onsdag, september 05, 2007

Er hun alene?

Toril Fiskerstrand var litt for ærlig i en samtale med det hun trodde var en potensiell høyrevelger. En reporter fra Osenbanden med liten sans for negre ville vite hva politikerne i valgbodene på Karl Johan delte hans syn. Han fant to. Pensjonistpartiet og Høyre.

Høyres Toril Fiskerstrand er meget klar i sitt syn på enkelte innvandrergrupper. Som de fleste andre som blir tatt med buksene (skjørtet) nede, så selvsagt uttalelsene tatt ut av sin sammenheng. Du kan jo høre innslaget her og vurdere om det er så mye å misforstå?

Det Osenbanden har gjort her, ble gjort med mye større systematikk av den kontroversielle Janne Josefsson og Lars-Göran Svensson i Uppdrag Granskning på SVT. Foran valget 2002 gjorde de en utspørring blant 50 tilfeldige valgboder i 30 kommuner. Ett intervju med åpent kamera og mikrofon og ett med skjult opptak. Det ble en selsom opplevelse. Det var svært ofte stor avstand mellom åpent og skjult kamera.

Ett parti skiljer ut sig markant. Samtliga 17 tillfrågade moderata politiker som Uppdrag granskning har talat med har starka åsikter om en mer restriktiv flyktingpolitik, flera av dem har tydliga främlingsfientliga åsikter. Om de 17 kan anses vara representativa för Moderaterna framtonar en bild av ett parti som döljer sin uppfattning i en av valets känsligaste fråga.
Er Toril Fiskerstrand er alene i Høyre med sine synspunkter? Hvordan står det til i andre parti? Hva ville en undersøkelse som Uppdrag granskning gjorde, fortalt oss. Jeg tror mange hadde blitt overrasket.

6 kommentarer:

Odd sa...

Jeg har ikke snakket med èn person som har ment noe annet enn at det var greit å få avslørt de holdningene så man kan få vedkommende ut av partiet.

Mener du noe sånt er du ikke velkommen i Høyre. Enkelt og greit.

Goredom sa...

All min erfaring fra et liv uten å være mikrofonstativ tilsier at Fiskerstrands holdninger finnes sterkt utbredt blandt folk på Høyresiden. Spesielt gjelder dette arbeidsgivere jeg har kjent. Men i like stor grad medlemmer i Arbeiderpartiet, aktive i fagbevegelsen.

Det er svært bekvemmelig å fjerne Fiskerstrand, istedet for å jobbe mer dyptgående med selve problemet; at Fiskerstrand bare uttrykker den usagte holdningen som flere av hennes partifeller uttrykker sammen henne på bakrommet.

Esquil sa...

har du snakket med noen da, odd?

Vox populi sa...

Odd: Jeg har ikke grunnlag for å påstå noe annet heller, derfor ble det spørsmål fra min side. Jeg er klar over Høyres holdninger til dette, men undres over at en tillitsvalgt fra Høyre begår dette.

Goredom: Jeg har også hørt dette fra folk på høyresiden, men da lenger til høyre enn partiet Høyre. Og ja, jeg tror holdningene finnes på begge sider av den politiske fargeskalaen.

Milton Marx sa...

Jeg synes i alle fall ikke at man skal bruke Fiskestrand som mal for den kassen man skal kaste høyrefolk i - og det er jo det denne reportasjen gjør.

Man tar frem en person, og bruker denne til å generalisere over hele partiet.

Heia SP, for blant alle landets SP-bygdeoriginaler - SP har jo veldig mange ordførere - finnes det ikke en eneste rasist!

For å illustrere hvorfor jeg mener at det er litt på kanten å kjøre dette som et problem for Høyre, så kunne jeg like gjerne vinkle resultatet annerledes:

Intervjuene viser at SP faktisk har en listekandidat som ikke er rasist (og så får jeg underforstått sagt at dette var overraskende).

Det intervjuene viser, er at de pågjeldende personene har svart som de har - verken mer eller mindre.

Så kan man jo så filosofere litt over om demokratiet innebærer at den rasistiske delen av befolkningen ikke skal representeres.

JK sa...

Etter å ha hørt originalopptaket så kan jeg faktisk ikke se at dette var så mye å lage baluba for. Jeg er for all del rivende uenig med Fiskerstrand, da jeg er av de som ønsker kraftig liberalisering av invandringspolitikken. Men jeg får meg ikke til å stemple dette som rasisme. Hun er riktignok skeptisk til folk som "snylter" på samfunnet (og plasserer seg sånn sett i en langvarig tradisjon i Høyre), og hun tar ikke avstand fra rasismen hun får servert for "velgeren". Men hun kommer ikke selv med rasistiske uttalelser. Bare uttalelser om at Høyre vil ha en restriktiv politikk og at folk ikke må snylte på velferdsstaten. Disse meningene er jeg for min del uenig i. Men jeg vil ha dem opp i dagen, ikke skjult. Dette er meninger mange nordmenn har, noen av dem er rasister, de fleste er det ikke. Osenbanden har gjort norsk politisk debatt fattigere med dette innslaget.