mandag, desember 01, 2008

Kommune i bakrus

Det ligger en liten kommune helt vest i havet. Vågsøy kommune. Vågsøy er en kommune med driftige gründere innen fiskeri: Skaar-Fish, Domstein og Global er noen av mer kjente. Men det spørs om ikke de blir mer kjent for å ha pådratt seg tidenes skallebank etter en fest. Regningen kom på minst 13 millioner, noe som tilsvarer kr 2167, 40 pr. innbygger.

Om vi hadde overført dette til min nåværende kommune: Bærum, så skulle vi brent av ca. 216 millioner. Eller ca en milliard for Oslos vedkommende. Litt av et party.

Intensjonene var nok de aller beste. De ville bare lage en skikkelig fest for Tall Ships Race. At utgiftene ble noe større enn inntektene, var en smule uventet. Kostnadskontrollen var totalt fraværende.

I budsjettet for 2008 hadde kommunen lagt inn eit økonomisk bidrag på 500.000 kroner til arrangementet, pluss 500.000 kroner i tekniske tenester. I februar i år sa rådmannen til Fjordenes Tidende at han håpte at det ikkje skulle bli nødvendig å bruke dei 500.000 kronene i pengestøtte.

Før arrangementet understreka rådmannen, ordføraren og prosjektleiaren at dei hadde full kontroll på økonomien.
En smule feilbudsjettering, med andre ord. Og ordføreren er lei seg.
Debatten på lokalavisens nettsider ble så kraftig kost at man måtte stenge for anonyme ytringer. Noe som kan ha sammenheng med en fra før anstrengt økonomi som ikke trengte 13 millioner til i minus. Og nå kommer kuttene.

Det er en mager trøst for innbyggerne i Vågsøy at nærmeste nabo er Terra-kommunen Bremanger. Så det nytter ikke å flykte dit, heller.

Kanskje dette kan være en lærepenge til andre kommuner som ønsker å flotte seg litt med tom lommebok. Ikke gjør det.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det skal mye til for å gjøre meg målløs. Dette gjorde meg målløs.

Anonym sa...

Men hva i all verden har det brukte pengene på??

Knut Johannessen sa...

Fred Rune: Ikke dårlig. Da er det ille, altså :-)

Knut Johannessen sa...

Iskwew: Jeg glemte kanskje linken med de juicy detaljene, men de kommer her (sitat lokalavisa:)

Den største minusposten er altså servering og party der underskotet vart på heile 4,1 millionar kroner dei fire dagane arrangementet varte.

Logistikk og transport førte til eit underskot på 3 millionar kroner.

Status Quo-konserten gjekk med eit underskot på 1,8 millionar kroner.

Vidare påførte artistane Vågsøy kommune eit underskot på 1,5 millionar kroner.

Førebelse tal viser at heile arrangementet gjekk med eit underskot på 13 millionar kroner.

Ikke dårlig fest det der!!!

Nyland sa...

Jøss - det var litt av en fest. Den overgår Enebakks "Fyrstikkfolket" som med et budsjett på 1,4 mil klarte å gå nærmere 1.0 mil i minus (http://h-politikk.blogspot.com/2008/11/fyrstikkfolket-den-konomiske-skandalen.html)

Knut Johannessen sa...

John-Arne: 1 mill i minus teller ikke i denne sammenhengen. Det hadde ikke holdt til vorspielet en gang, i Vågsøy Kommune.