søndag, februar 25, 2007

Citius, Altius, Fortius 2018 – Nei takk!

3 (4) norske byer slåss nå om å få arrangere OL i 2018. Måtte de alle tape. Jeg orker ikke en gang tanken. Om å få lov til å se den sunne sjelen i det sunne legemet. For et beløp mellom 10 og 30 milliarder skal vi få lov til å velte oss i nærbilder av siklende skiskyttere og reinsdyr i gatene.

Vi skal få et nytt nasjonalistisk kick, en 14 dagers sammenhengende festrus. Der vi får vist at dette kan vi. I tillegg til å vinne selve arrangementet skal vi helst også vinne alle øvelsene. . Det går fort over og bakrusen avløser fort festrusen.

Det eneste som garantert kommer til å bli citius, altius, fortius (raskere, høyere, sterkere) ved en ny norsk ol-søknad blir budsjettoverskridelsen. Den er en sikker vinner. Etterbruk er en like sikker taper.

Spar oss. Spar oss for vetter, troll, reinsdyr og vikinghjelmer. Spar oss for orgasmiske, nasjonalistiske, elsk-oss-selv-scener. Der turistmarkedsføringen i hovedsak vil gå ut på at journalistene skriver om hvor dyrt alt er i Norge. Fordi vi må selvsagt skru opp prisen på alt i disse dagene. For noen usle kroners profitt. Norsk langsiktighet og skippertak på sitt beste.

Spar oss for kompakte leker og for korrupte IOC-geriatrikere. Olympiske leker har gått ut på dato. De bør merkes: Best før.

Miljøvennlig skal det visstnok bli også. Så miljøvennlig at jeg for 14 dager siden mottok ei tjukk blekke fra Oslo/Lillehammers søkerkomitè som bilag til Aftenposten. Gad vite hvor mange trær som var ofret på søknadsmarkedsføringens alter? Blekka gikk til resirkulering. Uåpnet. Det blir selvsagt miljøvennlig å fly inn utøvere og dignitærer fra hele verden, men for 30 milliarder kan vi vel kjøpe noen miljøkvoter ett eller annet sted.

Dersom det er slik at SP og Åslaug Haga trenger noen milliarder i nord, så har vi et pengesluk til å ta av: Landbrukssubsidier. Bruk noen av disse pengene til å utvikle regionen i stedet for å opprettholde en næringsstruktur som ikke har livets rett.

Det er ikke det at vi ikke har råd til det, men la oss heller bruke 10-20 milliarder ekstra på kultur og dryss dem godt ut over landet. Det er sannsynligvis langt bedre regiontiltak enn et OL noen sinne kan bli. Eller rett og slett gi dem til noen som trenger det bedre enn oss.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det mest fornuftige innlegg jeg har lest på svært lenge. Kunne ikke vært mer enig.

Anonym sa...

gledesdreper! ;)

Knut Johannessen sa...

Takk Aksel. I dette tilfellet er det fullt på høyde med en St.Olav eller noe annet kongefjas. :-)

Anonym sa...

;)