lørdag, februar 10, 2007

No, Minister

Det politiske liv og de offentlige omgivelser er i for stor grad befolket av ja-mennesker. Som i frykt for å få beskåret sin egen maktbase, blir med på ferden selv om de egentlig ikke vil.

Derfor gjør det godt å møte noen som har integritet nok til å sette ned foten. Og bli stående. Siri Hatlen er en dame med integritet. Som ikke lar seg pille på nesen av en styringskåt statsråd. Hatlen har som styreleder i Helse Øst, år etter år levert. Ingen overskridelser av budsjettet under hennes myndige ledelse. Derfor var hun Brustads opplagte førstevalg til styrelederstillingen i det fusjonerte selskapet.

Problemet var bare at Brustad hadde èn klar premiss for det nye foretaket. Adm. Dir. Bjørn Erikstein i Helse Sør skulle bli ny direktør. Det fant ikke Hatlen seg i. Det er styret i helseforetakene som ansetter og avskjediger direktører. Ikke statsråden.

Det er ganske tydelig beskrevet i Helseforetaksloven:

"Foretaket skal ha en daglig leder som tilsettes av styret, som også fastsetter daglig leders lønn. Styret treffer vedtak om å si opp eller avskjedige daglig leder."
Det hører med til historien at Helse Sør ikke har hatt den samme budsjettdisiplin som Helse Øst.

Det gjør godt å se at noen kan si fra om uheldig innblanding fra statsrådens side. Om Sylvia Brustad ikke kan forholde seg til Helseforetaksloven får hun ta initiativ til å endre den. Hvis ikke får hun følge spillereglene.

Jeg er overbevist om at Siri Hatlen ikke har dårligere forutsetninger til å finne den riktige lederen av Helse Sør-Øst. Tvert i mot. Bare synd at Brustads utidige innblanding bidrar til at helsevesenet mister en meget dyktig styreleder. Det nye Helse Sør-Øst har ikke råd til å snuble i starten. Da tar det tid å komme seg på bena igjen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg skal ikke legge meg op i hvem som skal være styreleder i Helse Størst (på folkemunne). Men vi ser gang på gang at politikere ikke klarer å forholde seg til de foretaksordningene de selv skaper. Vi ser det i smått og stort, kommunale aksjeselskap, BAer etc. Jeg tror ikke de egentlig vet hva de gjør, ellers er de ualminnelig styringskåte.

Nemo sa...

Det ligger selvsagt i en politikers vesen å være styringskåt. Det er nok selve drivkraften bak karrierevalget. Helt enig i at systemet har altfor mange ja-mennesker. Problemstillingen ligger kanskje alikevel hovedsaklig i at å si sin oppriktige mening ofte ikke er et godt karrierevalg. Slik har vi en selvsorterende og selvforsterkende ensretting som aldri er av det gode.

Knut Johannessen sa...

Genese: Jeg tror de vet utmerket godt hva de gjør. De klarer bare ikke å holde fingre av fatet.

Helge:Det er nettopp derfor jeg er glad for at profesjonelle styreledere som Siri Hatlen finnes. Fordi hun ikke er "til kjøps", men har integritet.