onsdag, desember 03, 2008

Sosialisme i hverdagen

Stian Sægrov bør få en statue av de rødgrønne. Ett eller annet sted, bare ikke i Florø. Han har på en effektiv måte vist oss hva sosialisme innebærer i praksis. Rettferdighet og likhet for alle, er bærebjelker i det sosialistiske samfunnet. Dette er verdier som ambulansesjef Sægrov vil ta godt vare på.

Bakgrunnen for denne historien utspiller seg i min fødeby, Florø. Den er på vei til å bli en vandrehistorie. En sann og dårlig sådan.

En kjent og avholdt mann i lokalsamfunnet, journalist Rolf Orheim, ønsket etter sin død å bidra til at pasienter kunne få det noe bedre når de skulle transporteres over lange avstander. På grunn av sin alvorlige sykdom, måtte han ofte transporteres mellom Florø og sykehuset i Førde, ca. 6 mil unna.

Etter hans død, ble det istedet for blomster, gitt en gave til ambulansetjenesten. Gaven innebar innkjøp av 2 stk Tempur-madrasser for å bedre komforten til de syke. Dette har fungert veldig bra. Til nå.

Ambulansesjef Sægrov ved Helse Førde har hatt en kritisk gjennomgang av ambulansetjenesten. Og de 2 Tempur-madrassene i Florø-ambulansen, utgjør et så grovt avvik likhetsprinsippet at de må ut. Og bare brukes i helt nødvendige tilfeller.

– Standardmadrassane vi har i dag er definert som gode nok. Det skal ikkje vere slik at pasientar frå Årdal skal ha mindre komfortable madrassar enn dei i Flora, seier Sægrov.

Det er da jeg får igjen troen på at helsevesenet fungerer som det skal. Sægrov setter en standard som man bør følge opp. Alternativt representerer han idioti i høy potens. Mine lesere får velge selv.

Redningen kan komme fra sjefen for Helse Førde, Jon Bolstad. Har har tidligere vist seg som en kvalitetsbevisst herremann. For 2 år siden utrustet han kontoret sitt med designmøbler for 600 000 kr. Selv om sykehuset hadde 65 mill i minus. Han av alle må forstå at alle ambulansene i fylket (30 stk) må få Tempurmadrasser. 2 madrasser til hver bil som i Florø, koster bare 400 000,-. Mindre enn kontormøblene hans, altså.

- Jeg er en kvalitetsbevisst person, og jeg liker ikke bruk og
kast. Det er for lite kvalitetsbevissthet i offentlig sektor, mener jeg.

Sa han til Dagbladet, da det stormet som verst. Nå kan du bevise det.


Andre som omtaler den i blogg-Norge: Hjorthen.

Ellers å lese i Aftenposten , Bergens Tidende og VG
Takk til Are i Bergen for tipset.

12 kommentarer:

s sa...

Dette minner om et av de vektigste argumentene i amerikansk debatt mot et heloffentlig helsevesen hvor avgjørelser av hvem som skal få behandling og hvem som må vente tas sentralt - at når avgjørelsene tas av den enkelte spesialist ved det enkelte sykehus i samråd med det enkelte forsikringsselskap og den enkelte pasient, finnes det i hvert fall et håp om at noen der ute vil gjennomføre en behandling umiddelbart selv om de fleste sier nei. I et sentralisert system finnes ikke denne muligheten.

Knut Sparhell sa...

Stian Sægrov er en glimrende sosialist. Og samtidig et av mange eksempler på hvorfor jeg ikke er sosialist.

En ekte sosialist er imot alle nyvinninger og forbedringer så sant ikke alle kan få del i dem straks. Dermed hindres enhver nyvinning.

Anonym sa...

Enjoy Capitalism, coca cola ekke verst det heller.

Anonym sa...

Aerlig talt!
Har folk foerst faatt behov for aa bruke av fellesskapets, unnskyld helsevesenets, penger skal de da idet minste ikke oppleve ekstra komfort! Det maa vaere grenser. Nei, hiv ut madrassene, trebrisker er billige og godt nok. Og etabler en ordning hvor man kan soeke dispensasjon for bruk av medbragt pute.

Anonym sa...

Dette har ikke noe med sosialisme og gjøre. Dette er bare et godt eksempel på idioti. Sosialise er ikke synonymt med idioti som dette.
Skal tro om det ikke er at par andre ting å ta tak i i helsevesenet før dette burde være tema. Jeg håper Stian Sægrov skjønner hvor idiotisk denne uttalelsen er.
Ellers bør jo hans leder vise han døren...
Lederen er vel forresten en ikke-sosialist, og kan vise til et møbelkjøp som ikke er i henhold til min sans for sunn fornuft.
Hilsen sosialist med sans for sunn fornuft.

Anonym sa...

Jeg må bare bøye meg i støvet for at norges største idiot endelig har stått frem! Han har tydeligvis en meget lite ufordende hverdag siden han må lage et problem utav disse madrassene.


Jeg kan ikke i min villeste fantasi tro at noen pasienter i andre fylker ikke vil at pasientene i Florø skal kunne ligge litt mer komfortabelt i en slik krisesituasjon som det ofte er for enkeltmennesket når det er så dårlig at han/hun må fraktes med ambulanse.

Anonym sa...

Anonym #1: Dette har da absolutt alt med sosialisme å gjøre! Det er faktisk det beste eksempel på sisialistisk idioti noensinne!!!

Anonym sa...

For når man ligger for døden på en standardmadrass, er det første man tenker på hvor godt de som ligger i Florø på tempurmadrasser.

Nyland sa...

Er det rart jeg IKKE stemmer sosialistisk....

Stine sa...

Forslag til løsning: Folket i Florø, som i sin tid skjenket gaven, tar den umiddelbart tilbake, og oppretter en madrass-forening med styre. Styret, evt. generalforsamlingen, vedtar at madrassene, som er Florø-folkets eiendom, skal brukes i ambulanser i Florø, men forbli folkets eiendom. Eller er det kanskje ikke lov å ha med egen pute? (unnskyld, madrass).

Fredrik Mellem sa...

Galskap og idioti kommer i alle farger og valører. Det er vanskelig å se at dette skulle ha noe med politisk farge å gjøre.

Anonym sa...

skal håpe alle i helse førde havner på sykehjem, gjerne på et bøtte kott også kan de derfra mase om at standaren skal være lik for alle. deres avdøde snur seg sikkert i graven, for de ble sikkert ikke tatt vare på heller.