lørdag, august 23, 2008

Helse-Messias?

Bjarne Håkon Hanssen er utpekt til helsevesenets Messias. Om 8 måneder skal han gå på vannet. Synker han, synker også Ap. En dramatisk konklusjon på de utfordringer Helse-Norge står overfor. Men jeg tror ikke jeg tar mye feil.

Etter å ha reist landet på kryss og tvers og snakket med alt som kan krype å gå, så har Bjarne Håkon tenkt. Og har kommet til følgende konklusjon:

- Min analyse er at helse-Norges største problem er at vi ikke samhandler nok mellom sykehus og kommuner. Et klart bilde er ved St. Olavs hospital i Trondheim: Der har man i 2007 19.000 liggedøgn av folk som var ferdigbehandlet i sykehuset. De ble liggende der fordi kommunene ikke hadde ressurser til å ta i mot dem, sier helseministeren.

Han sier det er langt dyrere å ha en pasient på sykehus enn andre steder og at det ofte vil være til pasientens beste å få behandling utenfor sykehuset når dette er mulig.
På sin egen pressekonferanse gikk han enda hardere til verks:

– Alle snakker om disse problemene. Lange ventetider, pasientkøer, milliardsprekk i sykehusøkonomien, mangelfull rehabilitering og for lite ressurser til forebygging. Norge bruker mest i verden på helse, men får ikke mest helse igjen for hver krone, sier helse- og omsorgsministeren.

Han har ingen tro på at problemene i helse-Norge løses bare ved å pøse inn noen flere helsemilliarder. - Det er systemet det er noe galt med. Manglende kontakt mellom sykehus og kommuner er det viktigste hinderet for å gjøre helsetjenesten enda bedre. Dette skal vi nå gjøre noe med, sier Bjarne Håkon Hanssen.
Det er så man gnir seg i øynene og lurer på om man har lest riktig. Bjarne Håkon Hanssen har brukt 2 måneder på å finne ut dette. Wow! Jeg blir blendet av hans intellektuelle kapasitet. Dette er det nesten ingen som har tenkt på før.

Og hvor i hel.... har Sylvia Brustad da vært? Har hun vært fullstendig bortreist i disse 3 årene. Har heller ikke Jens Stoltenberg sett og fattet dette? Er de blinde og døve alle sammen?

Det Bjarne Håkon Hanssen trengte 2 måneder på, kunne han fått svar på i løpet av en lang arbeidsdag i departementet. Han kunne startet med å lese følgende:

NOU 2005:3 Fra stykkevis til helt - Wisløffutvalgets anbefaling

Styrke samhandlingen i helsetjenesten - nye organisatoriske tiltak - rapport

Samhandlingen i helsevesenet styrkes - avtale mellom KS og Helse- og omsorgsdept.

Dette er en god start. Det finnes mer!

Jeg kunne forstått dette om det hadde vært regjeringsskifte og en ny regjering ville forsøke å løse utfordringene. Men det er altså samme regjering, men bare ny minister. Med andre ord same shit, new wrapping.

Illusjonsnummeret til Bjarne Haakon består av det klassiske. Opprett en komite eller et ekspertutvalg. La det jobbe en passe periode for så å legge frem en anbefaling som sannsynlig blir lagt i en statsrådsskuff.

Det vi nå er vitne til er et taktisk grep for å unngå å tape valget. Problemene i Helse-Norge vil fortsette å vokse, men regjeringen har kjøpt seg fredning frem til april 2009. For da skal Bjarne Håkon ordne opp i alt det gale. Og i mellomtiden kommer køene til å vokse sammene med budsjettsprekkene.

Det er akkurat passe tid til at det ikke er for opplagt at det er valgkampstrategi og passe avstand til valget, fordi ingen av tiltakene kan forventes å virke så raskt. Men vi lar oss ikke lure.

Regjeringen vil altså peke på Bjarne "Messias" Håkon Hanssen og si: "Her er mannen som har reddet Helse-Norge. Nå kan dere gå og stemme på oss." - Gjør vi det, så får vi de politikerne vi har fortjent.

Hanssen blir av et tilnærmet enstemmig kommentatorkorps lansert som den handlekraftige, dyktige ministeren. Som en kommende kronprins i partiet. Han er tøff og får ting til å skje.

Jo da. Han var handlekraftig da han la frem den nye sykelønnsordningen. Take it or leave it. Her skulle det ikke forandres ett komma. Og han skulle være mann for å sette Valla på plass. Vi kjenner historien.

Er det noen av dere som husker denne attesten som Hanssen fikk i 2002, etter en litt uheldig opptreden hos Skavlan:

- Det er aldri morsomt når folk ikke lykkes med det de vil. Men med den innstillingen han avslører at han har, bør han ikke bli nestleder eller ha noen høy posisjon i politikken i det hele tatt.

For det er vel ikke slike politikere dere vil ha i Norge?
Nei, det er ikke det.

Og snart kommer Sirkus Hanssen til en helseinstitusjon nær deg. Anført av en klovn.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jeg blir svett. Det er bare så typisk - men kanskje også realistisk. Du KAN IKKE modernisere et sosialdemokratisk system på en meningsfull måte uten å ta fatt i ondets rot - sosialismen - og det vil en sosialdemokratisk regjering aldri gjøre.