fredag, september 12, 2008

Lest en fredagskveld - Kolbjørn Falkeid

Etter å lest dette diktet av Kolbjørn Falkeid, tenkte jeg litt på hvordan asylsøkere har forberedt seg. Har de lest partiprogrammene til Frp og AP?

ET MØTE

Jeg reiste til Afrika
med fem bøker om verdensdelen.
Tenkte jeg var godt forberedt.
På veien møtte jeg en mann fra Tchad
som skulle til England.
Han hadde fem bøker om Europa
og tenkte han var godt forberedt.

Ingen av oss sa noe morsomt,
men plutselig satte vi oss ned
og lo.

3 kommentarer:

Ali sa...

Hei
På forhånd hadde jeg lest et par bøker om dere før jeg kom til Norge. Disse bøkene handlet nødvendigvis ikke om Norge og nordmen , men om toleranse, modernitet, likestilling og sosialdemokratene, open society and its enemies osv.
Etter 5 år opphold i Norge begynner jeg å spekulere i om karte ikke stemmer med terreng.
tror du jeg overdriver?

Milton Marx sa...

Hei Ali!
Jeg leste kommentarene dine til en annen post her hos Vox, og var egentlig enig med disse. Det er forferdelig lett for nordmenn å flagge toleranse på overflaten, men under overflaten, i det virkelige livet, er utfordringen med å leve multikulturelt fortsatt stor.

På et vis blir det feil signaler. Vi signaliserer at vi er supertolerante, men når sannhetens øyeblikk kommer søker nordmenn seg bort fra skoler hvor det er for mange innvandrere, og de innkaller ikke Abdullah til jobbinterview.

Selv bor jeg ikke lenger i Norge, men i Panama, og er gift med noen som ikke bare har annen hudfarge, men også religion. Hun er svart og buddist, men det er ikke disse tingene som forårsaker diskusjoner i hverdagen. Da er det kanskje snarere slik at vi kan få trefninger når jeg sier og gjør det som jeg tror er rett, ut fra mine oppfatninger om hva som er rett og galt, mens hun som latina utmerket godt fatter at jeg tråkker både på andres ære og hva vet jeg.

Vi kommer begge fra andre land enn der vi bor. Vi bærer begge med oss mesteparten av det vi tror og vet fra der vi vokste opp. Vi savner formentlig begge mye i hjemlandet. For mitt vedkommende handler det om folk i omgangskretsen og familie, om hjemregionen min og naturen der, mer enn det handler om den norske samfunnsmodellen.

Så da har vi egentlig begge en øvelse foran oss (resten av livet), og det er å vurdere hvilke ting fra våre hjemland vil vi holde fast i, og hvilke ting hva våre nye land vil vi adoptere?

Og så er vi jo nødt til å tenke gjennom hvordan vi ønsker å forholde oss til de tingene i våre nye hjemland som vi ikke liker.

M. Reza Samimi sa...

Vi alle tre er i samme båt. Takk skal dere ha til både Ali og Milton som snakker ut. Hete og lærerike diskusjoner !