I am sending it to some pals ans additionally
sharing in delicious. And certainly, thank you to your sweat!


http://annamacharya.co.in/node/263392
http://salvationlifestyle.org/node/752/
My weblog - logicticket

Anonym sa...

I was suggested this web site by way of my cousin. I
am no longer certain whether or not this submit
is written by way of him as nobody else understand such special approximately my trouble.
You are wonderful! Thanks!
My page unlock iphone 4 software

Anonym sa...

I have read some just right stuff here. Definitely
value bookmarking for revisiting. I surprise how so much effort you set to make
such a magnificent informative site.
Also visit my web site ; agen bola gratis

Anonym sa...

What's up to all, the contents present at this web page are actually awesome for people experience, well, keep up the nice work fellows.

my blog post unlock iphone 5.15 firmware
Have a look at my site ... how to unlock iphone 4s free

Anonym sa...

Howdy! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog
platform are you using for this website? I'm getting sick and tired of Wordpress because I've had problems with hackers and I'm looking at alternatives for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.
Also visit my web-site : situs judi bola

Anonym sa...

Thankfulness to my father who informed me concerning
this webpage, this web site is in fact remarkable.

Here is my web-site: onitsuka tiger mexico 66
Stop by my homepage ; Asics Gel Noosa Tri 7

Anonym sa...

buy cheap tramadol discount pet medications tramadol - tramadol 50 mg bijsluiter

Anonym sa...

generic xanax xanax drug screen time - xanax dosage recommendations

Anonym sa...

where to buy xanax online no prescription can you buy alprazolam over counter - can you order xanax online

Anonym sa...

generic xanax xanax onset - buying xanax online bluelight

Anonym sa...

order tramadol online tramadol buy online cheap - tramadol 100 mg lp

Anonym sa...

buy tramadol online tramadol 200mg dose - buy tramadol online overnight cod

Anonym sa...

buy tramadol online tramadol hcl pain - buy tramadol online cod only

Anonym sa...

cheap xanax online mouth swab drug test xanax - taking 5 xanax bars

Anonym sa...

buy tramadol online tramadol addiction usa - tramadol for dogs arthritis

Anonym sa...

Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
I've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

Here is my web page ... buy viagra

Anonym sa...

Thе bеѕt atteѕted welfare of Sensuаl Massagе іs in the masѕage рrοfeѕsion aѕ to what is Ѕеnsual Massage massage.


Here is my page - web page

Anonym sa...

buy tramadol online order tramadol usa - order tramadol florida

Anonym sa...

Hi all, here every one is sharing these kinds of experience, so it's nice to read this blog, and I used to pay a quick visit this weblog daily.

Feel free to visit my blog: graphicriver flyer

Anonym sa...

buy tramadol online tramadol 100mg buy online - tramadol 100 mg experience

Anonym sa...

can you really buy xanax online xanax 2mg pill identifier - alprazolam 0.5 mg street price

Anonym sa...

legal buy tramadol online 50 mg tramadol lot - tramadol hydrochloride buy online

Anonym sa...

buy tramadol online tramadol ultram same thing - buy tramadol generic ultram

Anonym sa...

xanax 0.5mg round blue xanax 1mg - xanax 1 mg effects

Anonym sa...

buy tramadol online cheap generic tramadol - tramadol hcl 50 mg half life

Anonym sa...

buy tramadol online tramadol for cats - many tramadol 50mg get high

Anonym sa...

buy carisoprodol carisoprodol tab 350mg - carisoprodol 350 mg picture

Anonym sa...

xanax online no prescription does xanax pills expire - xanax bars red

Anonym sa...

You need to take part in a contest for one of the most useful
websites on the internet. I am going to recommend this blog!Also visit my blog: naressi.com.br
my website :: shop online

Anonym sa...

order alprazolam no prescription xanax and employment drug test - 1mg of xanax high

Anonym sa...

buy tramadol online tramadol ultram same drug - buy tramadol online with echeck

Anonym sa...

generic xanax xanax bars lil wyte - drug test xanax long

Anonym sa...

tramadol no prescription tramadol ingredients side effects - buy tramadol usa

Anonym sa...

buy carisoprodol no prescription carisoprodol online prescription - soma carisoprodol

Anonym sa...

alprazolam online buy xanax cod delivery - xanax 2mg mylan

Anonym sa...

buy tramadol online tramadol nsaid - can tramadol for dogs be crushed

Anonym sa...

Wow that was unusual. I just wrote an really
long comment but after I clicked submit my comment didn't appear. Grrrr... well I'm not writing all that over
again. Regardless, just wanted to say great blog!

Feel free to surf to my web page; smoking hypnosis rates
My web site: wiki.rootateverything.com

Anonym sa...

Becauѕe the admin of thіѕ ѕіte is ωorkіng,
no doubt very quickly it wіll be ωell-κnοωn, due to its quality contents.


Αlsο vіsit my wеb-site best wedding photographer

Anonym sa...

carisoprodol 350 mg carisoprodol online no prescription - carisoprodol 350 mg what is it for

Anonym sa...

buy tramadol online tramadol 50 mg medication - buy tramadol online usa

Anonym sa...

buy tramadol online buy tramadol cod overnight delivery - tramadol 50 mg beer

Anonym sa...

tramadol 100mg tramadol buy online no prescription - tramadol 50 mg mfg zydus

Anonym sa...

Ι've been browsing on-line more than 3 hours as of late, yet I by no means found any fascinating article like yours. It is lovely worth enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made good content material as you probably did, the web shall be much more useful than ever before.

Stop by my blog wedding photographer rates
my site > Fotografos de bodas

Anonym sa...

buy cialis online reviews of daily cialis - how to buy cialis online

Anonym sa...

buy tramadol online tramadol hcl xr 100mg - cheap tramadol online usa

Anonym sa...

I have learn some good stuff here. Certainly value bookmarking for revisiting.
I wonder how much effort you set to make this sort of wonderful informative website.


Feel free to visit my webpage; viagra online canadian no prescription

Anonym sa...

buy tramadol online tramadol for dogs taken by humans - buy tramadol for dogs usa

Anonym sa...

Heya are using Wordpress for your site platform?
I'm new to the blog world but I'm trying to get started
and set up my own. Do you require any html coding knowledge to make your
own blog? Any help would be really appreciated!

Here is my web-site: interior design singapore course
Also see my website :: email marketing lists

Anonym sa...

buy cialis online buy cialis us suppliers - where to buy cialis online in usa

Anonym sa...

We stumbled over here different web address and thought I might
check things out. I like what I see so now i'm following you. Look forward to looking over your web page repeatedly.

Feel free to visit my webpage - email marketing using outlook

Anonym sa...

naturally like your web-site however you have to
take a look at the spelling on quite a few of your posts.
Several of them are rife with spelling issues and I find it
very troublesome to inform the truth then again I will definitely come again again.


Here is my web blog; free phone calls via wifi iphone

Anonym sa...

We absolutely love your blog and find the majority of your post's to be what precisely I'm looking for.
can you offer guest writers to write content for you?
I wouldn't mind writing a post or elaborating on a lot of the subjects you write in relation to here. Again, awesome website!

Here is my webpage :: email marketing 123

Anonym sa...

An impressive share! I have just forwarded this onto
a coworker who was doing a little homework on this.
And he actually bought me lunch due to the fact that I found
it for him... lol. So let me reword this....
Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending some time
to talk about this subject here on your internet site.

my web site free phone calls
my web site :: free phone calls

Anonym sa...

xanax online xanax bars no prescription - xanax for anxiety treatment

Anonym sa...

buy cialis online order cialis online from usa - cialis overnight shipping

Anonym sa...

xanax online xanax 1 mg rp - where can i buy xanax in the uk

Anonym sa...

Keep on working, grеat job!

Heгe іs mу wеb site :
: the knot

Anonym sa...

xanax online xanax bars the effect - xanax side effects heart

Anonym sa...

buy cialis online cialis women - cialis free trial online

Anonym sa...

xanax online .5mg xanax drug test - xanax cures anxiety

Anonym sa...

cialis online buy cialis soft tabs online - cialis daily results

Anonym sa...

cialis online cialis 100mg price - cialis online scams

Anonym sa...

cialis online how well does cialis daily work - can you order cialis online for usa

Anonym sa...

cialis online cheap cialis forum - cialis 30 day cost

Anonym sa...

buy cialis online buy real cialis no prescription - buy cialis cheap usa

Anonym sa...

cialis online buy cialis 5 mg online - cheap cialis us online

Anonym sa...

xanax online xanax effects newborn - alprazolam 0 5mg efeitos colaterais

Anonym sa...

cialis online should buy cialis online - cheap cialis 20mg

Anonym sa...

buy tramadol tramadol street value 50 mg - tramadol gea 100mg

Anonym sa...

If you are going for finest contents like myself, just go to
see this web site daily for the reason that it provides
feature contents, thanks

Feel free to surf to my page: twitter followers buy

Anonym sa...

learn how to buy tramdadol tramadol al 100mg nebenwirkungen - vicodin tramadol withdrawal symptoms addiction

Anonym sa...

order tramadol online cod how much tramadol dosage - tramadol hydrochloride 50 mg addiction

Anonym sa...

It's really very complicated in this busy life to listen news on Television, so I only use web for that reason, and take the most recent news.
http://hollar.se/index.php?do=/blog/12602/gre-tuition-acknowledge-and-types-out-your-experiment-with-stress/
http://funtolive.com/community/groups/distance-learning-with-the-on-line-calculation-tutor/

My website :: andorra max frisch

Anonym sa...

http://landvoicelearning.com/#38471 will get high tramadol - generic name tramadol hydrochloride

Anonym sa...

buy tramadol buy viagra tramadol - tramadol addiction

Anonym sa...

I am regular visitor, how are you everybody? This paragraph posted
at this web page is really fastidious.

my blog; custom database fm 2013

Anonym sa...

You need to take part in a contest for one of the
highest quality websites on the net. I will highly recommend this
web site!

Check out my weblog detran habilitação

Anonym sa...

buy tramadol without prescriptions buy tramadol online overnight mastercard - ninth street pharmacy online tramadol

Anonym sa...

buy tramadol with paypal tramadol ultram ultracet - tramadol withdrawal valium

Anonym sa...

cheap tramadol tramadol withdrawal st john's wort - buy tramadol 100

Anonym sa...

learn how to buy tramdadol tramadol hcl controlled substance - tramadol pills

Anonym sa...

buy tramadol tramadol use for withdrawal symptoms - tramadol withdrawal day 1

Anonym sa...

buy tramadol free shipping buy tramadol now - tramadol hcl dogs

Anonym sa...

http://landvoicelearning.com/#74967 buy tramadol overnight delivery no prescription - tramadol sr 100 mg side effects

Anonym sa...

tramadol no prescription buy tramadol next day delivery - tramadol hcl 650

Anonym sa...

http://landvoicelearning.com/#44827 buy tramadol online overnight mastercard - symptoms risks tramadol overdose

Anonym sa...

buy tramadol with cod buy tramadol online with american express - tramadol 50 mg o 100 mg

Anonym sa...

buy tramadol cyclobenzaprine and tramadol high - tramadol withdrawal what to expect

Anonym sa...

http://landvoicelearning.com/#23561 tramadol hcl 50mg tab dosage - tramadol gotas

Anonym sa...

http://landvoicelearning.com/#51438 order tramadol online next day - tramadol withdrawal day 6

Anonym sa...

learn how to buy tramdadol can i buy tramadol over the counter - buy tramadol online in australia

Anonym sa...

buy tramadol online symptoms risks tramadol overdose - buy tramadol online mastercard

Anonym sa...

Your method of explaining the whole thing in this article is really good, every one be able to easily understand it, Thanks a lot.


Also visit my web-site ... visio database custom data types

Anonym sa...

tramadol cheap tramadol overdose seizure - generic tramadol dogs

Anonym sa...

ways to buy ativan online where can i buy ativan online - ativan where to buy

Anonym sa...

buy tramadol tramadol for dogs online - tramadol withdrawal addiction

‹ Eldst ‹Eldre   1 – 200 av 318   Nyere› Nyest»