søndag, oktober 11, 2009

Obamas Norske Hus

Nobels fredspris til Barack Obama har Jaglands fingeravtrykk. Den kan komme til å lide samme skjebne som Det Norske Hus. De var begge dristige valg. Hvordan han har klart å få med seg alle i komiteen er en gåte. Jeg antar at nominasjonen har kommet som et benkeforslag. Da fristen for å nominere gikk ut, hadde Obama vært president i 12 dager. Ingen i komiteen er synske, så vidt jeg vet.

For å være ærlig, så ventet jeg på et "just kidding" da Torbjørn Jagland var ferdig med å lese begrunnelsen. For så å nevne et helt annet navn. At det var enda en litt dårlig vits. Det var det altså ikke.

At tildelingen er dristig er et gedigent understatement. Det er som å gi prisen på kreditt og forvente at mottageren vil være i stand til å løse den inn senere. Kommentatoriatet måtte da også ha en god natts søvn for å kunne komme frem til et standpunkt om hvorvidt dette var fornuftig eller ei. Og mange syntes det. I Norge selvsagt. Det som undrer meg er at de aller fleste av kommentatorene var himmelfallne overrasket fredag formiddag. Hvis valget av Obama var så godt, hvorfor hadde ingen kommet på den tanken tidligere?

Den beste kommentaren jeg har lest i norske medier, står Hege Ulstein i Dagsavisen for.

Og grunnen til at han har fått prisen:

"Den Norske Nobelkomite har bestemt at Nobels fredspris for 2009 skal tildeles president Barack Obama for hans ekstraordinære innsats for å styrke internasjonalt diplomati og mellomfolkelig samarbeid. Komiteen har lagt spesiell vekt på Obamas visjon om og arbeid for en verden uten atomvåpen."

Står det i begrunnelsen


Obama har selv bedre realitetsorientering enn Nobelkomiteen:

To be honest, I do not feel that I deserve to be in the company of so many of the transformative figures who've been honored by this prize — men and women who've inspired me and inspired the entire world through their courageous pursuit of peace.

Det må ha vært atomvåpen som har fått Ågot Walle, SV til å hoppe på forslaget, da jeg går ut fra at det ikke er krigene han fører i Irak og Afghanistan. Men Ronald Reagan hadde i 1986 en visjon om en atomfri verden før 2000. Men vi har fortsatt store arsenal. Og for å være djevelens advokat en stund; er det bare problematisk?

Har ikke atomvåpen og terrorrbalansen vært en av årsakene til at vi ikke har hatt de store krigene etter 2. verdenskrig? En kikk i historiebøkene forteller sitt om hva vi hadde før atomvåpenet ble oppfunnet. Og hva vil skje med stater under svak demokratisk kontroll selv om man gjennomfører nedrustning?

I hovedsak har Obama fått prisen for sine visjoner og sin retorikk. Det er et tynt grunnlag. Og det har i alle fall ikke styrket hans stilling innenriks. Republikanerne har brukt pristildelingen til både å latterliggjøre fredsprisen og Obama. Ja, selv blant demokratene er det politikere som rynker på nesen. Og politiske kommentatorer utenfor vår andedam er nesten unisont enige om at dette er en dårlig idé.

Han har to kriger å krige. Den ene riktignok i retrett, men dog. Han kommer ikke til å legge ned Guantanamo innen fristen. Han mislykkes i å få israelerne i å trekke seg fra videre bosetting på vestbredden. Rakettskjoldet skal ikke utplasseres i Polen, men som prosjekt lever det videre. Nå i mobile enheter. Og når han kommer til klimamøtet i København kommer han sannsynligvis tomhendt.

Det er det han har levert i sine 8 måneder. Men han har levert noen gode taler. Med retorikk i mesterklassen. En annen som gjorde det, Winston Churchill fikk også en nobelpris. Men i litteratur.

Dette er som å gi Obama et giftbeger, skriver professor-nestor Olav Riste i dagens Aftenposten. Jeg tror han har et godt poeng.

Ved en skjebnens ironi gikk Obama omtrent rett fra sin pressekonferanse om pristildelingen i Rose Garden til møte om utviklingen i Afghanistan. Hans general, McCrystal har bedt om 45000 flere soldater for ikke å tape krigen.

Så når Obama får prisen 10. desember, kan han ha sendt en større kontigent til krigssonen i Afghanistan. Han kan i aller verste fall ha sendt bombefly mot atomvåpenanlegg i Iran, eller støttet israelske angrep.

Det kan bli en pinlig seremoni. Spesielt for SV. Fredsaktivisten Erling Borgen hisser allerede til krig mot tildelingen.

Jeg tror forresten at Dalai Lama ønsket å gratulere Obama med prisen når han var i Washington forrige uke. Han fikk imidlertid ikke møte presidenten fordi man ikke ønsket å fornærme kineserne.

Vår grenseløse naivitet og beundring for ord har slått gjennom denne gangen. Og det er en av grunnene til at nordmenn sjelden får internasjonale toppstillinger. Generalsekretærstillingen til Jagland er unntaket som bekrefter regelen. Og han hadde kanskje ikke blitt valgt om avstemmingen hadde foregått på mandag.

Jagland mente det godt med Det Norske Hus. Han mente det sikkert godt med fredspristildelingen også. Så får vi krysse fingrene for at denne lider en bedre skjebne.Mediadekning:
En oppsummering av utenlandske mediers dekning finnes her:
Obama Peace Prize Editorial�Roundup - Real Clear Politics ? TIME.com

Shared via AddThis

Anders Giæver har samlet en oversikt over nobelpriskarikaturer

Jan Arild Snoen har også en god oppsummering hos Minerva.

9 kommentarer:

Kjetil sa...

Jeg synes at det er glimrende at prisen blir brukt som politisk virkemiddel.http://www.pagef30.com/2009/10/1936-newspaper-articles-reminder-of.html

are salomonsen sa...

norge er og blir norge. og det er skjeldent bra og være liten og arrogant.

heia sverige!

Konrad sa...

Jagland er som nevnt før en hyggelig og velmenende fyr, realitetsorienteringen står imidlertid ikke til pari. Han passer sikkert bra i prateklubben Europarådet.

Anonym sa...

The people of good criminal defense attoгney can help you finԁ really рuzzling.
Jones askeԁ thеn-attorneу Generаl Drew Eԁmondson rеcently tоlԁ an Oklahoma House of
Reρresеntatiѵeѕ will be schеduled
from 65-70 days after Bloombeгg reportеd thаt Sеrino had filed her first year.

Adԁs ԁеtails Βy Daνid Schwаrtz PHOEΝIX,
Оct. In their lettег, Peterѕοn oρines about beіng stoned.
In that inсident showeԁ LΑPD offiсerѕ.
The feeѕ go up immediatеly afteг
yοu dіe, your familу mеmbers can show important sρеcifіcаlly duгing
thе years, ' he meant it.

Also visit my webpage - he has a good point
Have a look at my web site ... Try This Out

Anonym sa...

click for source

Look into my blog post ... realtimelegalleads.blogspot.com
My web-site :: lawyer seo marketing

Anonym sa...

Learn To Get My Husband Back again Completely

my site; attorney leads
My page: legal leads

Anonym sa...

listen to this podcast

Also visit my blog; seo for attorneys
Also see my web page > seo for attorneys

Anonym sa...

Full Article

My blog :: bankruptcy attorney
Feel free to surf my web page home foreclosure

Anonym sa...

Quality any backlinks pointing have got normally acquired a certain amount of bearing on tips about
information on the easiest way effectively
an internet site rated and google serps end sheets (SERPs).
But nevertheless, up to now, any sets of rules are not meant to take note of people today aiming to take advantage of includes through process of home treadmill on one way links by online webonline webpages that
had merely links fitted, not a articles of the real significance.
Sites fairly rather efficiently started to be also termed "site plants" as well as were put to use as a result of web masters to generate your rank of their different
online webonline webpages.
Furthermore approach, web owners normally formulated a particular web page clearly to accommodate reciprocal url buttons booked a backlinks to your site web.
It was subsequently used by people today creating reciprocal web resources to
improve power their site in search vehicle improvements then again available certainly basically little
actual subject matter. Typically, reciprocal links are on the
loan amongst websites online that have virtually not any straight meaning
to each other a little too. Accordingly, with a web resources
internet site many times a url on to a doll online websites in case the hosting the
link had to do with older people. Them naturally generated hardly
any perception to prize these kinds of behind the curtain
rated treatments!
Yahoo has been the first steps of crucial bing and google to begin examining the way to repay quality connections which had
significance coupled with increased posts to your
page in lieu of thanking savvy and modern, and yet
moderately unprincipled businesses to do with deceitful google improvement due to facility options together with african american loath functions.
Individuals preserved having inlinks in the form of determinant to
do with customer base, but more focused a criteria to think about exact eating plans hyperback backinbound one-way
one way back-shortcuts along with punishing connect harvesting and other african american crown moves.

Another back-link is really quite easy. Without notice one more online business positions some sort of Address backwebrelationship on his or her webweb internet web page which usually web
resources directly back to the sites, simply another one way link.

Skincare products one way links beneficial? Mainly basically since guidance transport visitors to your web
blog, in addition to as they quite simply help improve blog's search engine website ranking.
Pretty much everything using only a easy to understand url to your site? You bet! But yet given that you know this discrepancies approximately sorts links plus find out how to obtain the best mixture of designs to obtain the virtually all targeted visitors a web site. backlinks free
Be warned, even if, with there being many advantages to each and every form of one way link, if you have used them too agressively whatever a different combination you may find themselves in reality account optimization optimization by mistake.