lørdag, juni 20, 2009

Bakrusen øker

Du kjenner kanskje følelsen. Å våkne med skikkelig skallebank. Som om pannebåndet som er på innsiden av hodet, er litt for lite.

Men det verste er at hukommelsen ikke dekker hele gårsdagen. Og du har en ubehagelig følelse av at de sorte hullene skjuler noe som ikke er bra. Og får bekreftet mistanken. Du har virkelig bæsja i tubaen.

Omtrent sånn må det ha vært for kommunetoppene i Vågsøy Kommune. De hadde en heidundrende fest i fjor. Også kalt Tall Ships Race. Problemet var bare at det kom ikke så mange betalende gjester som planlagt.

I budsjettet for 2008 hadde kommunen lagt inn eit økonomisk bidrag på 500.000 kroner til arrangementet, pluss 500.000 kroner i tekniske tenester. I februar i år sa rådmannen til Fjordenes Tidende at han håpte at det ikkje skulle bli nødvendig å bruke dei 500.000 kronene i pengestøtte.
I desember trodde man at tapet var 13 mill. Fasiten etterpå: Kommunen tapte 15 mill. Det er en katastrofe for en kommune med nesten 6000 innbyggere. Det blir Robek av mindre enn det. Og eiendomsskatt og skolenedleggelser.

En aldri så liten kuriositet fra arrangementet, som viser avstand mellom ønske og virkelighet. Man bestilte 230 000 bussbilletter som ble levert i 23 esker à 10 000. 3 esker ble åpnet.

Til og med Tande-P har de klart å legge seg ut med.

Nå har revisors dom kommet. Det er ikke en oppskrift på hvordan man arrangerer store events. Men den bør leses. Til skrekk og advarsel for andre kommuner som måtte ha planer om å markere seg med en fest.

Ordføreren har verdens beste samvittighet:

- Dei som meiner eg bør trekkje meg bør fortelje meg kvifor eg skal gjere det. Sjølv så har eg det aller beste samvitet for den jobben eg har gjort i samband med The all Ship Race´s, seier Silden.
Og det er liten trøst å få i nabolaget. Nærmeste kommune er Bremanger. Herostratisk berømt som en av Terra-kommunene. Så det er kanskje ikke noen vits å slå de sammen heller. Før samhandlingsreformen, mener jeg.

6 kommentarer:

pB sa...

Det er skremmende hvor mye kompetanse innen for inkompetanse kommunene sitter på i dette landet. (Fornøyd med formulering :D)
Mister mer og mer troen på demokrati. Mer makt til Kongen. Både Harald og Håkon virker som reflekterte og hyggelige mennesker. Korrupsjonsfaktoren er lav da de begge er kongelige (Hvordan topper man konge?)

are salomonsen sa...

"Du kjenner kanskje følelsen. Å våkne med skikkelig skallebank. Som om pannebåndet som er på innsiden av hodet, er litt for lite". - jeg er ikke sosialist, men ser klare beskrivelser til hvordan sosialister i dag må føle seg etter snart 4 år med makten. vi kan jo se til england, der et snes eller to med sosialistiske regjeringsmedlemmer måtte gå etter og ha misbrukt sitt eget system, som gro og resten av gjengen.

PB: drømmen i norge i den røde majoritetssfæren er president, en rød president.

Vox populi sa...

Are:Du glemmer at i England var det ganske likt fordelt mellom Labour og Tory når det gjaldt misbruk av systemet. Altså at det å være politiker uansett partifarge bidro til at de følte seg hevet over reglementet.

are salomonsen sa...

det var viktig for deg vox, få balanse. at dine flower power hasj røykende nisse sosialister ikke var alene. det var ikke "bare" mine...men også...

hehe

Anonym sa...

Berre nokon få spørsmål:
Av revisjonsraporten går det klart fram kven det er hovedskulda for den dårleg planlegginga av TSR i Måløy må leggast på. Det er på ingen måte ordførar eller rådmann. Kvifor er ikkje vedkommande nemnt her?

Kvifor trekke inn ei mulig komunesamnslåeing med Bremanger, nok som aldri har vore aktuelt eller diskutert. Bremanger vil i tilfeller samnslåing går sørover, mot Flora kommune. At Bremanger er ei terrakommune har du dratt inn i begge dine innlegg om skutefesten i Måløy. Kvifor det?

Om ordførar Silden skulle trekke seg, kva godt skulle det føre med seg? Er det automatikk i at nokon andre vil gjere ein betre jobb i den aktuelle situasjonen?

Vox populi sa...

Are Salomonsen: Hvorfor skulle det ikke komme frem at det var likelig fordelt?

Anonym:Det hadde vært en stor fordel om du hadde stått frem i stedet for å være anonym. Det kunne jo være interessant for debatten å vite hvem du er. Så jeg kan jo spørre tilbake om du hadde noen rolle i TSR?

Men jeg har ikke noen problem med å svare deg uansett.

Du kan ikke ha lest revisjonsrapporten særlig grundig hvis dette er din konklusjon.

Både rådmann som Helge Hjelle rapporterer til og ordfører Silden satt i hovedkomiteen. Og revisjonsrapporten sår dessuten sterk tvil om hvem som var den formelle lederen. Sitat s. 5 i rapporten:

"Medlemene i komiteen har forskjellig oppfatning av kven som var den formelle leiar av komiteen –
ordføraren eller prosjektleiaren."

Så når både en øverste adminstrative og politiske leder sitter i hovedkomitèen skal man være relativt bortreist for ikke å få med seg det som skjedde.

Hvis du leser det jeg skriver i den siste bloggposten, så var kommunesammenslåing nevnt i forbindelse med at samhandlingsreformen egentlig legger opp til at kommuner burde vært slått sammen. Og at det da var liten vits i å slå sammen de to. Samtidig som det var litt humoristisk vinklet:To kommuner som nære naboer som har gått skikkelig på ratata.

Å vise til Bremanger som Terrakommune i sammenheng med fadesen i Måløy var en illustrasjon på at kompetansenivået på administrativt hold (les rådmann) kanskje ikke er den beste i småkommuner.

Å slå sammen Bremanger med min gamle hjemkommune Flora, er vel ikke noen god idè så lenge Flora er Robeklistet.

Hva godt det skulle føre til at ordfører Silden trakk seg?

Det handler om å ta ansvar for sine handlinger. Når man har dummet seg så kraftig ut som dette og vært delaktig i at kommunen har tapt 15 millioner, så er det vel ikke for mye forlangt at man tar ansvar. Noe ordføreren forsterker ved å påstå at han ikke kan se at han gjort noe galt og tydeligvis ikke har dårlig samvittighet.

Men for all del, jeg skal ikke leve med å ha en slik hotshot som ordfører, så for all del. Og det er selvsagt mulig at ikke Vågsøy har noe bedre, slik du antyder, så da er det vel best at han fortsetter.