lørdag, mars 10, 2007

Ord som kommer fra en maskin har ingen sjel

Det sitter en gammel mann i Ho Chi Minh-byen. Han er profesjonell brevskriver og knytter kontakter på tvers av kontinenter med sin fyllepenn. 60 år har han bak seg som brevskriver og han har flere ekteskap på samvittigheten.

Jeg kom over denne søte historien i Spiegel online. I en tid der ikke noe kan gå fort nok og der maskiner ordner det meste av vår kommunikasjon, var det en lise å lese om Duong Van Ngo.

Han er en megler i ord. Han velger hvert ord med forsiktighet, formulerer seg med stor nøyaktighet og gnikker og gnir på hver formulering for å få frem den rette meningen. Han forstår godt hvor viktig ord er og hvilken skade de kan gjøre. Ngo sørger for å korte avstanden mellom mennesker, rådgir og trøster dem, diskret og med pietet og perfeksjonisme.

Ngo mottar selv mange brev adressert til "Letter Writer, Main Post Office, Saigon. Han mottar aldri e-post fordi han hater pc-er og mobiltelefoner:
"Words that come from a machine have no soul"
er hans postulat. Og gir en begrunnelse som mange kanskje kjenner seg igjen i:
"People who use such machines have lost all politeness and sense of prober style"
Godt sagt, Ngo.

1 kommentar:

Einar sa...

Veldig fin historie. Jeg er fullstendig enig med Ngo, men det er ikke mange som gidder svare på brev lenger. Det blir med telefonoppringninger i stedet. Forsåvidt greit, men det er ikke samme sjangeren som brev. Kanskje er brevskriving for tid- og ressurskrevende i vår gjennomplanlagte hverdag?