torsdag, juni 18, 2009

Meningsløsmåling i Østfold

Vi teppebombes med meningsmålinger. Og ennå er det 3 måneder igjen til valget. Så vi har ikke sett det verste. Dessverre. Men denne Østfold-målingen leder foreløbig i klassen "Meningsløse meningsmålinger".

Den forteller oss at Frp 40,1%. En fremgang på over 13 prosentpoeng. Det tror jeg ikke noe på.

Moss Avis/Fredrikstad blad har fått det, for meg ukjente analysselskapet SMI Østfold, til å foreta en internettbasert måling. Selskapet er et personlig firma drevet av Bjørn Eilif Mobech-Hanssen. Som leverete sin hovedoppgave i statsvitenskap ved UNIT i 2007. Så erfaringsgrunnlaget er kanskje ikke all verden, men ingen diskvalifikasjon i utgangspunktet.

Dessverre får vi ingen detaljer om metoden, bortsett fra at vi vet at det er lesere som har klikket seg inn på avisenes nettsider. Det er imidlertid forhold gjør meg usikker på hvor valid den er:

Øivind Lågbu i Fredriksstad Blad skriver:

Utslagene er nok noe større enn i befolkningen som helhet. Det skyldes at målingen bygger på innsendte svar fra Internett-brukere, og ikke minst fra aktive på diskusjonsgrupper. Selv om stadig flere østfoldinger bruker Internett, er ikke alle velgergrupper like godt representert. KrFs og Sps kjernevelgere fanges dårligere opp. Jeg tror også at Ap vil gjøre det bedre i Østfold enn hva denne målingen viser. Ap står sterkere i den eldre delen av befolkningen enn hos de unge som daglig er på nettet.
Uthevelser er gjort av meg.

Det skulle vært interessant å se hva "aktive på diskusjonsgrupper" gjør i et representativt utvalg.

Bernt Aardal har følgende kommentar:

– Åj, sann! utbrøt professor Bernt Aardal da Moss Avis lot ham får del i Frps 40,1-notering i Østfold.

Aardal er forskningsleder ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo (UiO) og kjent som landets kanskje fremste valgforsker. Og han kan ikke huske en oppslutning på over 40 prosent om noe parti siden Aps velmaktsdager.


Åj, sann er en god beskrivelse. I samme avisartikkel forklarer daglig leder/eier av SMI Østfold:

– I enhver i meningsmåling vil det være muligheter for feilkilder. Jeg mener at utvalget i vår måling er representativt og resultatene valide med en feilmargin på cirka 1,5 prosent, sier Bjørn E. Mobech-Hanssen, daglig leder i Analysebyrået SMI Østfold.

– Våre data er vektet i forhold til fordeling mellom kjønn og alder for å gjøre resultatet mer representativt – og for å unngå den muligheten for skjevhet som ligger i at unge menn er mest tilbøyelige til å svare på målinger på nett, sier han.
Antall respondenter i vår meningsmåling er 1268 – fordelt på 557 kvinner og 711 menn. Det er grunn til å merke seg at nesten halvparten av dem som har svart, har utdanning på universitets- eller høyskole- nivå.

For det første så er nok feilmarginen noe høyere og ikke minst så varierer den med hvor stor andel partiene har fått. Men noe som avslører at målingen ikke er representativt eller at Mobech-Hanssen har forstått representativt utvalg er uttalelsen om at "halvparten av dem som har svart har høyere utdannelse.". Poenget er at Østfold er blant de fylkene i landet som har lavest andel med universitets- høyskolenivå. Iflg SSB var den 19,2%. At utvalget har 50% av disse, viser hvor dårlig jobb SMI Østfold har gjort.

Dessverre slås dette opp i begge aviser som "Sjokkmåling" eller som i Nettavisen "Frp jubler for Frp". Det er trist at de som oppdragsgivere ikke stiller mer kritiske spørsmål, men tar det de får for god fisk.

Vi har dessverre sett en rekke meningsmålinger som gir aparte utslag. Foreløbig topper denne lista. Hvis ikke media og bransjen gjør noe med dette, vil meningsmålinger til slutt bli noe vi ler av. Fredriksstad Blad/Moss Avis har kastet penger ut av vinduet.

Oppdatert: Jeg ser nå at Svein Tore Marthinsen også har analysert målingen og hans konklusjon er: Fredrikstad Blad og Moss Avis driter seg ut

Oppdatert II, fredag 19.06 kl. 1035:

Redaktøren av Moss Avis føler behov for å forsvare målingen. Han klarte ikke å overbevise meg.
"Kan vi stole på meningsmålinger?"

14 kommentarer:

Bjørn Jarle Røberg-Larsen sa...

Enig i mye av analysen din her.

Men i tillegg mener jeg det er påfallende at denne "meningsmålingen" får såpass bred mediedekning i dag SAMTIDIG med at en måling fra en seriøs aktør (Sentio) som publiseres i DNs papirutgave i dag faktisk ikke siteres et eneste sted såvidt jeg kan se (med unntak av min egen blogg og TV2s totaloppstilling av partibarometre på nett).

Seriøst arbeid blir nedprioritert av et samlet pressekorps - som i stedet sluker rått en telling med særdeles oppsiktsvekkende resultater basert på et tilsynelatende grundig gyngende fundament.

Egentlig sier dette langt mer om pressen enn det gjør om SMI Østfold.

Mvh
Bjørn Jarle

Vox populi sa...

Enkeltmålinger spriker så mye at selv journalister etter hvert forstår at det blir dumt å slå de opp. Vi har sett noen stygge eksempler på det.

Jeg tror det er bare er de mest ihuga partitro som legger så mye vekt på dette som du gjør. Det er kun trender som materialiserer seg i snittmålingene som har noen verdi for meg.

At du blir lei deg for at ingen slår opp at de rødgrønne går frem er selvsagt trist, men på den annen side, så har du en tendens til å overse målinger som viser motsatt resultat.

Svein Tore Marthinsen sa...

Ja, dette er noe av det verste jeg har sett. I likhet med deg, så kjemper jeg en kamp for mer vekt på snitt og trender, framfor enkeltstående og "spektakulære" utslag. Så gjenstår det å se hvor edruelige medier og journalister klarer å være i den tiden vi nå går inn. Jeg har en mistanke om behovet for korrigeringer vil være økende...

hildegunn sa...

Hvorfor er det så vanskelig å tro at FRP får 40% oppslutning? Folk flest er da fornuftige oppegående mennesker som vet hva som er best for dem, så da stemmer de FRp!

brumlebass sa...

Merkelig at Aardal ikke sabler ned målingen - gjennom å ikke ytre motforestillinger står han jo nå tvert i mot som en garantist for dens edruelighet og seriøsitet.

Og jepp - det er påfallende at denne, om vi skal tro Vox / Rødberg-Larsen / Marthinsen, tullemålingen frontes i alle medier mens den ene redelige målingen i dag ignoreres fullstendig av den påståtte "sosialistpresse".

At vi bloggere med slagside er selektive i våre valg sier seg selv - at seriøse visstnok partiboknøytrale medier plukker målinger som passer en-eller-annen agenda best er aldeles ikke greit. Den eneste konklusjon slik oppførsel kan føre til er at disse mediene aldeles ikke er så nøytrale som de later som.

Og enda verre blir det når man plukker tullemålinger fra ett fylke og presenterer det som dagens politisk oppslutninsmessige nyhet. Da har man ikke tatt et standpunkt a la Vox sitt "meningsmålinger er verdiløse" - det må åpenbart være noe annet som ligger bak. Latskap alene? Er det virkelig så dårlig stilt med norsk presse?

Forvar praksisen den som er i stand til det.

Vox populi sa...

Hildegunn: Det er ikke det dette handler om, men om denne meningsmålingen er gjort på et troverdig grunnlag. Og det er det mye som tyder på at den ikke er.

hildegunn sa...

Det bry jeg meg ikke om! Det første du skriver er at du ikke tror på en FRP-oppslutning på 40%. Dette begrunner du ikke før langt senere, og da koker det hele ned til at du i åpningen av bloggen presenterer egne antakelser og fordommer som fakta.

Vox populi sa...

Hildegunn: Les bloggposten først. Der får du alle begrunnelser for hvorfor denne målingen med stor sannsynlighet ikke er valid. Det gir jeg en ganske solid begrunnelse for. Det går på utvalget og hvor representativt dette er. Eller rettere sagt, ikke er.

At jeg presenterer konklusjonen først og begrunnelsen etterpå, er ikke noe uvanlig disposisjon, selv om jeg forstår at du ikke liker det. Det får være ditt problem.

At du kan få det til å bli antagelser og fordommer, er din tolkning, men dette har ingen ting med holdninger å gjøre. Jeg tror Frp kan gjøre et godt valg i Østfold, men jeg tror ikke de får over 40% av stemmene. Det er ikke stort verre enn det

pB sa...

Synes det er rart at ingen har kommet med litt superstatistikknerding enda :D
H0: Frp får >= 40%
Ha: =/= H0
Hypotesetesting <3

Maria sa...

Dette var litt av en "undersøkelse"!

Alle oppegående mennesker skjønner jo at enhver meningsmåling hvor hvem som helst kan velge/ikke velge å delta ikke kan være representativ.

Om så det hadde vært AP som hadde fått 40% ville undersøkelsen uansett vært tvilsom.

Bra innlegg!

Before the Flood sa...

Denne målingen er i sannhet tragikomisk, og i pakt med det vet man knappest om man skal le eller gråte. Men den oppfyller det viktigste av alle journalistiske kriterier: Den er sensasjonell. En måling som er sensasjonell i en eller annen retning vil alltid få dekning, uavhengig av kvalitet, sammenlignet med målinger som viser små endringer.
Utvalget er så langt fra representativt som vi kommer, men er det ikke litt kuriøst at i en måling der de med høyere utdannelse er overrepresentert, gjør partiet som er stemplet som "stutumpartiet" det så uproporsjonalt bra?

Anonym sa...

At målingen ikke er gjort på en god måte bør være innlysende, og således har den heller ingen reell nyhetsverdi. Eneste verdi den har er å tilfredsstille avisenes stadig voksende hunger for sensasjoner.

Som Frp medlem selv, så synes jeg det er flaut at komentator Hildegunn hisser seg opp over artikkelen her. Jeg klarer ikke å skjønne hva som er problemet med den, dette selv når jeg legger all vrangvilje jeg har i skrotten til.

Samtidig synes jeg at spekulasjonen om hvorfor pressen i det hele tatt skriver om dette presentert av Bjørn Jarle Rødberg Larse og Brumlebass, er fullstendig patetisk. At pressen trekker sensasjoner til sitt bryst uten å være så nøye på bakgrunnssjekk er ikke noe nytt, og det burde ikke overaske noen!

At en politikker med lang erfaring som Bjørn Jarle Rødberg Larsen spekulerer i dette, gjør bare at jeg trekker på smilebåndet, og gjør det lett å forstå hvorfor jeg har observert enkelte omtale han som komiske Bjørn Jarle.

Eneste som teoretisk sett kan betegnes som litt interessangt er det komentator Before the flood nevner på slutten av sitt innlegg: "Utvalget er så langt fra representativt som vi kommer, men er det ikke litt kuriøst at i en måling der de med høyere utdannelse er overrepresentert, gjør partiet som er stemplet som "stutumpartiet" det så uproporsjonalt bra?"

Det poenget hadde det vært litt interessangt å se en skikkelig undersøkelse på, men jeg har liten tro på at vi ser det i nærmeste fremtid. Selv om det kansje hadde vært litt mer interessangt å få et innblikk i.

Vox populi sa...

Anonym: Jeg antar at det Before the flood viser til kan være bl. a. kan være at det er denne undersøkelsen utført blant medlemmer hos Akademikerne

Men det er nok en vel så lettvint konklusjon da ikke alle med høyskole/universitetsutdannelse er medlemmer av Akademikerne.

Selv om ikke Frp er mitt parti, så synes jeg ikke slike "merkelapper" er særlig fruktbare.

Before the Flood sa...

"Men det er nok en vel så lettvint konklusjon da ikke alle med høyskole/universitetsutdannelse er medlemmer av Akademikerne."

Det stemmer - Akademikerne favner vel heller en liten andel av de med høyskole/universitetsutdannelse. I hovedsak profesjonsgruppene med 5+ års utdannelse.

Nå var det heller ikke min hensikt å klistre merkelapper. Mer å være litt lystig på bekostning av de som tenderer til å avfeie FrP velgere som folk som ikke skjønner sitt eget beste.

Såkalte "sjokkmålinger" vil nok også fremover være for fristende til at man vil "check a good story".