torsdag, april 17, 2008

Sunnmøringer skal nå hete Borgundere

Det har nå kommet sterke reaksjoner fra en rekke ledende sunnmøringer om at de oppfatter det som rasistisk å bli kalt sunnmøringer.


”Sunnmøring” er blitt et skjellsord for måteholdne gjerrigknarker, noe som ikke stemmer lenger, sier en av talsmennene, manager Jan Åge Fjørtoft i Lillestrøm Sportsklubb. ”Se bare hvordan jeg har sløst med penger og kjøpt en haug med udugelige fotballspillere”. Det har ingen ting med måtehold å gjøre. Den samme holdningen sprer seg nå rundt på Sunnmøre. Så mytene bør stå for fall.

Sunnmøringene har derfor valgt å bli kalt Borgundere, som henspeiler på den gamle kaupangen Borgund (senere Ålesund). Må ikke forveksles med Burgundere.

En rekke andre kjente sunnmøringer står bak kravet om navne-endring, vi kan nevne: Jens Petter ”Stressless” Ekornes, Kristin Krohn Devold og Ivar Aasen.

Aftenpostens sjefredaktør Hans Erik Matre har bestemt at Aftenposten med umiddelbar virkning vil innføre den nye tiltaleformen.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Gode greier!

Selv vil jeg ikke bli kalt for "nordlending" lengre. Ordet er rasistisk og henspeiler på at jeg er en som banner mye, har lite/ingen høyere utdannelse og en svært simpel humor.

Fra nå av vil jeg bli kalt "Arktisk Viking"!

Knut Johannessen sa...

Tormod: Det er enkelt å ordne. Send en mail til Aftenposten og NRK, så går nok det i orden ganske fort.

Anonym sa...

haha fornøyelig.

Tormod. Du syns det er bedre å bli omtalt som noe som får en til å tenke på organisasjonen Vigrid enn en med lite eller ingen utdannelse?
Slik jeg ser det er det to sider av samme sak :)

Gjervan sa...

Kan dette skyldes at de Mossaiske Trossamfunn og Skotske Ambassaden ville ha stereotypen sin tilbake?
Er egentlig enig om navneendring - ikke på grunn av stempelet - men fordi jeg synes det er så teit å ha en Romsdal midt mellom Mørene. Ærlig talt, hvordan ville det sett ut om vi skilte ut Stjørdal/Meråker og rundt som eget fylke, midt i mellom trønderfylkene?

Tormod: polardego :)

Anonym sa...

Hehe, meget relevant stoff for nok en eksil-sunnmøring, unnskyld Burgunder, ikke dumt å bli assosiert med et av verdens beste vindistrikt.

Romsdalingene er jo bare reserve-sunnmøringer, la Borgund overta alt sør for Moldefjorden så kan reserve-trønderne lengre nord seile sin egen sjø.

Unknown sa...

Haha, veldig bra. :)

Anonym sa...

Men, er det ikke romsdalingene som er de egentlige rom-vesenene?

Men "sigøyner" har jo fått en god del uheldige assossiasjoner og fordommer vedhengende. Spørsmålet er om det å endre ordet vil endre holdningene, eller om mange i fremtiden bare vil fnyse foraktelig av "disse skitne omfarende tyvpakket av noen Rom". Slikt samfunnsgrums som disse fordommene har lett med å holde seg vedlike uansett hvilket ord de får som merkelapp. Se for eksempel på en i utgangspunktet helt annen del av samfunnets holdninger, gærningene og hvordan man stadig endrer på benevnelsene på deres psykiske sykdommer for å komme unna "belastende uttrykk", men der fordommene så godt som øyeblikkelig haiker over til det neste ordet som benyttes.

Knut Johannessen sa...

Kee: Du tar opp noe av de samme som jeg mener i saken, at det hjelper lite å endre navn på "problemet".

Men jeg reagerte egentlig mest på at èn person fra Jansen-familien kunne få Aftenposten og NRK til å endre hvordan man omtalte "sigøynere". Det morsomme poenget var jo at den samme personen konsekvent brukte betegnelsen sigøyner under hele intervjuet. Litt inkonsekvent da og ønske det fjernet på mandag.

Anonym sa...

vox: Nja, en neger kan kalle en neger for en neger, offentlig om så. Jeg kan knapt kalle negeren svart.

Aslak sa...

En annen ting er at "romfolket" høres litt rart ut på norsk. Det er lett å forveksle med både romvesener og romere.

Anonym sa...

Sett fra Sunnmøre er romsdalinger og sigøynere samme ulla.

Anonym sa...

Var det ikke den smarte Shakespear som en gang skrev:
What's in a name? that which we call a rose
By any other name would smell as sweet