lørdag, august 02, 2008

Ta ikke den ironiske tonen

Det må være ironi. Det kan ikke være noe annet. Det kan ikke være mulig for en journalist å eksponere sine verste fordommer og mene det seriøst.

Det kan ikke være redselen for at FrP skal komme i posisjon og fjerne pressestøtten, som får Hege Ulstein i Dagsavisens politiske redaksjon, til å skrive som hun gjør. Heller ikke at hun sterkt misliker FrP og alt de står for.

Så redd og så fordomsfull kan man ikke bli at man får seg til å skrive bl. a.:

Det er altså ikke snakk om Frp-koden, men om Frp-kodeksen. Eliten pleier å kalle det antielitisme. På vanlig norsk betyr det at en ekte Frp-er aldri, aldri, aldri snobber. Som oftest fordi de ikke helt vet åssen man gjør det. De vet ikke hvordan man bruker maldonsalt, skjønner ikke vitsen med å drikke Riesling til flere hundre kroner når den i tillegg bare har sju volumprosent alkohol, synes østers smaker snørr og at det er helt naturlig å ha sokker i sandalene.

Bare på ett område kan en ekte Frp-er snobbe, og det er når det gjelder bilen.

Jeg har vært på mange fester med Frp-ere. Det er ingen frøkensport, men det er utrolig morsomt. Ekte Frp-ere drikker brunt brennevin av halvlitersglass på nachspiel. De spiller Wig Wam på full guffe – og i fullt alvor – og Siv Jensen har den creepy plystrelåta fra Kill Bill som ringelyd på mobilen. De kan vanvittig mange teite vitser og er generelt herlig lite politisk korrekte. Bare en gang har jeg blitt skikkelig trist på en Frp-fest. Det var under landsmøtet i Ålesund i 2005. Partiet hadde leid Atlanterhavsparken, der det ble servert en helt vanvittig sjømatbuffé. Vi snakker hummer, sjøkreps, kamskjell. Og østers selvfølgelig. Jeg var den eneste journalisten på denne festen, og ble måpende vitne til at alle delikatessene sto urørt. Ekte Frp-ere spiser ikke sjøkreps, nei. I stedet satt de og pillet reker, tålmodig og resolutt. Noen få våget seg på taskekrabbe, urovekkende mange nøyde seg med fiskesuppe.

Jeg satt til bords med et trettitalls mennesker fra Oslo Frp, og etter litt om og men lot ganske mange av dem seg overtale til i det minste å smake på sjøkrepsen. Det var da jeg skjønte hvorfor Frp-ere aldri driver med sånt tant og fjas. For når ekte Frp-ere spiser sjøkreps, spiser de bæsj. De visste ikke at det er lurt å ta ut den ekle lille svarte tarmen som ligger langs ryggen på dyret før man putter resten i munnen.

Så det må være ironisk ment at man til de grader plasserer mennesker i bås. Generaliserer 30% av landets befolkning. Det er ikke mulig å ta en journalist som mener noe sånt, alvorlig. Derfor tror jeg på ironi-sporet.

Selv har jeg vært på fest med opptil flere AP-politikere, som ikke visste hva Maldonsalt var og enda mindre hvordan man brukte det, som ikke liker hvitvin og som blandet cola i cognacen. Ja, et par av dem hadde ikke bare sokker i sandalene, men sokker og pensko til shortsen. Men jeg kunne ikke tenke meg å tro at alle AP-folk er slik. Hvis jeg ikke skulle være ironisk da.

På den annen side er ironi farlig. Kanskje ikke Dagsavisens ledere forstår at Hege Ulstein bare tuller med dem. For det er vel det hun gjør?

Oppdatert mandag 4. aug.:

Are Slettan i Na24 har en lesverdig kommentar til Hege Ulsteins artikkel (og min post.) Jeg må innrømme at ironi-sporet syltynt og at jeg innerst inne var redd for at dette var Hege Ulsteins oppfatning.

I Klassekampen i dag, (takk til Sigrun for tips) går forfatteren av FrP-koden, hardt ut mot Ulstein og kaller det hun driver med, som klassehat.

- Dette er forakt for dem som er annerledes. Forakt for middels mennesker i privat sektor som har mer penger enn utdanning. De tror de er noe, men kan likevel ikke spise kreps på samme måte som Dagsavisens kommentator. Vi er vitne til en kamp mellom kulturell og økonomisk kapital, og Dagsavisens kommentator har valgt side.
Sier Marsdal til Klassekampen. Mens jeg lurer på om det Marsdal sier er så veldig mye bedre enn Ulsteins kommentar. "Forakt for middels mennesker i privat sektor"? Men Marsdal skal ha for at han i det minste forsøker å gjøre en analyse. Hege Ulstein klarer ikke noe annet enn å projisere sine fordommer og dumhet. Frps nyttige idiot.

Jeg vil tro at det var flere enn FrPs kjernevelgere som kjente seg igjen i Ulsteins beskrivelse.

Som ikke vet hvordan man bruker maldonsalt, ikke skjønner vitsen med å drikke Riesling til flere hundre kroner når den i tillegg bare har sju volumprosent alkohol, som synes østers smaker snørr og at det er helt naturlig å ha sokker i sandalene.

Og som stemmer f. eks Arbeiderpartiet. Lurer på hva de synes om stemplingen til Hege Ulstein?

19 kommentarer:

IvarE sa...

Jeg for min del tror Ap og Dagsavisen er blitt så desperate at de faktisk mener det. Eller i det minste tror at slik retorikk påvirker folk i den retningen de håper. En teknikk de snart burde innse at virker mot sin hensikt.

Og spesielt desperat virker det jo når hun sier at Frp "nærmer seg engangsgrillen i oppslutning.
Det selges 1,3 millioner av styggedommen i året, mens de siste meningsmålingene viser at omtrent 750.000 nordmenn vil stemme Frp."

Ap har vel i de fleste år siden krigen ligget adskillig nærmere denne "styggedommen" i oppslutning.
:-D)

Anathema sa...

Men herregud. For en forferdelig arroganse den journalisten viser.

Og så får jeg litt den ekle skamfølelsen som jeg får av realityprogrammer, når noen skal drite ut en person, og så ender de opp med å drite ut seg selv uten å være klar over det...

Disse smålige, ondskapsfulle skriveriene forjenter i hvert fall ikke pressestøtte, det er helt klart.

Sigrun sa...

Nesten umulig å tro sine egne øyne, uansett hvordan det var ment. Dette kan ikke annet enn virke mot sin hensikt.

Fredrik Mellem sa...

Himmel!

En ferierende blogger kunne ha skrevet noe sånt. Ikke akkurat dette, men noe tilsvarende. Ironien og helst selvironien burde forhåpentlig vært tydelig.

Å sette dette på trykk i, og på vegne av en avise vitner om manglende respekt for nettopp "Folk flest"

Milton Marx sa...

Føyer seg fint inn i rekka. Det er amnge som skriver mye snodig om FRP.

Sigrun sa...

Klassekampen skriver i dag om Ulsteins kommentar: http://www.klassekampen.no/54653/article/item/null
Magnus Marsdal kaller den "noe i retning klassehat" og sier at å angripe smak og vaner blir som å angripe selve personen.
Det er nok ikke bare Frp-velgere som føler seg angrepet av denne kommentaren, men også andre "vanlige arbeidsfolk".

pål H sa...

Merkelige greier, serru. I den avisen har de altså med flid og møye klatret opp på pidestallen og skuer nå ut over det partipolitiske landskapet.

Avisen frigjorde seg fra partiapparatet en gang, men det er åpenbart at noen har gjenåpnet linjene mellom APs partiledelse og redaksjonen.

Trenger vi egentlig slike aviser? På statsstøtte?

Vox populi sa...

Ivare: Dessverre var det ikke ironisk ment. Men jeg tror hun har fucka opp en del mennesker som ikke er FrP-velgere også.

Antathema: Ja, det var litt av den følelsen jeg satt med også. Du føler deg virkelig pinlig berørt.

Sigrun: Nei, hun opptrer virkelig som en av FrPs nyttige idioter. Og takk for tipset om Klassekampen, forresten.

Fredrik: Nå synes jeg du fornærmer bloggere :-). Men jeg undres over hvor redaktøren var.

Milton: Ja, i tillegg hadde også Anders Heger noen "gullkorn" i samme utgave av Dagsavisen.

Pål: Nå har aldri linjene mellom AP og Dagsavisen vært helt brutt. Arne Strand, fhv. statssekretær hos Gro, har sørget for det. På den annen side, kunne Arne Strand aldri prestert en slik artikkel. Han har for stor respekt for hederlige arbeidstakere til det.

En tanke som slo meg da jeg leste Hege Ulsteins skriblerier var mine gamle foreldre. De vokste opp i arbeider/småbruks-omgivelser. Var arbeidere hele sitt liv. Skikkelige, hederlige mennesker som lærte oss unger at vi skulle gjøre vår plikt (de var ikke så opptatt av å kreve sin rett), og ha respekt for andre mennesker uansett stand og stilling.

De vet nok ikke hva Maldonsalt er. De har vel knapt drukket en Rieslingvin, de synes ikke østers smaker og jeg har nok sett fadern i sandaler med sokker. Men de har nok stemt AP i alle år for det. Takk og pris for at de ikke leser Dagsavisen.

Anonym sa...

Jeg synes faktisk det er rart at de fortsatt har kommentaren på trykk, og fortsatt "fronter" den på fremsiden.

Du snakker deg om nyttige idioter.

Vox populi sa...

Anonym: Etter å ha hørt Hege Ulstein på Dagsnytt 18, så forstår jeg at den fortsatt ligger ute. Hun kan ikke forstå hva galt hun har gjort. Hun er selvsagt misforstått.

nessie sa...

Det er alltid like gøy å bytte ut ordet FrP med jøde i sånne sammenhenger. Det blir ikke særlig pent, nei.

Fredrik Mellem sa...

La meg oute meg selv:

Jeg synes Østers SER UT SOM snørr. Jeg har enda ikke brydd meg med å få synsinntrykket avkreftet ved å smake.

Jeg kunne googlet, men inntil jeg gjør så aner jeg ikke hva maldonsalt tjener til.

Jeg har antakelig aldri drukket en Riesling til over 150 kroner, og har heller ikke noe påtrengende behov for å gjøre det. Frydenlund på fat egner seg til og i de fleste sammenhenger.

Til tross for dette er det ikke en snøballs sjanse i helvete for at jeg noen gang kommer til å stemme på FrP.

Anathema sa...

Takk for tips om dette. Jeg fikk etter hvert så mye på hjertet at jeg måtte lage en post selv: her.

Milton Marx sa...

Jeg har en alternativ hypotese: AP-toppen har endelig sett lyset.

De startet selv FRP-hetsen, men har måttet innse at den nå har blitt til et førerløst tog på vei i avgrunnen. Partiet greier imidlertid ikke å stanse sine "intellektuelle" i deres hets. Når mennesket først for smaken på å bølle, risikerer man at det liker det. AP-toppen har lært folket sitt å opptre arrogant, nedlatende, hoverende og generelt oppføre seg dårlig - i den grad at de er forvandelt til en brølende bermne

Nå har ledelsen endelig innsett at det var en forfeilet strategi. Men de greier ikke å stanse sine egne. For folkene deres liker å mobbe. De liker å slå på andre, hvis de bare oppleves som svake.

Det er da at det er behov for noe som kan åpne øynene på de "intellektuelle". Noe som kan få dem til å innse at hetsen er dum. Ikke fordi det er galt å hetse, men fordi det koster stemmer.

Den jobben har Ulstein påtatt seg - hvor utakknemlig den enn måtte være.

Men jeg tror egentlig ikke FRP beklager en slik eventuell utvikling, for de er ikke lenger redd for å diskutere politikken sin saklig og rolig.

Vox populi sa...

Milton: Jeg tror faktisk du har knekt FRP/AP-koden. Jeg synes imidlertid litt synd på Ulstein som måtte fikk denne uriasjobben.

Sigrun sa...

Arild Rønsen har et innlegg om maldonsalt m.m. i Dagsavisen i dag. Jeg får ikke limt det inn i kommentarfeltet her, men har linket til det i høyre spalte på min blogg. Og Klassekampen intervjuer Andreas Hompland og Elisabeth Skarsbø Moen: http://www.klassekampen.no/54661/article/item/null

Tidligere er det spisevanene og klesstilen til søkere av kommunale helse- og omsorgstjenester man har blitt opptatt av - i det fryktelige Iplos-registeret, der man jo kan lure på hva som inngår i kategorien "sosialt akseptabelt", siden søkerens sosiale klassebakgrunn ikke er registrert - og nå er det altså arbeiderklassen.

Milton Marx sa...

Hva er egentlig problemet? Hvorfor trenger man være uenig med FRPere på andre måter enn andre. Man tar for seg argumentene deres og forutsetningene, og diskuterer ut fra dét.

Hva er det som gjør at så mange til de grader frykter en saklig diskusjon med FRP? Hvis FRPerne er dumme, skulle det ikke da være enda enklere å overbevise dem om deres villfarelse?

Hvem foretrekker du som mulig kunde hvis du skal selge en råtten bruktbil, og ellers ikke har skrupler; en naiv og uvitende tosk eller en gammel gjerrig bilmekaniker?

Er det de grunnleggende forutsetningene til venstresida som ikke tåler kritisk lys?

Alf Ivar Tronsmo sa...

Det er mange som har meninger om dette nå ser jeg. Jeg er helt enig med deg. Dette er så forraktfullt mot veldig mange nordmenn, og tjener ikke som et verdig innlegg i en offentlig debatt i det hele tatt. Selv har jeg skrevet om noe av det samme her: http://www.tronsmo.com/archives/677

Milton Marx sa...

Noe som er litt morsomt, er at Carl I Hagen nå rykker ut i pressen mot Kristin Halvorsen i forsvar for pensjonsordningen til stortingsrepresentantene. Så langt har jeg ikke sett at noen av "FRP-dödarne" har reagert.

Det er jo slikt man kan ta FRP på, uten risiko for tilbakeslag.