onsdag, desember 24, 2008

God jul

Det nærmer seg. Gølvet er børi og veden er vaska. Jula kan strømme på. Jeg synes det er koselig med jul. Ikke minst fordi det blir noen dagers avbrekk fra det vanlige livet. Og fordi familien kan samles til god mat og dertil drikke. Kanskje det blir tid til å lese noen av bøkene som har blitt liggende ulest. Jeg har en sterk mistanke om at det ligger noen under juletreet i år også.

Det er jul når Laban og jeg har tatt vår faste juletur. En lang runde på Tanum-platået i kulturhistoriske omgivelser. Turen går forbi min sognekirke: Tanum. En vakker liten kirke fra 1100-tallet. Mens Laban og jeg går forbi, så fylles kirken denne dagen av de julekristne. Ja, ikke mindre enn 6 ganger i dag. Det er tydelig at her skal julestemningen fanges. Presten kunne nok tenkt seg en jevnere fordeling ut over året.

Første gudstjeneste starter kl. 11 og resten av dagen ser ut som en rutetabell fra NSB med timesavganger frem til kl. 16. Så dekker i alle fall kirken ett behov i dag, men det forteller kanskje mer om Ola og Kari Nordmann enn om kirken.

Men det er når vi kommer hjem at julestemningen først blir påtrengende. Fra kjøkkenet finner duften av pinnekjøttet veien helt frem til neseborene og aktiverer hippocampus. Det er jul!

Da er jeg klar til å lage min spesielle kålrotstappe. Som jeg nesten fikk i vrangsrupen etter å ha lest gårsdagens VG. Der en eller annen gledesdreper av en kostholdsekspert advarte mot kaloribomber og foreslo å droppe pinnekjøttsky og fløte i kålrotstappen. Til VG: DET KAN DERE BARE GLEMME!!! Det er ikke i perioden mellom jul og nyttår man blir feit. Det er mellom nyttår og jul!

Jeg ønsker alle lesere og alle som har avlagt kommentarfeltet en riktig god jul og siden jeg har lesere fra alle verdenshjørner er det naturlig at julehilsen også dekker disse:

God jul - Glædelig jul - Gledileg jol - Hyvaa joulua - Merry Christmas - Fröhliche Weinachten - Joyeux nöel - Feliz navidad - Buone feste natalizie - Kala christouyenna - Pozdervlyayu s prazdnikom rozhdestva is novim godom - I'd miilad said oua sana saida - Gun tso sun tan'gung haw sun - Shinnen omedeto. Kurisumasu Omedeto - Chung mung giang sinh - Sung tan chuk ha

Og med den store svenske tenoren, Jussi Bjørling blir "idyllen" nesten komplett:

10 kommentarer:

Milton Marx sa...

God jul til deg også! Og til og med fra Norge! Det er en temmelig ny opplevelse for familien, som prøver både mørketid og snø for første gang.

Anonym sa...

Feliz natal! Den manglet du, så jeg ;o)

Jeg valgte med samme julemusikk. Ingen synger julen inn som Jussi.

Anonym sa...

God jul Vox!! :-)

Anonym sa...

Vel, du hadde glemt Buon Natale;) ma huske pa dine italienske lesere ogsa vet du VOX;) GOd Jul

Eirik Løkke sa...

En riktig god jul!

Anonym sa...

God Jul til alle bloggerne i rss-feedene mine! Håper dere skriver til dere blir 100 år!

Anonym sa...

God jul vox !
God jul Milton ! du som er langt langt borte !

Anonym sa...

Forresten ! God jul heter " krismæs måbaræk " i persisk språk.

Anonym sa...

Riktig Gul Jod!

hlewagastiR sa...

Ingen jul uten Jussi!