tirsdag, desember 15, 2009

De siste dagers skinnhellige

Symboler er viktige i Norge. Ofte viktigere enn realpolitikk. Bare du gjør de riktige, små tingene til rett tid, så kan du slippe unna med det meste. Jeg tror jeg knapt kjenner til andre land der symboler blir brukt eller misbrukt mer enn her til lands.

En som forstod hvor viktig symboler var for Ola Nordmann, var Kong Olav. Derfor satte han seg på trikken en søndag under oljekrisen i 1973. Men mandagen brukte han nok den bensinslukende Buicken han likte godt. Men det var det ingen som tok bilder av.

Derfor er vår statsminister et takknemlig bytte for VG i dag. Avisen liker dårlig at ikke Jens bruker symbolikken når han skal reise til København. Jens har tenkt praktisk. Han har mye på tapetet om dagen. Å lede landet er krevende. Og møtene i Kongens By virker så utstrukturerte at de er vanskelige å planlegge. Derfor valgte han å bruke privat jetfly. Feil svar. Privat jetfly kan Jens bruke hvor som helst og når som helst ellers. Men ikke til klimamøte i Kø-benhavn.

Vi er enkle mennesker. Vi må ha disse symbolene for å forstå at vi står overfor en klimakrise. Nå har Jens ødelagt alt. I morgen dropper vi bussen eller toget og tar bilen til jobben. Vi driter i kildesorteringen og kommer til å dusje ekstra lenge. Fortsette som før altså. Selv har jeg skrudd opp temperaturen noen grader i protest. Kan Jens så kan også jeg.

Vi er de siste dagers skinnhellige. Dette var det vi trengte for å få bekreftet at vi ikke trenger å endre våre vaner/uvaner. Så vi de fleste av oss bør sende Jens en vennlig tanke. Og ikke minst de 3 journalistene og redaksjonen i VG. Det er ingen som forstår hvor mye arbeid som ligger bak en slik story.

Selv har jeg en mistanke om at Danmarks nye utenriksminister Jonas Gahr Støre (Det har ikke rablet for meg, bare se her) og hans gode venn Al Gore har bidratt mer til å fyre opp klimaskeptikere. Med sin omtrentlige tallbruk i sin felles rapport har de kanskje ødelagt mer enn statsministerens privatflybruk. At ikke Al Gore klarer å plassere Støre i rett land, viser vel hvor tett sammen de har jobbet. Men Jonas og Al fløy rutefly. Så da så.

12 kommentarer:

are salomonsen sa...

tror vi skal døpe deg erasmus montanus.

Anonym sa...

Støre er nok den som er "merkelig skrudd sammen" og klimaforandringer vil det bli uansett hva vi mennesker gjør og ikke gjør. Det er bare normalt.

Anonym sa...

Men, man skal se utpå nyåret at det bli å hagle med nye miljøavgifter til arbeidsfolket. Pålegg om sotmålere på vedpipa med mere.. bare vent å se..

Anonym sa...

climagate.de tallene ghar og gore la frem er et bevist på juksing av tall.da kan man begynne og lure på alle de andre rapportene.
hva skal folk bruke og fyre med når de idiotiske strøm levandørene selger strøm til spott pris til utlandet og dermed tømme vannlagrene nesten tomm for så at vi skal betale skjorta av oss.så må det kjøpe igjenn strøm fra andre land helt idiotisk.toppene i disse firmane burde granskes av økokrim for her er det mye snusk og fanteri.

rabiatius sa...

Symboler? Hvis denne globale oppvarmingen var så forferdelig ille som de skal ha det til, skulle en tro at en ansvarlig person som Stoltenberg ville søke å kutte sine egne utslipp så mye som mulig. På samme vis som han og hans kumpaner gjerne vil at vi vanlige dødelige skal gjøre.

Men nei, CO2 er visst bare farlig når det er vi vanlige mennesker som slipper det ut. Fintfolk som Stoltenberg må gjerne slippe ut ekstra mye for sin egen komforts skyld, og slike salvede halvguder må for all del ikke OFRE noe for vårt klimas skyld. For Stoltenberg og hans kumpaner i den nye adel promper parfyme og bæsjer silkebånd, og det gjør jetmotorene til privatflyene deres også...

Anonym sa...

CO2 farlig??
Nei overhode ikke så lenge du har kjøpt klimakvoter;)

Pål Elnan sa...

Minner litt om alle de som tenner fakler for miljøet. Det er så dumt at det er vanskelig å snakke om det. Jeg feller en tåre. Det er som å slå folk med flat hånd for å demonstrere mot vold.

jonas sa...

Bra skjermdump av Al Gore, det passer bra inn i inntrykket vårt av en mediehykler

Anonym sa...

"Jeg tror jeg knapt kjenner til andre land der symboler blir brukt eller misbrukt mer enn her til lands". Ehhh... har du hørt om landet Israel? Realpolitikk ER symbolbruk. Gjennomslag for sentrale politiske saker (les: saker i media) er avhengig av å kunne kokes ned til symbolske ikoner og handlinger. Ellers blar/zapper vi bare videre.

Nemo sa...

Dette handler nok mer om at Stoltenberg ikke er i takt med de oppgaver han påtar seg. Symbolpolitikk ER viktig, og det han projiserer nå er at han er høyt hevet over "vanlige" mennesker.

Dette sementerer inntrykket av en elite som skummer fløten mens de sender regningen til folket.

Slikt er politisk uklokt, rett og slett.

are salomonsen sa...

helge samelsen:

eliten du refererer til er sosialistene i norge. den symbol politikken de sender ut er den samme som i ddr. folket skal adlyde de øverst, de øverst gjør hva faen de vil uten innblanding fra velgerne (de hadde valg i ddr og).

vox populi har forstått at for og være populær må man følge de som leder, leke med de apene man har i gården. apene i gården i dag er jens og kristin. i norge følger man kennedy sin tale, ikke spør hva landet kan gjøre for deg, men hva du kan gi landet. i norge gir man masse av sin inntekt til staten uten og få igjen tilsvarende, ikke mange som er enig her vil jeg tro. sosialistene snakker om menneverd og menneskesyn. folk i dag dør i sykehyskø og sykehjemskø mens det er masse ledig kapasitet på private sykehus i norge og utlandet. er vi da bedre enn usa? har familie på privat sykehjem og på offentlig. stakkar de på offentlig, for jævlig hele pakka, rottereir. i synet på sittende regjering erdet de på privat som det er synd i.

ikke rart vox blir mer og mer populær, han følger jo galskapen som er og si en ting og gjøre det motsatte, kan umulig bli upopulær i norge da, det er jo ikke folket som teller, det er akademikerne i makta som er interessant og holde seg inne med. si det riktige, ikke det rette eller det man mener.

vox, du er en ekte nordmann, og det er et dårlig skussmål!!

Guilty Mangen sa...

Ser ikke for meg verdens ledere komme med hurtigruta eller tog. Han (Stoltenberg) som andre ledere trenger stor mobilitet, om det er den prisen vi betalet for en mer effektiv ...eller om jeg kan si mindre handlingslammet politik, synes jeg det er verdt det.