søndag, januar 17, 2010

Den foreldreløse fiaskoen

Å omtale NAV-reformen som en fiasko er kanskje en smule overdrevet. Men den bærer en del tegn på at den kandiderer til betegnelsen. Spesielt fordi de som bar barnet til dåpen, satte fosterforeldrene på tiltalebenken i forrige uke. Høringen var som høringer flest. Skuebrød.

Kritikken fra opposisjonen kunne ikke være for sterk. De hadde jo selv vært med legge premissene for oppdragelsen. Derfor måtte regjeringen finne seg i en passe dose kritikk, samtidig som man kunne begynne syndebukkletingen. Akkurat nå heter han Tore Saglie. Tor Saglie. Og lever et utrygt liv som direktør i Nav. Urettferdig eller rettferdig? Spiller ingen rolle.

Problemet er at det var feil folk som satt på "tiltalebenken". Og feil folk som var "anklagere".Samtlige politiske partier burde svart for seg. Og utspørrere burde vært ansatte og brukere. Da hadde det kanskje kommet noe fornuftig ut av det. Selv om jeg tviler.

Da kunne de f. eks. spurt om hvorfor et samlet storting mot to utvalgs klare råd valgte å slå sammen Aetat, Trygdeetaten og sosiale tjenester. Det skulle bli så mye enklere med bare én dør. Selv om det bare var 15% av klientene som brukte alle tre dørene. Politikerne i 2005 var manisk opptatt av supergeneralisten som skulle løse alle problemene. Men som pga politikerenes feilgrep skaper flere nye.

Det ble gjennomført pilotprosjekt i 15 kommuner og erfaringen var entydig i følge en av forskerne, Geir Møller:

- De kommunene som testet modellen som var slik Nav er i dag, måtte bare legge tanken fra seg. Den ble altfor stor og krevende, sier Møller.
Han ledet evalueringen av pilotprosjektene.
- Det var dårlige erfaringer med modellen. De viste at den er veldig ressurskrevende, og kompetansemessig er det vanskelig for de ansatte å strekke seg over alle fagfeltene de sammenslåtte etatene representerer, sier Møller
De dårlige erfaringene man hadde med testene da, er opp av dage de problemene vi ser i Nav i dag.

Møller og hans forsker-kolleger var en smule overrasket over politikernes neglisjering av resultatene:

- Rart de ikke tor mer hensyn til advarslene.
Et enstemmig Storting vedtok - til tross for advarslene - Nav-reformen i 2005, som innebar en sammenslåing av Aetat, Trygdeetaten og sosialtjenestene. Dette overrasket Møller.
- Jeg ble veldig overrasket over at Stortinget valgte denne modellen og synes det er rart at det ikke ble tatt mer hensyn til advarslene.


Møller forteller om en adskillig enklere modell som ga de beste resultatene.
- Den største effekten kom av at de ansatte fra de ulike etatene bare satt ved siden av hverandre. En samlokalisering kunne altså ha gjort mye, men en total sammenslåing er å gå for langt, mener han.

Men politikerene hadde ikke fått med seg at universalgeniet døde med Leonardo Da Vinci. Men de husker selvsagt ikke noe av dette i dag. Symptomatisk er følgende uttalelser:

Dette stiller Eva Kristin Hansen (Ap), som var saksordfører i arbeids- og sosialkomiteen da reformen ble vedtatt, seg uforstående til.
- Jeg kjenner meg ikke igjen i det bildet som blir tegnet av situasjonen, jeg kan ikke huske at noen advarte oss, sier hun og legger til at Stortinget forholdt seg til den informasjonen som regjeringen la frem.


Og at Nav-reformen er for ekstrem, er hun ikke enig i. - Jeg synes egentlig ikke at vi har gått så veldig langt, mener Hansen

Når hun får hodet opp av sanden, så ser hun kanskje det samme som de fleste andre.

Professor og fastlege Steinar Westin, som var en av de som advarte mot reformen, har et godt bilde på situasjonen. Som han har hentet fra en kinesisk legende: At når du ser et økende antall druknende komme seilende nedover langs elva, kan du få fatt i flere livreddere. Men det kunne være en bedre idé å sende noen oppover langs elva for å se hvem som puffer dem uti.

Det er tid for våre politikere å gå oppover elven. Situasjonen er alvorlig. 1. mars skal en ny delreform på plass: Arbeidsavklaringspenger. De ansatte er redde for at det går til helvete. De mangler bl.a. datasystemer for å håndtere dette. I dag sliter man med 3 system. Det eldste visstnok tilbake til 70-tallet. Jeg hadde nesten glemt at man hadde dataløsninger da.

Siden 2007 har etaten utbetalt 980 millioner feil. Og det er bare 0,1% av pengene de har forvaltet. Da skjønner vi at fallhøyden er stor.

Og vi kan takke høyere makter for at vi har Nordsjøen full av muligheter til å glatte over fadesene. Tenk dere en arbeidsledighet på linje med Sverige behandlet av NAV. Nei, la oss glemme det. 

Etter å hørt noen av forklaringene fra høringen er jeg i tvil om våre folkevalgte forstår alvoret. Dersom NAV svikter ytterligere er hele velferdsmodellen vår i fare. Men først skal våre folkevalgte vise handlekraft og sparke en NAV-sjef og kanskje en statsråd. Det løser jo alt.

Jeg beundrer de ansatte i NAV og håper de holder ut slik at vi på tross av våre folkevalgte kan få reformen til å fungere. Noe annet vil være en katastrofe. 

Men det farligste er at mens det brenner i førsteetasjen, så skal en ny reform flytte inn i toppetasjen. Samhandlingsreformen. Den har alle elementer i seg til å bli en ny fiasko.

Snart kommer det nok en høring om NSB og jernbanetilbudet vårt. Som også skyldes årelange unnlatelsessynder. Ikke fra de ansatte, men fra våre politikere som ikke har fulgt opp ord med handling.

"Money talks - bullshit walks"

Men jeg tror det må litt galgenhumor til nå, så jeg leser litt om løsningen på 5080.no:
 "Regjeringen leier inn frisører til NAV. - Folk må klippe seg og komme i arbeid."

For de som er interessert i mer dybdekunnskap om reformen kan jeg anbefale nettsiden til Rokkansenteret som evaluterer reformen. Legg bort Stephen King. Her er grøss nok til alle.

Og vil man lære litt om unnfangelsen, kan masteroppgaven til Kaja Reegaard være interessant.

15 kommentarer:

are salomonsen sa...

et enstemmig storting i 2005 er vel det samme som i 2010? flertallsregjeringen styrer og stortinget er tilsidesatt?

hvis dette er så,hvorfor skuffer du alle partiene inn i nav sin grusomme sosialist velde?

Audun Skorstad sa...

@Salomonsen Et enstemmig storting betyr at alle partier på stortinget stemmer for. Videre tror jeg du skal prøve å sette deg inn i saker før du kommenterer.

Med mindre du ser på Bondevik2-regjeringen som "et grusomt sosialistvelde", tar du feil. Stortingsproposisjon nummer 46 (2004-2005) som omhandler NAV-reformen ble lagt frem av en regjering hvor Høyre var det klart største partiet og KrF satt med statsministeren.

Geir Pollestad sa...

Nav direktøren heter Tor Saglie - ikke Tore:) Han heter pinlig nøyaktig Tor Johan Saglie! Men han lystrer også navnet Sagli og Sageli, men altså ikke Tore. Da kommer Tore på sporet, Tore Hund eller Tore O Sandvik. Og det vil du vel ikke!

Undre sa...

Jeg har lyst til å peke til annelandets:

NAVet i livet

Knut Johannessen sa...

@Geir Takk. Det er alltid pinlig å skrive navn feil. Så også i denne sammenhengen. I følge NAVs hjemmesider er det Tor Sagli, så da får jeg satse på det.

Tore O. skulle jeg taklet, men Tore på sporet eller Tore Hund vil jeg slippe.

are salomonsen sa...

audun skorstad: stortinget er satt på sidelinjen og de røde trenger ikke et samlet storting for og gjennomføre ting i dag. når jeg ser på bloggerprofilen din er jeg temmelig sikker på at du ikke er lei deg for det. du er på den siden der alt som sies er opplest og vedtatt, hos akademikerne på venstresiden.

jeg representerer den grusomme delen av samfunnet, den som løper etter profitt for og betale regninger, skatter, avgifter og ansatte. i norge kan kun staten tjene penger på spill og aksjer som ikke er moralsk riktig. er staten innvolvert, er alt ok i norge.

det som hadde vært fint var at alle kapitalister tok med seg alt og flyttet til et kapitalist land, så kunne du og vox og resten av 99,9% av norges land sitte her og saksbehandle hverandre og spilt gitar og røykt hasj rundt bålet.

dette skjer ikke, kapitalistene stiller heller med maske og pisser de røde opp etter ryggen. som f eks røkke og frank mohn. man skal være bra lobotomert for ikke og se dobbeltmoralen her. nå tenker vel du at jeg er en frp stakkar. det er i kirken du skal tro sies det, men troen og menighetene i norge i dag finner vi hos de røde, og paven sitter på youngstorget.

Audun Skorstad sa...

@are salomonsen

At jeg er AP-mann har jeg aldri lagt skjul på, men det forandrer ikke at du tuller med fakta. Selv om regjeringen har flertallet så er ikke de øvrige stortingspartiene tvunget til å stemme for forslag de ikke støtter. Når det snakkes om -enstemmig- storting betyr det at alle partiene er enige, ikke at det ble presset igjennom som et flertallsvedtak.

Mitt poeng var at NAV-reformen ble foreslått av den forrige borgerlige regjeringen og vedtatt av et enstemmig storting, noe som rimer dårlig med din påstand om at den ble tvunget igjennom av det rød-grønne flertallet. Er du ikke villig til å vedkjenne dette, ser jeg ingen grunn til å diskutere.

Hva du og jeg stemmer er forøvrig uinteressant. Jeg er medlem av Arbeiderpartiet, men har ingen problemer med å kritisere partiet når jeg er uenig. Jeg har heller ingen problemer med å være enig med H/FrP-folk i enkeltsaker.

Men skal en diskutere bør en forholde seg til realiteter, ikke en alternativ virkelighet en finner opp selv hvor man har de gode kapitalistene på én side og de onde sosialistene på den andre siden. Det er ikke slik parlamentarismen fungerer.

are salomonsen sa...

audun skorstad: retorikk og realitet er to forskjellige ting. dere i ap er kjent for og snakke i timesvis uten og si en eneste ting. sosialister i norge blir og kalt kommunister av deres brødre i sverige. etter min mening ikke uten grunn, se på sykehus saken som løper som en av tusenvis av saker, det er jo sosialisme i praksis. det er ingen som møter seg oftere i døren enn en norsk sosialist. jeg har heller ikke problemer med og snakke imot eget parti, jeg har sågar meldt meg ut i protest.

om 10 til 15 år reiser svenskene som arbeidsinnvandret til norge hjem og nordmenn vil flytte etter, da det ikke er mer og gjøre her i norge i privat sektor, alle sitter i staten og saksbehandler hverandre. en våt drøm for deg, et mareritt for en som er for demokrati, et reelt demokrati ikke et ddr demokrati.

are salomonsen sa...

http://www.bt.no/meninger/kommentar/DDR-i-vaare-gener-1011654.html

Audun Skorstad sa...

Nå falt du ned på et nivå så langt unna saklighet at enhver diskusjon blir verdiløs. Du nekter å forholde deg til fakta og kommer heller med surt oppgulp om kommunisme. Det blir for dumt.

Svar meg på dette: Hvordan har de rød-grønne ansvaret for en reform som ble foreslått av Bondevik-regjeringen?

Are S sa...

sure oppgulp om komunisme? det er jo en del av historien på lik linje med tilsvarende galninger fra nasjonalsosialismen. hvor er stalin sine ofre begravet? har de en bauta? ditt parti og dets medlemmer har jo deltatt i kommunist diktaturets interesser, så hvis ikke du tåler det, så får du lese historien en gang til.

en norsk høyremann har vel like lite respekt for det private initiativ som det ditt parti har, det viktigste i norge er jo at ikke naboen tjener mer. hvem som har ansvaret for nav reformen eller ikke spiller ingen rolle for meg, men hvis dere ikke likte den så hadde dere vel lagt den død? norge er en sovjet stat. selv willock er jo mer sosialist enn en svensk sosialdemokrat. det er flaut og være nordmann når man skrur på tv eller radio og hører en haug med kunstnere og media folk som alle som er litt interessert i politikk kan høre hva de stemmer, og de er røde. propaganda fra barnehagen til graven.

sosialisme er per definisjon en gradvis overgang fra kapitalisme til kommunisme, sosialisme skal således ikke bestå. 10 til 15 år så er det private intiativ i norge dødt. trist for meg, bra for deg.

are salomonsen sa...

http://areslettan.na24blogg.no/?p=1625

are salomonsen sa...

http://www.bt.no/nyheter/utenriks/Ny-budsjettsmell-for-Obama-1017819.html

Leirbag sa...

Etter å ha vært en bruk av NAV i et par år kan jeg med enkelthet si følgende:

- Oppfølgingen fungerer ikke. Over 1 år uten å høre ifra NAV (Jeg gikk på dagpenger, jeg var overlykkelig å måtte slippe å ha noe med de å gjøre)

- Når dagpengene tok slutt og min helse forverret seg var det null forståelse å få hos NAV.

- Internkommunikasjon hos NAV er så godt som ikke-eksisterende (Jeg har vært bruk av 3 forskjellige NAV-kontor, ikke bare 1)

- Om du ikke kommuniserer skriftlig er det stor sjanse for at de du kommuniserer med bare sier "ja" for at du skal holde kjeft. Dermed går du hjem og tror at alt er i skjønneste orden, og tiden går. Ukene går. Så må du purre på det de sa de skal gjøre og du får høre over telefonen "Nei, det har ikke jeg fått beskjed av din saksbehandler at jeg skal gjøre"

Så ringer du din saksbehandler og får til svar "nei, det sa jeg aldri at jeg skulle gjøre"

Hadde jeg hatt et skytevåpen tilgjengelig den dagen så hadde det gått liv, jeg var så langt nede.

Nå, takket være gode og ressurssterke venner er jeg langt på vei opp av myra, og det er ikke takket NAV, men folk rundt meg.

Og der inne ligger problemet, NAV er altfor dårlige på oppfølgingen utenom det som går på penger, for det er tross alt der veldig mange av langtidsklientene til NAV sliter.

Og legg til det faktum at trang og dårlig økonomi forverrer totalbildet av situasjonen, så blir man "presset" enda lengre ut i uføret jo lengre man blir gående som klient hos NAV.

Et par ting som kunne ha hjulpet

- Hev minstesatsene for de fleste. Å leve på minstesatsene til sosialhjelp (evt arbeidsavklaringspenger, som jeg ironisk nok har mindre av igjen etter at skatten er betalt) er ikke bra i lengden.

- La saksbehandlere på NAV være litt mer fleksible med regelverk og paragrafer slik at de kan tilpasse saken til hver enkelt bruker. Det er et stort problem at mange saksbehandlere heller rir på paragrafer enn å faktisk prøve hjelpe brukeren.

- Vær flinkere til å si ja. For meg fremstår det som om det ligger politiske føringer på at de i første omgang skal si nei til alle som søker om det er tvil, slik at det er bare de mest ressursterke som får gjennomslag for sine søknader da de er de som oftest klager, purrer og kan true med advokat.

Men mest av alt er det mange stygger holdninger innad i NAV som må lukes vekk. For de er veldig nedlatende og nedverdigende for en bruker å møte.

Anonym sa...

top [url=http://www.c-online-casino.co.uk/]casino online[/url] brake the latest [url=http://www.realcazinoz.com/]casino games[/url] manumitted no deposit perk at the chief [url=http://www.baywatchcasino.com/]redeem casino
[/url].