onsdag, september 10, 2008

Det er bra nå

Det politiske debattnivået er i ferd med å finne sitt lavmål. Skittkastingen mellom Siv og Jens er bare trist. Det bringer verken nye momenter eller argumenter til en viktig debatt. Det bare ødelegger for den.

Jeg skal ikke skifte vær og vind mellom de to, men når Siv i i fullt alvor lurer på om Jens mener hun ligner Hitler, da er det bra. Da bør noen av hennes rådgivere hviske, nei, rope at nå er det nok.

Personlig synes jeg hun var farlig generaliserende i intervjuet fra St. Paul:

- Vanlige folk i vanlige bygårder i hele Norge merker dette. De ser trygdemisbruk, de ser at ting ikke fungerer og at folk ikke er integrerte, de ser at barn blir slått, de ser at barn blir omskåret, og det er ikke en situasjon vi kan ha i et demokratisk land som Norge, sa Jensen til TV 2, og dermed var ordkrigen i gang.

Men det er heller ikke spesielt smart av Jens Stoltenberg å dra historiske paralleller. Uansett hva som var meningen, så måtte han forstå i hvilken retning man tenkte.

Men det blir en fryktelig avsporing når Siv trekker frem Hitlerkortet. Det er et nivå som ikke er en kanskje-statsminister verdig. Det virker bare fordummende.

Innvandrer- og asylsøkerdebatten er for viktig til at man skal senke den ned på dette søppelnivået. Ikke minst av hensyn til de menneskene vi debatterer.

14 kommentarer:

Bjørn Stærk sa...

Herregud - det TV2-intervjuet med Jens Stoltenberg du linket til. 2 minutter med en journalist som tigger og ber Jens om å vær så snill å sammenligne Siv Jensen med Hitler. Triste greier.

Vox populi sa...

Bjørn: Media har jo sin egen agenda og TV2 fikk sin "Hitlervariant" til slutt. Det ga jo mulighet til å eskalere debatten. Trist er et mildt uttrykk.

Ali sa...

Jeg som en ikke-vestlig innvandrer fra et såkalte muslimsk land som kommet uder faglærte innvandring mener, ja jeg mener at begge partene, både aper og frpfolk har mange i felles akurrat som ellers nordmenn, fremmedfrykt og fremmedfientlige holdninger har en stor plass i norske forsamlinger, det spiller ingen rolle hvor jeg befinner meg i. Noen ganger tenker jeg meg å være med i de lokale politiske forsamlinger blant norske politikere som diskuterer ting og tang, oh my god de er truet av analfabeter fra afrika eller asia, stakkars de som er kommet til norge ! de rømte fra diktaturer, ekstremister eller sånn, nå behandles dem her i verdens beste land som sataner, voldelige folk som har et og bare et mål nemlig å tilintetgjøre norske verdier !
Adre ganger befinner meg i fagseminarer om helse og omsorg, der er bare snakk om innvandrere dom plyndrer og ødelegger norske helsesystemet. Det er dette som man vil kalle for typisk norsk

Anonym sa...

Ali, hvis jeg får lov til å generalisere, dere satte vel heller ikke så veldig stor pris på den franske, britiske eller spanske "kulturberikelsen" av diverse afrikanske muslimske områder i sin tid, skulle jeg formode?

Ingen "typisk arabisk" holdning å spore? Ikke det grann?

IvarE sa...

Syns du til dels retter baker for smed her, Vox.

Uansett hva man mener om Sivs uttalelse, så var det "herr Umtrentlig-Vag" som benyttet uttrykket "historiske paralleller". Det er ingen tvil om at han da forsøkte å spille på folks assossiasjonsevner, og det er derfor virkelig ikke for mye forlangt at han faktisk bes om å klargjøre hva han egentlig mente.
Siv gjorde ikke annet enn å slenge "fella" tilbake på hans banehalvdel.

Ali sa...

Anonym, fastleger med utenlanske navn blir valgt bort( i det fleste tilfeller har de minst mulig pasienter på pasientlista ).
innbygger kan fritt velge sykehus og primærlegen sin. Ekte nordmenn vil ikke å velge en som meg med utenlandsk navn. Hvem er de egentlig ? de er folkflest som ikke liker å ha en utenlandsk hjelper !!!
For mange mange år siden ble jeg nødt til å bytte ut fornavnet med et annet navn for å skjule mine røtter som hørte til en minoritetetsgruppe, bare pga diskriminering og hindring fra myndighetenes side. orker ikke å skifte navnet mitt en gang til.

Anonym sa...

Men så spør jeg deg en gang til, Ali!

Er den holdningen der typisk norsk?

ali sa...

Kjære deg ! dette var jo mitt spørsmål! Jeg er ikke araber og derfor vite litt om det du ville tvinge meg til å vedgå . Men når det gjelder det begrepet TYPISK NORSK, vil jeg si at nesten alle nordmenn har egen fastlege . Det å kunne fritt velge fastlegen sin kan brukes som en toleranse indikator mot dem vi ikke har kjenneskap til . utenlandske navn har en virkelig stor innflytelse på FOLKFLEST sine avgjørelser. Enda verre blir det når vi hører at Fatimas søknad på rengjøringsarbeid blir kastet i søppla.

Anonym sa...

Ali, la oss ta det bit for bit.

En innvandrer slår seg ned i Sverige, og blir møtt med mistenksomhet. Typisk svensk?

En innvandrer slår seg ned i England, og blir møtt med mistenksomhet. Typisk engelsk?

En innvandrer slår seg ned i Norge, og blir møtt med mistenksomhet. Typisk norsk?

Har ingen problem med å forstå at innvandrere fra enkelte land kan føle seg stigmatisert og forhåndsdømt før de får vist seg hva de duger til når de dukker opp i Norge. Det skulle stort mot og stahet til lenge etter 2. verdenskrig var slutt dersom en ung kvinne eller mann dristet seg til å komme hjem til sine foreldre og presenterte sin nye tilkommende dersom han eller hun var tysk. Men hadde det vært en norsk-britisk eller norsk-amerikansk romanse på gang, så hadde nok mottagelsen blitt langt bedre.

Desverre er det slik, Ali, at hva dine landsmenn og landskvinner har utrettet på godt og vondt også vil vedhefte hvordan du blir mottatt. Men jeg tror ikke det er typisk norsk. Kan godt være at Norge er en temmelig seig materie å trenge gjennom. Det skal man ikke se bort i fra. Men jeg tror at disse typiske holdninger du møter er ganske universelle.

Konrad sa...

Universelle holdninger - ja.
Bra holdninger - nei.

Anonym sa...

Typisk norsk = Sunn skepsis!

Altså en fin blanding av Solan og Ludvig....

ali sa...

"sunn skepsis" og usunne konsekvenser .
bortkasting av landets ressurser kan jeg ikke akseptere som sunne holdninger. integrerig er en toveis/gjensidig prosesse.
tross alt tror jeg at du er en fornuftg mann.

Vox populi sa...

IvarE: Jeg synes Siv helt unødvendig drar Hitlerkortet. Man kan si mye om Jens Stoltenberg, men jeg tror faktisk ikke det var meningen å dra den type historiske assosiasjoner. Jeg tror heller ikke det var dette "folk flest" tenkte på heller. Derfor blir det en smule overreaksjon når hun må trekke dette så langt.

IvarE sa...

OK, da er vi vel uenige.

Jeg tror *av hele mitt hjerte" at det var akkurat den type assossiasjoner Jens forsøkte å dra.
Først og fremst fordi det ikke finnes andre assossiasjoer å dra (foruten Stalin, Mao og Pol Pot, hvilke Jens helst unnviker).