fredag, juli 13, 2007

Kapitalismens søte frukter

Klubben ved Rosenberg i Stavanger har blitt rike. Helt fortjent. Da Rosenberg forrige fredag ble solgt til Bergen Yards, tikket det inn 90 millioner på kontoen. 15 ganger innsatsen de gjorde i 2003.

Da Kjell Inge Røkke tapte Snøhvitkontrakten, solgte han Rosenberg, flaggskipet i Stavangerindustrien. Med 100 års erfaring hadde verftet klart seg gjennom konjunktursvingninger og tilpasset seg oljealderen. Nå så det mørkt ut.

En lokal investorgruppe, ledere og ikke minst klubben tro til og sikret seg bedriften. Paradoksalt nok skulle Snøhvit-avtalen som de ikke fikk, bli en solid bidragsyter til resultatene. Klubben ved Rosenberg ville sikre sine arbeidsplasser og tok en 13% eierandel i bedriften.

Som arbeidstagerorganisasjon fikk de et kurs i kapitalisme og kapitalismens dynamikk. Som viser at når en bedrift ledes godt, har dyktige medarbeidere og leverer produkter som markedet etterspør, så skjer det en verdiskapning. En verdiskapning som andre gjerne vil ha del i. Derfor kjøpte Bergen Yards bedriften og pengene som ble investert i 2003 ble tilbakebetalt 15 ganger.

Jeg unner klubben hver krone. De satset og vant. Et eksempel til etterfølgelse.

Ingen kommentarer: