fredag, desember 19, 2008

Djupedal med tean i tanga

Jeg må skuffe mine faste lesere. Om du hadde ventet et innlegg der jeg maltrakterte tastaturet i vrede over politiske ansettelser, så kommer ikke det. Det er snart jul og det er grenser for hvor slem man kan være mot SV.

Øystein Djupedal er på vei til å putte tean i tanga. Snart kan han observeres på rutebilstasjonen i Arendal mens han fortærer en solid porsjon rifla påmmfri. Godt hjulpet av sine venner i SV. Slikt blir det bråk av.

Det er mulig at man er blitt kynisk etter hvert. Det er kanskje forklaringen på at jeg ikke orker å hisse meg opp over skuespillet i vår politiske andedam. Endelig fikk også SV mulighet til å gjøre det de i alle år har kritisert sine motstandere for. Utnevne en av sine egne. Så er man skuls. Men det betyr ikke at jeg liker det. Langt i fra. Jeg klarer bare ikke å mobilisere den voldsomme moralismen.

For det blir riktig morsomt når selv folk i AP begynner å klage på prosessen. Det er jo AP som har funnet opp politiske utnevnelser. Og når de borgerlige fikk sjansen, gjorde de det samme, så jeg oppfatter at det Per Kristian Foss driver med, som et rent pliktløp.

Professor dr. juris Eivind Smith sier at regjeringen ikke har gjort noe galt. Men de har gjort noe dumt. Som enkelt kunne vært unngått. Det er sjelden man ser så dårlig politisk håndtverk.

SV/regjeringen har visst lenge at både Inge Ryan og Øystein Djupedal ville søke Nord-Trøndelag. Og bare en kunne få jobben. Siden Kristin Halvorsen har fryktelig dårlig samvittighet for måten hun tuppa sin trofaste våpendrager i r... på, så ville man gjerne hjelpe Øystein. Men dette burde man ordnet på kammerset.

Man kunne fortalt Øystein Djupedal for ett år siden at Inge Ryan får Nord-Trøndelag, så det er dumt å søke. Men om du søker Aust-Agder så skal du få den. Men Djupedal har tydeligvis vært overbevist om at han var den foretrukne.

Det er selvsagt ikke slik det skal foregå, men ikke glem Bismarck: "Den som vet hvordan lover (politikk) og pølser blir til, skal aldri få en god natts søvn". Det er slik det foregår. Uansett farge eller ideologi.

Så kan vi ta en debatt om hva slag fylkesmannstype man vil ha og hvem som fyller den rollen best. Men tradisjonen med at det er et kjøttfyllt bein til avskiltede politikere, blir man ikke kvitt på en god stund.

Jeg tror faktisk Øystein Djupedal kommer til å bli en god fylkesmann. Han er kvalifisert til jobben. I forhold til to andre søkere: Vidar Kleppe og Einar Gelius, er han etter min mening overkvalifisert.

13 kommentarer:

Vildo sa...

Nå rakner verdensøkonomien.

Fredrik Mellem sa...

Jeg er jo 100% enig med deg. Litt pussig at du finner det morsomt.

Som du sier så kunne dette vært ordnet mer elegant, og hvis det hadde vært ordnet mer elegangt, så hadde det vært lite å hisse seg opp over.

Det er imidlertid ikke uvesentlig at man ordner det så til de grader uelegant, og bare gjennomfører det slik. Det sier i bunn og grunn mye om hvilken grad man er villig til å legge vekk "skikk og bruk."

Uelegant - et saftig understatetment.

Knut Johannessen sa...

Fredrik: Jeg er ikke helt sikker på om vi er enige. Jeg siterer fra din post:

"Det er ikke bare svært uheldig - det er en vederstyggelighet. Det siste eksempelet er grovt og uverdig. Statsråd Heidi Grande Røys (bildet) utnevner gamle partifeller til to av de stillingene som ble ledige nå. Begge ville til Nord-Trøndelag, men da dette naturlig nok ikke var mulig, skjøv man alle andre søkere og god forvaltningsskikk til side og sendte Øystein Djupedal til Aust-Agder. At søknadsfristen var ute for lengst valgte Grande Røys å gi blaffen i."

Jeg synes ikke det er en vederstyggelighet at avgåtte stortingspolitikere blir fylkesmenn. Ikke at de skal ha noe klippekort på det, men jeg synes faktisk de aller fleste fungerer godt i stillingene sine.

De aller fleste stortingspolitikere kjenner lokalpolitikken fordi de som regel har startet der og de kjenner de overordnede politiske systemene gjennom arbeid i stortinget og kanskje som statsråd. Det tror jeg er viktige kvalifikasjoner i en slik posisjon.

Men hvorfor er det ingen som stiller spørsmålstegn ved om Lodve Solholm er kvalifisert som fylkesmann i Møre og Romsdal?

Anonym sa...

Tean i tanga? Neppe, krabban komme te å klybe `an,- de lige ikkje SV`ere.

Sondre Olsen sa...

Jeg synes det er merkelig form for ansettelse. Var det noe poeng i å søke i det hele tatt? Bør man heller gå over til bare å utnevne og satse på at denne sier ja?

Fredrik Mellem sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Fredrik Mellem sa...

Jeg synes heller ikke det er noe galt i at avgåtte statsråder/stortingsrepresentanter blir fylkesmenn. Det vil faktisk i de fleste tilfeller være en god idé.

Jeg synes bare ikke at de automatisk skal ha rett på slike stillinger, og at alle andre hensyn skal kunne brøytes arrogant til side - som om vi bodde i et hvilket som helst u-land.

Hvis "det politiske miljøet" synes dette er slik det bør være, kan de i det minste ta seg bryet med å formalisere det. Det kunne være fort gjort.

Anonym sa...

djupedal istedenfor kleppe? vet ikke hva som er verst, men kleppe er nå ihvertfall ikke kommunist. kommunist er jo en fordel her oppe i denne sovjet steinrøysa.

Anonym sa...

Vox:
1) "Det er snart jul og det er grenser for hvor slem man kan være mot SV."
- Nei, så direkte onde som SV er mot innbyggerne i Norge (selv om de faktisk tydeligvis ikke skjønner det selv) så finnes det ikke grenser for hvor slem man kan være mot SV.
:-)
2) At de borgerlige gjorde det samme da de fikk sjansen er ille, virkelig ille, men allikevel ingen unnskyldning for å fortsatt videreføre Aps gamle arroganse og maktmisbruk.
3) "Men de har gjort noe dumt. Som enkelt kunne vært unngått. Det er sjelden man ser så dårlig politisk håndtverk."
- Nei, dessverre. Denne regjeringen har gjennomgående utført dumt og dårlig politisk håndtverk. Selv om jeg er enig i at Djupedal nok er den beste søkeren (ihvertfall i forhold til de søkere som har bidratt med utspill i media, jeg ville anta at fungerende fylkesmann dog kunne vært et minst like godt valg) så har Gelius pinlig rett i en påstand, og det er at "denne regjering er tydeligvis ute av stand til å lære av sine feil" (med referanse til Ramin-Osmundsen osv.).

Arnfinn Pettersen sa...

Enig. Saken er ikke overvettes elegant løst, men det er mer et spørsmål om strategi enn prinsipper.

Og jeg sympatiserer med prinsippet om at disse stillingene bør gå til folk som har ofret en karriere for å bruke store deler av livet på Stortinget.

Selv om den i Djupedals tilfelle ville vært på trykkeri ...

Arnfinn Pettersen sa...

Forøvrig: Det later til at det at jeg har deg liggende i blogglisten min, får Blogspot til gå en smule i spinn. (Nei, jeg har ikke lenket til det i alle disse sakene, slett ikke i den om øreplugger.)

Gi et hint hvis du finner det plagsomt, så fjerner jeg deg fra listen inntil Blogspot får tatt knekken på denne bugen

Anonym sa...

Ikke mye nytt med den utnevnelsen.
Har altid vært slik, og kommer vel til å fortsette å være slik.

Forøvrig så synes jeg du bør få en status som snåsakall2 siden det ser ut til at du får 100% rett i dine antakelser om Rygge...

http://www.dagbladet.no/2008/12/19/reise/flyplass/reiselivsnyheter/4103102/

Olds69

Anonym sa...

When a candidate refers to Otto von Bismarck’s famous maxim about “laws and sausages,” grin knowingly, point out that the Iron Chancellor was not associated with that quip until the 1930s and cite The Daily Cleveland Herald, Mar. 29, 1869, quoting the lawyer-poet John Godfrey Saxe that “Laws, like sausages, cease to inspire respect in proportion as we know how they are made.

http://www.nytimes.com/2008/07/21/magazine/27wwwl-guestsafire-t.html?_r=1

mvh alexander