onsdag, mai 30, 2007

Hvilken ytringsfrihet?

Mange heiser ytringsfrihetens faner til forsvar for RCTV i Venezuela fordi ikke fikk fornyet lisensen (den ble ikke stengt uten videre som man kan få inntrykk av). Men jeg undres litt over hvilken ytringsfrihet som da er truet. Vår form for ytringsfrihet eller RCTVs?

Jeg kan vanskelig plasseres i fanklubben til Hugo Chavez. Og ja, jeg er også bekymret for hans vennekrets og hans stadig økende dekretstyring. Heldigvis har jeg ingen hensyn å ta verken til partier eller organisasjoner. Fordi jeg ikke er medlem av noen. Jeg kan derfor tillate meg luksusen det er å forsøke meg på en prinsipiell debatt uten å se verken til venstre eller høyre..

Jeg har kommentert på noen av bloggpostene vedr. RCTV og det faktum at de ikke fikk fornyet lisensen til å kringkaste på det tradisjonelle nettet i Venezuela. De kan fortsatt benytte kabel og satellitt, men det er ikke særlig utbygt.

Å miste lisensen er jo ikke noe som er spesielt for Venezuela. Jeg mener å ha registrert at en borgerlig regjering nær oss gjorde noe lignende. Og skulle brenne i helvete for det. Uten at ytringsfriheten var truet.

Noen bruker faktisk det faktum at Chavez fulgte spillereglene og ikke fornyet konsesjonen som et sannhetsvitne på at da kunne ikke RCTV gjort mye galt. De mener at stasjonen burde vært stengt så fort kuppet var over, tydeligvis. Ja, kanskje det?

Dersom man ser på RCTVs historie så er jeg litt nysgjerrig på hvilken ytringsfrihet RCTV er opptatt av. Det er vel nå et ubestridelig faktum at RCTV spilte en rolle under kuppet i april 2002. De var definitivt på kuppmakernes side og nektet den avsatte (og lovlig valgte) president Chavez å slippe til i media. De to statlige stasjonene ble stengt og det var derfor bare kuppmakernes budskap som slapp til i eteren.

Er det denne form for ”ytringsfrihet” man nå heiser fanene for? Eller brukes ytringsfriheten i Venezuela som argument for angrep på Hugo Chavez. Det trenger man vel strengt tatt ikke.

Hvor var de som roper høyest om at ytringsfriheten er truet, da kuppmakerne stengte radio- og tv-stasjoner som ikke sendte kuppmakernes budskap?

Jeg registrerte ikke mange protester da.

4 kommentarer:

Hjorthen sa...

Godt poeng, det er litt for mange som har hevet seg på Chavez er satan-bølgen her, uten å selv ha satt seg inn i saken.

Kanskje RCTV kan få plass i det norske digitale bakkenettet? Eller overta sendeflatene til Kanal 24?

Knut Johannessen sa...

Hjorthen: Ja, og med Valgerd Haugland Chavez som adm. dir.

Hjorthen sa...

Spørs vel om de ville savnet gamle-Chavez etter noen måneder med Trond Giske da?

Anonym sa...

Det er begrenset hvor mange saker man kan sette seg inn i, og dette er en av dem hvor jeg bare har lest overskriftene og tenkt "huff" med innebygget og nesten grunnlovsbeskyttet ytringsfrihetsbeskyttelsestrang.

Takk for at du nyanserer bildet litt.