lørdag, september 06, 2008

Flertallsregjeringen Ap+Frp

Landet er i den absurde situasjon at vi har fått to "regjeringer". Den normale, rødgrønne, tar seg av alle saker unntatt asyl og innvandring. Den andre som vil bestå av Ap og Frp, tar seg av asylsakene. Per Willy Amundsen blir "asyl og innvandringsminister".

Det er situasjonen Ap har havnet i etter innstrammingstiltakene. Ett av de tretten punktene, som gjelder forslaget om at det kreves fire års utdanning eller arbeidserfaring i Norge for at det skal kunne innvilges familiegjenforening, må vedtas av Stortinget.

KrF og Venstre sier tvert nei. Høyre er litt snurt fordi Ap ikke vil snakke med dem om innstramming og vil sannsynligvis stemme for eget forslag. I tillegg ryktes det at i Sp ikke er enstemmighet om forslagene.

Frp og Per Willy Amundsen har derimot sagt klart fra om at de stemmer for Aps forslag, selv om det ikke går langt nok. Men ved å stemme for sammen med Ap så får de i alle fall synliggjort hvem som har beveget i denne saken.

Det er verdt å merke seg at sist Jens Stoltenberg gikk til høyre, tapte han valget.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Man må som kjent ta til høyre for å komme seg ut av en rundkjøring ;)

SMasterG

Reza sa...

et godt tegn på at innvndringspolitikken er en god butikk...

Bernt sa...

... men sist gang Jens gikk mot Venstre vant de rødgrønne med historisk liten margin. Faktisk har de vel ligget godt under flertall på samtlige meningsmålinger etter valget i 2005. Folk angret veldig kjapt på at SV havnet i regjeringskontorene. Jeg tror ikke Jens har så mye valg. Og når det gjelder asyl/innvandring, så er det bare trass som har gjort at ikke flere partier har plukket opp FrPs argumenter tidligere.

Anonym sa...

Sist Jens gikk til venstre tapte han faktisk også valget!

Noe de fleste (inklusive treerbanden) synes å glemme, og som derfor ikke kan nevnes for ofte, er at de rød-brune fikk ca sånn ca.200.000 færre stemmer enn opposisjonen ved siste valg, men ble reddet av valgordningen som allikevel gav dem overvekt i antall representanter.

Jeg gidder dessverre i farten ikke å finne frem linken en gang til. Sjekk SSB selv.

Vox populi sa...

Bernt og anonym:

Når jeg skriver at Jens tapte sist han gikk til høyre, så snakker jeg om Ap og ikke de rødgrønne.Da Ap gikk til valg med en helt klar dreining mot høryre i 2001 så fikk de 43 representanter og 24,3% av stemmene. Da de gikk til valg i 2005 med en klar venstredreining fikk de 61 representanter og 32,7% av stemmene. That's my point!

Da blir det dessverre kun av akademisk interesse at opposisjonen fikk flere stemmer. De korrekte tallene er forresten:

Totalt avgitte stemmer: 2 638 263
De rødgrønne: 1 266 490
Øvrige partier:1 371 773, hvilket utgjør en forskjell på 105 283. Jeg tror ikke du kan ta med RVs 32 355 stemmer under "opposisjonen", så da blir nettoforskjellen 72 928.

SV sa...

"Det er verdt å merke seg at sist Jens Stoltenberg gikk til høyre, tapte han valget"

Enig. Og poenget om at opposisjonen fikk flest stemmer er mest av akademisk interesse. Så godt som alle valgordninger som sørger for en distriktsvis fordeling av mandater kan gi slike utslag. Litt off topic er det likevel interessant å merke seg norske mediers maniske interesse for denne effekten i valget mellom Gore/Bush - sammenlignet med samme effekt i 2005 valget her hjemme.

Nuvel, tilbake til saken. Det er mitt inntrykk at i 2001 gikk Stoltenberg mye "bredere" og mer helhjertet til høyre, nedsalg i statsbedrifter, hint av "new public management", det ble snakket om inspirasjon fra Blair osv.
Dette virker mer som et slags desperat kodeknekkinginspirert forsøk på å hanke inn frafalne Ap velgere gjennom noen utvalgte hjertesaker (vei & asyl), enn noen reell høyredreining?