søndag, mars 11, 2007

Storebror ser deg - lenge

Fredag diskuterte Stortinget EUs datalagringsdirektiv. Et forslag fra Venstre om maksimum 6 måneders lagring ble forkastet. Personvern og personlig integritet har dårlige kår i dagens samfunn.

At et parti som Høyre kunne stemme mot, viser at deres uttalte bekymring om overvåkingssamfunnet og enkeltindividets rett til beskyttelse og integritetsvern, ikke har stor verdi. Det er notert.

EUs datalagringsdirektiv krever lagring av alle trafikkdata i 6 - 24 mnd. (ikke innhold) for fasttelefon, mobiltelefon, IP-telefoni, e-post og internett, fra og med 15. september i år.

Innføringen innebærer en endring i rettstilstanden. Vi har tidligere gått ut fra at vi er uskyldige til det motsatte er bevist. Nå overvåkes alle med den forutsetning at nå er vi skyldige inntil osv.

Staten øker sin makt over individene og politikerene kan øke sitt revir på vår bekostning. Det er en skremmende utvikling, der man ofrer den personlige friheten på terrorismefryktens alter. Også i Norge.

Det er all grunn til å lytte til de som har satt seg godt inn i direktivet og de implikasjoner det kan medføre. En av dem er Karl Trygve Kalleberg ved Institutt for Informatikk ved UIB. Han er ganske skremt av det han ser.

- Dette er et skremmende farlig steg i retning det totalitære samfunn, der alle våre bevegelser blir lagret og arkivert til minste detalj. Faren for identitetstyveri øker sterkt, for den identiteten som blir lagret tilhører ikke nødvendigvis en potensiell terrorist.
En annen som har kjempet mot dette direktivet er Integritetsombudsmann Per Ström ved den svenske tankesmia Den nya välfärden. Jeg vil anbefale alle å lese hans skremmende rapport "Med storebror i uppfinnarvärkstaden".

I Norge er debatten fraværende. Vi luller oss inn i en tankeverden om at dersom vi ikke har noe å skjule, så er det vel ikke så farlig om myndighetene overvåker oss. Naivt og søtt. Litt Kardemommebypreg.

I debatten rundt Se og Hørs metoder har vi vel fått en enkel demonstrasjon på at alle opplysninger om oss er til salgs. Men pressen bryr seg ikke om de prinsippielle debattene. Det kommer stadig noe i veien som skygger for utsikten.3 kommentarer:

Anonym sa...

Utmerket artikkel.
Jeg blir bare mer og mer skremt av hvor vi er på vei og hvor enkelt det er å havne i juridiske og byråkratiske feller.
For å si det rett ut: Er det rart at jeg har vært redd alle som bærer uniform (om det så måtte være politimenn, brannmenn, sikkerhetsvakter, you name it) så lenge jeg kan huske, til tross for at jeg er en lovlydig person?

Anonym sa...

At Høyre var for er herved notert.

Anonym sa...

Jeg synes det er rart motstanden mot økt overvåkning ikke er større. Men mange nordmenn ser ut til å godta å bli overvåket fordi de tror de da er tryggere. Jeg hadde foretrukket mindre overvåkning og heller tatt sjansen på at Norge likevel ikke ble så utrygg som noen frykter.