torsdag, juni 25, 2009

Solkongen og Prinsesse Vilikke

Trond Giske er en maktbevisst politiker. Så bevisst at det til tider tipper over for ham. Slik han fremstod på gårsdagens obligatoriske "se hvor flink jeg er"-seanse med pressen.

Trond Giske hater at noen stiller spørsmålstegn ved hans og departementets handlemåte. Derfor fikk Georg Apenes og Datatilsynet så hatten passet i går. Giske mener at Datatilsynet opptrer som "Prinsesse Vilikke".

For mange av oss som er opptatt av personvern og integritetsspørsmål, så har Georg Apenes og Datatilsynet fremstått som et fyrtårn i et til tider nattsvart og uryddig farvann. De har forsøkt å vise politikere ute av kurs, hvilken retning som kan få dem og borgerne uskadet ut av paddehavet.

Det var på høy tid at Datatilsynet satte søkelyset på politikernes ansvar, slik de gjorde ved å nekte film- og musikkbransjens juridiske leiesoldater, Simonsen Law, ny konsesjon til overvåkning av fildeleres ip-adresser.

Men slikt liker ikke Giske. Med solkongeaktige hentydninger langer han ut mot tilsynet. Fra Dagens Næringsliv (ikke på nett):

"Hvis Datatilsynet vil legge seg på vrangviljen her, så må de være vrange legne. Og vi er ikke invitert til dem for å diskutere dette spørsmålet.Vi ble invitert til en uformell samtale, så arbeidsmåten dere er noe uryddig, sier han. "

Men Datatilsynet har ikke en puddel-leder som legger seg på ryggen og logrer for maktivrige ministre, så Apenes kontrer i samme stil:

"Jeg skal si fra den dagen jeg vil bli belært om ryddighet i saksbehandling av statsråd Giske, sier Apenes."

Det er trist at vi har en statsråd som synes å mangle forståelse for det problematiske i at man overlater overvåkning og etterforskning til private aktører. Selv om intensjonene er aldri så gode, så virrer han rundt i et meget uryddig farvann. Og burde være takknemlig for at Datatilsynet tilbyr ham å seile i deres hvite sektor.

Det blir nesten absurd når Dagens Næringsliv spør ministeren om hvordan han oppfatter utspillet fra Datatilsynet:

"Som at Georg Apenes savner politikken. Vi har varslet åndsverksloven, og den kommer. Nå er vel avslaget anket inn. Så får vi håpe på at Datatilsynet velger en litt annen arbeidsmetode enn å være "Prinsesse Vilikke".
Vel, man kan selvagt skylde på et solstikk i det sommervarme Oslo, men det er det nok ikke. Jeg ber alle som er opptatt av integritetsspørsmål om å merke seg statsrådens svar.

Jeg mistenker Apenes for ikke å ta ham helt alvorlig:

"Oi, oi, oi. Jeg skjønner jo at en kulturminister er fortrolig med barnelitteratur. Men slike flåsete kommentarer unndrar seg jo bare kompetanse, sier Apenes. "
Hørte vi bornert i det fjerne?

Jan Omdahl hadde forøvrig en god kommentar i gårsdagens Dagbladet som er verdt å lese.

6 kommentarer:

IvarE sa...

"Jeg skal si fra den dagen jeg vil bli belært om ryddighet i saksbehandling av statsråd Giske".

Priceless!
:-)

Sverre sa...

Det er mye man kan mene om Apenes, men han vet i alle fall å komme med gode utsagn.

I denne saken har han dessverre også helt rett. Får bare håpe ikke dette utvikler seg til å bli et spørsmål om personlig prestisje, men at det brukes sunn fornuft.

pB sa...

Er det bare meg eller viser AP seg som en større taper i denne regjeringen enn ferskingene fra SV?
Jeg blir skremt!

are salomonsen sa...

er helt sikker på at griske en dag blir statsminister i norge, hans væremåte tilsier at han har alt som skal til for og få flertall i norge.

Konrad sa...

Amen.

Hjorthen sa...

Kommer aldri til å stemme på et Arbeiderparti der Trond Giske og Bjarne Håkon Hanssen er sentrale personer. Sånn er det bare.