tirsdag, august 05, 2008

Bind dem til mastenDe svenske "sirenene" synger sin vakreste sang. Alt for å få overlistet våre politikere. I første omgang ikke for å seile på grunn, men for å få dem til å velge JAS Gripen som vårt neste jagerfly. Våre politikere bør gjøre som Odyssevs. Be om å bli bundet til masten. Så fast som mulig.

Selv om jeg har en dannet leserskare som kjenner sine klassikere, så finnes det unntak. For dere skal jeg bidra til å heve kunnskapsnivået og slik at dere lettere kan forstå mitt poeng:

I Homers Odysseen kom Odyssevs til sirenenes øy. Sirenene var kvinner som med sin sang forførte sjøfarere til å glemme styringen og seile på grunn. Etter å ha bli advart på forhånd, forberedte Odyssevs seg ved å be sitt sjømannskap binde ham til masten, for å gi ham mulighet til høre sangen uten å styre skuten sin på grunn. Mannskapet hadde voks i ørene for ikke å høre sangen. Da Odyssevs under sangens fortryllelse bad om å bli sluppet fri, gjorde mannskapet som de var instruert til og bandt ham enda fastere til masten.

Saab har gjort hjemmeleksen, sikkert godt sufflert av jagerflyselger Stein Ørnhøi. De har reist land og strand rundt og kartlagt alt som kan krype og gå av potensielle leverandører. De har besøkt 200 bedrifter og gjort avtale med 100 av dem. Verdien på avtalen er 50 milliarder. Dersom vi kjøper flyene, altså. At mange av disse er i distriktene passer nok godt inn i profilen de har utarbeidet.

Wallenbergene har tidligere gjort sine hoser grønne hos de rødgrønne gjennom investeringen i Aker Kværner. Det er nok ingen ulempe. Både industri og fagbevegelse trykker svenskene til sitt bryst. Bind dem fast.

Gjenkjøpsavtaler er en dårlig idè. Det betyr som regel ett av to. Enten er flyet ikke det beste valget og det må kamufleres med å tilby en fet gjenkjøpsavtale, eller så er det dyrere og da har man råd til å betale litt ekstra til norrbaggarne. Eller en blanding av de to.

Er de norske underleverandørene bare gode nok til en gjenkjøpsavtale? Ville de ikke blitt valgt i en fri konkurranse? I så fall ville jeg som pilot vært litt engstelig.

Forsvaret har inngått gjenkjøpsavtaler tidligere. Ikke alle har vært like vellykkede. Mange har nok fregattkjøpet i friskt minne.

Så bind politikerne knallhardt til masten og når de ber om å få komme løs for å inngå gjenkjøpsavtale med svenskene; bind dem enda hardere.

Regjeringens pressetalsmann sier det ganske treffende:

I Ap og Sp er meningene delte. Svenske selgere har reist land og strand rundt og lovet industrikontrakter over en lav sko. Den slags kontrakter frister enkle sjeler i Aps og Sps stortingsgrupper.

SV og deres forsvarspolitiske talsmann, Bjørn Jacobsen har tidligere vært forbilledlig klar på punktet om gjenkjøpsavtaler. Gjelder det han sa i oktober 2007, fortsatt?

Personlig har jeg vært (og er) involvert i forretninger med svensker i mange år. De er dyktige,
proffe, knallharde forhandlere og betaler aldri en krone for mye. (De av dere som har møtt svensker på after ski i Hemsedal skjønner hva jeg mener.) At de derfor skulle øse milde gaver over det norske næringsliv, tror jeg ikke på.

Derfor skal norske politikere kjøpe det beste flyet til den laveste prisen de kan få. Om norske bedrifter skulle leveranser, så er det en hyggelig bonus, men ingen forutsetning. I mellomtiden, bind dem til masten og hell voks i ørene.

6 kommentarer:

Bjørnar sa...

Regner med at vox har sett denne, men mulig at andre ikke har gjort det: http://www.dn.no/forsiden/kommentarer/article1457510.ece?jgo=c1_re_right_27

Politisk redaktør i DN han en del gode og viktige poenger.

Vox populi sa...

Bjørnar: Takk for linken. Jeg har ikke fått lest denne før nå, fordi avisbudet har vært litt ferieslapp i det siste, men Sofie Mathiassen har (nesten) alltid gode poenger. Og jeg tiltrer naturligvis det meste i artikkelen.

Fredrik Mellem sa...

Det blir amerikansk. Det vedder jeg (nesten) bloggen min på.

Vox populi sa...

Fredrik: Du kan ikke ha særlig tro på dette, når du innsatsen din er så liten :-)

Viljar sa...

Penget her er vel at det strategisk sett vil være lurt å kjøpe et fly som duger til langdistansebombing, gitt at Gnore skal kunne ta på seg oppdrag for 'Unaiten' også i framtida. JSF er best for dette formål, derfor blir det nok det. Moral har ingen plass i dette regnestykket, desverre..

IvarE sa...

Godt innlegg, Vox!

Jeg har i alle år sagt mer eller mindre det samme, og jeg er som deg gammel nok til at jeg hadde stemmerett også da vi valgte F-16 (e-hehem).

Gjenkjøpsavtaler er "Djevelens oppfinnelse!".

Enten er produktet godt nok i seg selv, eller (hvis det trengs / inngås gjenkjøpsavltaler) så bør alle våre vernepliktige nekte å gjennomføre militærtjenesten, for de er allerede veid og funnet for lette.

De er allerede bevisst ofret for absolutt ingenting! (annet enn en korrupt politikers gjenvalg).